Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η φονική έκρηξη στο μύλο του Tradeston της Γλασκώβης

Γυρνάμε πίσω στο 1872, στη φονική φωτιά που έλαβε χώρα στο μύλο Matthew Muir & Sons Flour Mill στη Γλασκώβη και προκάλεσε το θάνατο 18 ανθρώπων.

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗ φονική έκρηξη στο μύλο του Tradeston της Γλασκώβης
spot_img

Χθες συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την πολύνεκρη έκρηξη σε έναν από τους μεγαλύτερους μύλους στην Γλασκώβη. Ας τιμήσουμε τα θύματα με μια μικρή αναδρομή στο τραγικό δυστύχημα.

Μια μικρή αλλαγή στη φυσιολογική ροή των πραγμάτων αρκεί για να αλλάξει το αποτέλεσμα ή ακόμα και να προκαλέσει ένα μεγάλο ατύχημα. Για παράδειγμα, μια φαινομενικά μικρή σπίθα αρκεί για να προκαλέσει μια μεγάλη πυρκαγιά. Αυτό, περίπου, συνέβη και πριν από 150 χρόνια, σε ένα γνωστό μύλο της Γλασκώβης στη Σκωτία.

Ο μύλος Matthew Muir & Sons Flour Mill ήταν ένας από τους πιο πολυσύχναστους στη Γλασκώβη εκείνη την εποχή. Ο μύλος λειτουργούσε περίπου 30 χρόνια πριν το τραγικό δυστύχημα και παρά το ότι ήταν οικογενειακή επιχείρηση, απασχολούσε πολλούς εργάτες σε ένα μεγάλο κτίριο στην περιοχή Tradeston της πόλης.

Στις 4 μ.μ. στις 9 Ιουλίου 1872, οι εργάτες της ημερήσιας βάρδιας στο Tradeston Flour Mills ετοιμάζονταν να γυρίσουν σπίτι. Αρχικά, έλαβε χώρα μια μικρή έκρηξη, η οποία γέμισε τον τόπο με αλεύρι. Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς ακολούθησε μια πολύ μεγαλύτερη έκρηξη, η οποία ανατίναξε το μπροστινό και το πίσω μέρος του κτιρίου. Στη συνέχεια, ο μύλος τυλίχθηκε στις φλόγες, με πυροσβέστες σχεδόν από όλους τους πυροσβεστικούς σταθμούς της πόλης να καταφθάνουν σύσσωμοι για να περιορίσουν πρώτα, τη φωτιά από το να επεκταθεί σε κοντινά κτίρια και έπειτα να τη σβήσουν.

Σύμφωνα με περιγραφές από την ιστοσελίδα Glascow Live, τα παράθυρα του σταθμού είχαν θρυμματιστεί από την έκρηξη και τα πληρώματα της πυροσβεστικής φοβούνταν ότι η φωτιά θα έφτανε στις αποθήκες αλκοολούχων ποτών στο υπόγειο του σταθμού.  Μετά από λίγες ώρες, η οροφή του μύλου κατέρρευσε και τα υπολείμματα του τοίχου έπεσαν. Η φωτιά έσβησε τελικά στις 11 το βράδυ.

Συνολικά 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 16 τραυματίστηκαν από αυτή την έκρηξη. Κάποιοι ήταν υπάλληλοι τοπικών υπηρεσιών και κάποιοι κάτοικοι της περιοχής, αλλά οι περισσότεροι ήταν εργαζόμενοι στον μύλο που περίμεναν να τελειώσει η βάρδια τους για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Αλλά η ζωή τα φέρνει αλλιώς…

Οι εργασίες για τον εντοπισμό των νεκρών συνεχίστηκαν για σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα μέχρι να βρεθεί και ο τελευταίος και  η έκρηξη να γραφτεί πια στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες εκρήξεις που είδε ποτέ η πόλη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό που χρειάζεται να απαντηθεί είναι το τι συνέβη. Για το σκοπό αυτό ένας καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ένας λέκτορας χημείας από το Royal College of Surgeons κλήθηκαν από μια ασφαλιστική εταιρεία να διερευνήσουν τα αίτια της έκρηξης. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν σε μια έκθεση στις 9 Αυγούστου 1872, μετά από συνεντεύξεις με επιζώντες και μελέτη παρόμοιων περιστατικών. Το πόρισμα που έβγαλαν απέδωσε ως βασική αιτία μια σπίθα από ένα ζευγάρι μυλόπετρες που προκάλεσε ανάφλεξη στο αλεσμένο αλεύρι. Σύμφωνα με όσα έγραψαν στην έκθεση, η τροφοδοσία των σιτηρών σε ένα ζευγάρι μυλόπετρες είχε σταματήσει, ενώ οι πέτρες συνέχιζαν να γυρίζουν, προκαλώντας την υπερθέρμανση τους. Πρότειναν ότι η πρώτη έκρηξη δημιούργησε μια φωτιά που τραβήχτηκε σε έναν ανεμιστήρα, ο οποίος στη συνέχεια εξερράγη μοιράζοντας σκόνη μέσα στο κτίριο, η οποία στη συνέχεια αναφλέχθηκε και προκάλεσε μια δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη.

Η έκρηξη αυτή έγραψε ιστορία και για έναν άλλο λόγο πέρα από τα θύματα και το μέγεθός της. Οι δύο εμπειρογνώμονες έκαναν ορισμένες συστάσεις για το μύλο, όπως το ότι τα κιβώτια εξάτμισης θα πρέπει να στεγάζονται έξω από τα κτίρια του μύλου και να είναι σχεδιασμένα «έτοιμα να τεμαχιστούν»,  έτσι ώστε αν συμβεί παρόμοια έκρηξη, να μπορούν να τραβηχτούν εκτός κτηρίου. Καθ’ αυτόν τον τρόπο, οι συστάσεις αυτές ξεκίνησαν να εφαρμόζονται ως μέτρο πρόληψης και σε άλλους μύλους, για να μην θρηνήσει κανείς άλλα θύματα από ένα φαινομενικά μικρό ατύχημα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα