Το 2021 οι εξαγωγές ήταν το μυστικό της μεγάλης επιτυχίας του ιταλικού γαλακτοκομικού κλάδου, ο οποίος αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο τμήμα του ιταλικού αγροδιατροφικού τομέα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι εξαγωγές άγγιξαν τους 500 χιλιάδες τόνους και τα 3,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση +11% σε όγκο, σε σύγκριση με το 2020.
Από τα στοιχεία της Assolatte (Ιταλική Γαλακτοκομική Ένωση), οι ιταλικές εξαγωγές γαλακτοκομικών αυξάνονται με διψήφιο αριθμό στη Γαλλία (+13%), στο Βέλγιο (+18%), στην Πολωνία (+22%), στη Ρουμανία, στην Ολλανδία, στη Σουηδία και στην Ισπανία. Η αγορά των ΗΠΑ δυναμώνει, όπου καταγράφηκε αύξηση +25%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, Paolo Zanetti, η ιαπωνική αγορά εξακολουθεί να είναι σε αδιέξοδο τα τελευταία δύο χρόνια. «Όταν τελειώσει η πανδημία, θα πρέπει να επικεντρωθούμε ξανά σε αυτή τη χώρα», εξήγησε ο ίδιος στο EFA news.
Μεταξύ αυτών που εξάγονται περισσότερο στο εξωτερικό είναι το μασκαρπόνε με ποσοστό +38%, ακολουθούμενο από το προβολόνε, το πεκορίνο (και τα δύο +20%) και τη μοτσαρέλα (+12%). Η Gorgonzola κατέγραψε αύξηση +30% σε ΗΠΑ και Καναδά. Τα Grana Padano και Parmigiano Reggiano έκλεισαν τη χρονιά με +6%, δηλαδή περίπου 5 χιλιάδες τόνους, στους οποίους για να έχουμε μια πλήρη εκτίμηση είναι απαραίτητο να προστεθεί το ποσοστό +10% του προϊόντος που εξάγεται τριμμένο.
Όπως όλοι οι κλάδοι, έτσι και τα γαλακτοκομικά πλήττονται από το αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Σε αυτό προστίθεται και μια ορισμένη ανησυχία για την πτώση της εγχώριας κατανάλωσης: η αγορά υπερπαστεριωμένου γάλακτος έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 (-7%). Ακόμη και το φρέσκο γάλα υπέστη απώλειες (-3,5%), όπως και οι εγχώριες αγορές τυριών (-0,9%).
Από την άλλη, η ιταλική παραγωγή γάλακτος το 2021 αυξήθηκε σε 13 εκατομμύρια τόνους (+3% σε σύγκριση με το 2020). Χάρη στην αυτάρκεια που πέτυχε ο κλάδος, μειώθηκαν οι εισαγωγές από το εξωτερικό, συγκεκριμένα με τις εισαγωγές χύμα γάλακτος να καταγράφουν μείωση 30%.