Δάνειο ύψους 10 εκατ. δολαρίων για την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών του Τίγκρεϊ της Αιθιοπίας εκχώρησε ο ΟΗΕ και ο FAO.
Το Tigray (Τίγκρεϊ) είναι η βορειότερη περιοχή της Αιθιοπίας και βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου και επισιτιστικής κρίσης εδώ και δυο χρόνια, που μάλιστα επιδεινώθηκε από την πανδημία.
Ενώ ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται εδώ και μερικές μέρες σε διάλογο για ειρήνη, ανάμεσα στην η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας και τους αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Tigray (TPLF), ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) προχώρησαν σε κάτι πιο ζωτικό για την επιβίωση των 5 εκατ. κατοίκων της περιοχής. Χορήγησε δανειο 10 εκατ. δολαρίων από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης του ΟΗΕ για να ενισχύσει την προμήθεια λιπασμάτων και να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 380.000 αγροτικών νοικοκυριών.
Συνολικά ο ΟΗΕ και ο FAO έχουν προμηθεύσει τους αγρότες του Τίγκρεϊ με πάνω από 19.000 τόνους λιπασμάτων, το 40% των αναγκών-για να καλύψουν τις ανάγκες της περιόδου φύτευσης. Τα λιπάσματα πρέπει να παραδοθούν και να χρησιμοποιηθούν έως τα τέλη Αυγούστου.
Εφόσον οι αγρότες πάρουν τις αναγκαίες προμήθειες θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να έχουν σοδειά από τον προσεχή Οκτώβριο και μετά, καλύπτοντας τις ανάγκες του πληθυσμού για έξι μήνες και, ιδανικά, εξασφαλίζοντας και ένα πλεόνασμα προς πώληση. Σε αντίθεση περίπτωση, ο πληθυσμός του Τίγκρεϊ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο λιμού.
Το 80% των κατοίκων της Αιθιοπίας ζει από τη γεωργία και η περίοδος των βροχών – Meher στην τοπική γλώσσα – μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου είναι η μοναδική ευκαιρία του για μια αποδοτική παραγωγή.
Ο FAO και οι διεθνείς εταίροι σκοπεύουν να παρέχουν συνολικά στο Τίγκρεϊ 60 000 τόνους λιπασμάτων, εφόσον εξασφαλιστεί η κατάλληλη χρηματοδότηση. Ο FAO έχει άλλες δυο φορές προσφύγει σε δανεισμό από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει καταστάσεις επισιτιστικής κρίσης και πείνας το 2017 στη Σομαλία και το 2020 στο Κέρας της Αφρικής όπου η γεωργική παραγωγή καταστράφηκε από σμήνη ακρίδων.