ΑρχικήΝέαΔιεθνήΓαλλία: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε παραλίες, πάρκα και έξω από τα σχολεία...

Γαλλία: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε παραλίες, πάρκα και έξω από τα σχολεία από την 1η Ιουλίου

2 λεπτά ανάγνωσης

Η απαγόρευση δεν αφορά τους εξωτερικούς χώρους των καφέ ούτε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει από την 1η Ιουλίου το κάπνισμα στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους όπου μπορεί να βρίσκονται παιδιά, όπως τις παραλίες, τα πάρκα και τους δημόσιους κήπους, τους χώρους έξω από τα σχολεία, τις στάσεις λεωφορείων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις. «Εκεί, όπου υπάρχουν παιδιά, το κάπνισμα πρέπει να εξαφανιστεί», εξήγησε η υπουργός Υγείας και Οικογένειας Κατρίν Βοτρέν, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της περιφερειακής εφημερίδας Ouest-France.

- Advertisement -

Για τη μη τήρηση της απαγόρευσης θα μπορούσε να επιβληθεί ένα πρόστιμο ύψους 135 ευρώ, διευκρίνισε η Βοτρέν, η οποία εκτιμά πως η ελευθερία να καπνίζει κανείς «σταματά εκεί όπου ξεκινά το δικαίωμα των παιδιών να αναπνέουν καθαρό αέρα». Το μέτρο αφορά πέραν των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, τα γυμνάσια και τα λύκεια, προκειμένου να αποφευχθεί κυρίως το ενδεχόμενο «μαθητές γυμνασίου και λυκείου να καπνίζουν μπροστά από τα σχολεία τους».

Αντιθέτως, η απαγόρευση δεν αφορά τους εξωτερικούς χώρους των καφέ ούτε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αντιθέτως, η υπουργός Υγείας θέλει να «μειώσει το επιτρεπόμενο όριο νικοτίνης» σε αυτά τα προϊόντα και να «ελαττώσει τον αριθμό των αρωμάτων». Η γενίκευση των χώρων χωρίς κάπνισμα, όπως την ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας, εντάσσεται στα μέτρα που είχαν παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος της Μάχης κατά του Καπνίσματος 2023-2027 από την τότε υπουργό Υγείας Ορελιάν Ρουσό, με φιλοδοξία «να ανταποκριθούν οι αρχές στην πρόκληση μιας γενιάς απαλλαγμένης από τον καπνό από το 2032».

- Advertisement -

Οι οργανώσεις στη μάχη κατά του καπνίσματος εκφράζουν ανησυχία καθώς δεν βλέπουν να εφαρμόζονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Το κάπνισμα προκαλεί 75.000 θανάτους τον χρόνο στη Γαλλία. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διεξήγαγε η ένωση Ligue contre le cancer, έξι στους 10 Γάλλους (62%) τάσσονται υπέρ μιας ευρύτερης απαγόρευσης του τσιγάρου στους δημόσιους χώρους.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Οι επιστήμονες αποφάσισαν: Αυτό είναι το πιο θρεπτικό λαχανικό στον κόσμο

Επιστήμονες του CDC κατέταξαν 41 φρούτα και λαχανικά με βάση την πυκνότητα θρεπτικών συστατικών. Μόνο ένα πήρε βαθμολογία 100

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: Οι “30 Εντολές” που μπορούν να αποτρέψουν μια τροφική δηλητηρίαση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, το cibum συγκεντρώνει 30 πρακτικές οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των τροφιμογενών περιστατικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας