Στόχος η μετάδοση της κληρονομιάς της τυροκομίας στις νέες γενιές.
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το πρώτο μουσείο τυριών της Γαλλίας, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του την ερχόμενη Παρασκευή υπό τον Pierre Brisson. Όπως αναφέρει το TheGuardian, το Musée du Fromage θα στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο του 17ου αιώνα στο Île Saint-Louis στο Παρίσι, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.
Δεν είναι μια εύκολη δουλειά, αλλά είναι υπέροχη δουλειά και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εξαφανιστεί η ιστορία των τυριών, είπε ο Pierre Brisson. «Ήθελα να κάνω κάτι, ώστε ο κόσμος να καταλάβει σε ποιο σημείο υπάρχει μια πατροπαράδοτη σαβουάρ στην παρασκευή τυριού. “Ακούμε πολλά για τα κρασιά και τον τρόπο παρασκευής τους, τις λεπτές λεπτότητες της γεύσης και τον τρόπο παραγωγής τους και τίποτα για το τυρί. Αν και στους ανθρώπους αρέσει να το τρώνε και η ζήτηση για τυρί είναι ακόμα υψηλή, λιγότεροι νέοι θέλουν να κάνουν καριέρα σε αυτό».
Ο 38χρονος Brisson, ο οποίος είναι γιος οινοποιών της Βουργουνδίας, είπε ότι το πάθος του για το τυρί αναπτύχθηκε ως αγόρι. «Ο πατέρας μου θα με πήγαινε στο τυροκομείο κάθε Κυριακή μετά τη λειτουργία; Ήμουν στο ύψος της οθόνης και κοιτούσα όλα τα υπέροχα τυριά μπροστά στα μάτια μου. Με γοήτευσε από πού ήρθαν και πώς φτιάχτηκαν». Αφού σπούδασε στην Εθνική Σχολή Γαλακτοκομικών Βιομηχανιών, ο Brisson ίδρυσε το Paroles de Fromagers για να οργανώσει μαθήματα τυροκομίας για το κοινό και εκπαίδευση για επαγγελματίες.
Επέλεξε να τοποθετήσει το μουσείο, το οποίο προσπαθεί να ολοκληρώσει εδω και 10 χρόνια, στο Παρίσι για να προσελκύσει τους Γάλλους και τους τουρίστες και να αποφύγει τις περιφερειακές αντιπαλότητες. Μια πλακέτα θυμίζει στους επισκέπτες τον αφορισμό του Gen de Gaulle: «Πώς μπορεί κανείς να κυβερνήσει μια χώρα όπου υπάρχουν 258 ποικιλίες τυριών;». Μια δεύτερη πλάκα φέρει ένα λιγότερο γνωστό απόφθεγμα που αποδίδεται στον Ουίνστον Τσόρτσιλ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ότι μια χώρα που είναι ικανή “να δώσει στον κόσμο 300 διαφορετικά τυριά δεν μπορεί να πεθάνει”.
Η Agathe de Saint-Exupéry θα είναι ένας από τους ειδικούς που θα εξηγεί τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι παραγωγοί «διαβάζουν» το γάλα και πώς οι μικρές λεπτομέρειες μπορούν να επηρεάσουν το τελικό προϊόν. “Είναι μια πολύ ατομική διαδικασία που εξαρτάται από τόσα πολλά πράγματα, ακόμη και από το χιούμορ των ζώων των οποίων το γάλα χρησιμοποιείται. Μπορείτε να φτιάξετε το ίδιο καλό τυρί κάθε μέρα και κάθε μέρα θα έχει διαφορετική γεύση. Απλώς δεν μπορεί να γίνει βιομηχανικά, ” είπε.
Ο Guillaume Gaubert, τυροκόμος, είπε ότι στόχος ήταν επίσης να υπενθυμίσει στους Γάλλους -ιδιαίτερα σε αυτούς που ζουν σε πόλεις – τους παραδοσιακούς δεσμούς τους με το terroir, μια αμετάφραστη έννοια που καλύπτει όχι μόνο το έδαφος, το περιβάλλον και τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με αυτό, αλλά μια αίσθηση ιστορίας και γεωγραφίας, και που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της γαλλικής γαστρονομίας. “Θέλουμε οι επισκέπτες να ανακαλύψουν αυτή τη σχέση με τη γη, με τα ζώα. Οι Γάλλοι αγαπούν το τυρί; Θέλουμε να καταλάβουν κάθε στάδιο του τρόπου παρασκευής του και ελπίζουμε ότι θα φύγουν και θα φτιάξουν λίγο τυρί μόνοι τους”, είπε ο Gaubert.
Απογοητευμένος για την άγνοια των νέων της χώρας, των οποίων η απάντηση στο από πού προέρχεται το τυρί είναι «το σούπερ μάρκετ», ο Brisson είπε ότι το μουσείο θα ήταν ένα «μικρό παράθυρο» στη ζωή της επαρχίας στην καρδιά της πρωτεύουσας. «Το όνειρό μου είναι σε 20 χρόνια κάποιος να πει ότι αποφάσισε να γίνει τυροκόμος αφού επισκεφτεί το μουσείο».