ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗ αρχή ασφάλειας τροφίμων της Βρετανίας (FSA) καταδικάστηκε για αδιαφάνεια στα τέλη...

Η αρχή ασφάλειας τροφίμων της Βρετανίας (FSA) καταδικάστηκε για αδιαφάνεια στα τέλη που υπέβαλε στη βιομηχανία κρέατος

Δικαστική προσφυγή της Ένωσης Προμηθευτών Κρέατος ενάντια στην Υπηρεσία Πρότυπων Τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας για αδιαφάνεια, έληξε με ήττα της δεύτερης, έπειτα από εκδίκαση στο βασιλικό δικαστήριο.

2 λεπτά ανάγνωσης

Δικαστική προσφυγή της Ένωσης Προμηθευτών Κρέατος ενάντια στην Υπηρεσία Πρότυπων Τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας για αδιαφάνεια, έληξε με ήττα της δεύτερης, έπειτα από εκδίκαση στο βασιλικό δικαστήριο.

Αποζημιώσεις επιδιώκει η Ένωση Προμηθευτών Κρέατος (AIMS) από την Υπηρεσία Πρότυπων Τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας (FSA), για αδιαφάνεια της δεύτερης σχετικά με τον υπολογισμό των τελών τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Food Manufacture, 6 μέλη της AIMS προσέφυγαν δικαστικά έναντι της FSA, καθώς έβρισκαν ανεπαρκείς τις πληροφορίες στην ενότητα της ιστοσελίδας της «Χρεώσεις για ελέγχους σε εγκαταστάσεις κρέατος ανεπαρκείς. Τελικά, η υπόθεση εκδικάστηκε στις 21 και 22 Ιουνίου από το Βασιλικό Δικαστήριο.

- Advertisement -

Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου

Έπειτα από απόφαση του αρμόδιου δικαστή,  Justice Mostyn, πράγματι ο τρόπος υπολογισμού των τελών δεν ήταν σαφής και προσδιόριζε “αδιαφάνεια” από πλευράς της FSA. O Mostyn δήλωσε, όπως αναφέρεται από τον ιστότοπο New Food Magazine, πως ο τρόπος υπολογισμού των τελών «εμποδίζει έναν εύλογα έξυπνο αναγνώστη του υλικού στον ιστότοπο να ελέγξει, σε γενικές γραμμές, την ακρίβεια του υπολογισμού των ωριαίων χρεώσεων». Δήλωσε, παρόλα αυτά, ότι «η παραβίαση είναι άμεσα επανορθώσιμη». Συνέχισε δίνοντας εντολή στην FSA να προσθέσει μια σημείωση στο φύλλο χρέωσης που να εξηγεί πώς έφτασαν αυτά τα στοιχεία, χωρίς να απαιτούνται «λεπτομερείς υπολογισμοί». Πρότεινε, επίσης, ορισμένες τροποποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο η FSA παρουσιάζει τις πληροφορίες.

Περαιτέρω διεκδικήσεις από την AIMS

Ωστόσο, τα έξι μέλη της (AIMS) δεν ικανοποιήθηκαν απόλυτα από τη δικαστική απόφαση. Σε δήλωσή της η AIMS αναφέρει πως το δικαστήριο δεν εξέτασε αν τα τέλη που τους επιβλήθηκαν ήταν πράγματι νόμιμα, κάτι το οποίο αναμένεται να εξεταστεί δικαστικά στην επόμενη φάση, συμπεριλαμβανομένων του τρόπου ανάκτησης αυτών των παράνομων χρεώσεων και της ανάκτηση αποτροπής μελλοντικής συμπερίληψης άλλων στοιχείων των χρεώσεων.

- Advertisement -

Η FSA δήλωσε πως θα εξετάσει προσεκτικά τους λόγους που έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.