Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
27 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες της ΕΕ – Αιτία αλιευτικά προϊόντα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες της ΕΕ - Αιτία αλιευτικά προϊόντα
spot_img

Κοινή αξιολόγηση ECDC και EFSA για μεγάλη επιδημία L. monocytogenes που συνδέεται με την κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων.

Μεταξύ 2012 και 2024, μια παρατεταμένη εστία 73 επιδημιών L. monocytogenes ST173 («My2» -cluster) συνεχίζεται στο Βέλγιο (5), την Τσεχία (1), τη Γερμανία (39), τη Φινλανδία (2), την Ιταλία ( 1), Την Ολλανδία (20) και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) (5). Δεκατέσσερις θάνατοι έχουν συνδεθεί με το ξέσπασμα, ενώ οι άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών αντιπροσωπεύουν την πιο πληγείσα ομάδα πληθυσμού. Οι περισσότεροι ασθενείς με διαθέσιμες πληροφορίες από συνεντεύξεις περιστατικών αναφέρουν ότι κατανάλωναν διάφορα προϊόντα ψαριών πριν από την ασθένεια.

Η λιστερίωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη Listeria monocytogenes. Η ασθένεια προκαλεί κυρίως προβλήματα στις εγκύους τα  νεογέννητα και τους ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μετά την έκθεση, οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, εκτός από την περίπτωση εγκύων γυναικών. Η λιστερίωση μπορεί να οδηγήσει σε μια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη σε έγκυες γυναίκες, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη μήτρα. Επιπλέον, η λιστερίωση σε ηλικιωμένους και ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα, εγκεφαλική βλάβη και σοβαρή μόλυνση του αίματος.

Τα στοιχεία έδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων ECDC, σύμφωνα με το οποίο η έρευνα οδήγησε σε 37 προϊόντα ψαριών (διαφορετικές τυπολογίες) και 12 παραγωγούς ψαριών που βρίσκονται σε έξι χώρες της ΕΕ και σε μία τρίτη χώρα. 

Η ανάλυση ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS), τα αποδεικτικά στοιχεία εντοπισμού και η ανίχνευση σε προϊόντα ψαριών μεταξύ 2017 και 2024 υποδηλώνουν ότι το στέλεχος έχει εξαπλωθεί γεωγραφικά στην Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια, πιθανότατα να προέρχεται από μια προηγούμενη πηγή ψηλά στην παραγωγή αλυσίδα, και έχει εγκατασταθεί σε διάφορες μονάδες επεξεργασίας ψαριών. Συνολικά, τα στοιχεία υποστηρίζουν την υπόθεση των προϊόντων ψαριών ως φορέα μολύνσεων.

Δεδομένης της ανίχνευσης του στελέχους εστίας σε πολλαπλούς τύπους προϊόντων ψαριών και της ευρείας κυκλοφορίας του στην αλυσίδα παραγωγής ψαριών στην ΕΕ/ΕΟΧ, είναι πιθανό να αναφερθούν νέα κρούσματα τονίζει το ECDC. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εφαρμόζονται διορθωτικά μέτρα στις εγκαταστάσεις όπου ανιχνεύεται η μόλυνση και θα πρέπει να διεξάγονται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό του σημείου εισόδου και την αποφυγή πιθανής επαναμόλυνσης.

Ολόκληρη η μελέτη του ECDC ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευκαιρία να παρακολουθήσετε το best seller σεμινάριο TÜV: Food safety culture advanced training course TÜV NORD σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

5 μωρά πέθαναν από ασφυξία σε κούνιες της Fisher-Price – Ανακαλούνται πάνω από 2 εκατομμύρια κούνιες

Νέα ανάκληση προϊόντων της Fisher-Price λόγω σοβαρού κινδύνου για τα βρέφη.

Μέγα σκάνδαλο στη Τουρκία: Πουλούσαν χοιρινό κρέας ως μοσχάρι και κοτόπουλο! Έντονες αντιδράσεις

Το σκάνδαλο προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων της γείτονος χώρας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο