Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νιτρώδη άλατα στα αλλαντικά: Η Γαλλία νομοθετεί για τη μείωση τους

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝιτρώδη άλατα στα αλλαντικά: Η Γαλλία νομοθετεί για τη μείωση τους
spot_img

Επιμέλεια Νίκος Εμμανουήλ

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε στις αρχές Φεβρουαρίου, και παρά τις αντιδράσεις από το λόμπι της βιομηχανίας αλλαντικών, νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη σταδιακή μείωση της χρήσης νιτρωδών στα αλλαντικά, ενώ διέταξε την πραγματοποίηση επανεξέτασης των πιθανών κινδύνων για την υγεία έως τα τέλη Ιουνίου.

Τα νιτρώδη άλατα χρησιμοποιούνται ευρέως σε αλλαντικά, όπως ζαμπόν, μπέικον και λουκάνικα, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των επεξεργασμένων κρεάτων και δίνοντας στο βραστό ζαμπόν το γνώριμο ροζ χρώμα.

Ωστόσο, το 2015 μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ταξινόμησε το επεξεργασμένο κρέας στις καρκινογόνες ουσίες επειδή η ωρίμανση – με την προσθήκη νιτρικών ή νιτρωδών αλάτων ή με τον καπνισμό – μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό χημικών ουσιών, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο.

Το νέο νομοσχέδιο δεν θέτει την οριστική απαγόρευση από το 2023, αλλά ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή μείωση της χρήσης νιτρωδών αλάτων.

Η εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας (Anses) θα δημοσιεύσει μια έκθεση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των νιτρωδών μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα έχει χρονικό περιθώριο δώδεκα μηνών για να ορίσει τα βήματα προς τη μείωση ή τη σταδιακή κατάργηση του συντηρητικού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα γαλλική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα νιτρώδη θεωρούνται ασφαλή πρόσθετα. Πάντως, η γαλλική βιομηχανία «αλλαντικών» χρησιμοποιεί ήδη λιγότερα νιτρώδη – περίπου 110 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό – από τα 150 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό που επιτρέπονται βάσει των κανόνων της ΕΕ.

Προς το παρόν, το 90% όλων των αλλαντικών περιλαμβάνει νιτρώδη άλατα, αλλά μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες πειραματίζονται ήδη με προϊόντα χωρίς νιτρώδη, δήλωσε ο Διευθυντής της Γαλλικής Ομοσπονδίας Βιομηχανίας Αλλαντικών (FICT), Fabien Castanier.

Ωστόσο, εξήγησε ότι οι σχεδόν 300 μικρές και μεσαίες εταιρείες του κλάδου θα δυσκολευτούν να κατασκευάσουν τα προϊόντα τους χωρίς τη χρήση νιτρωδών αλάτων, καθώς η έλλειψη του συντηρητικού θα μειώσει τη διάρκεια ζωής τους και θα αυξήσει τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 Η Nestlé France αφαίρεσε το νιτρώδες νάτριο από το ζαμπόν της «Le Bon Paris».

Γιατί τα νιτρώδη είναι επικίνδυνα για την υγεία;

Μόνα τους και σε περιορισμένες δόσεις, τα νιτρώδη δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία. Ο κίνδυνος προκύπτει όταν χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αλλαντικών “Χημικά, νιτρώδη και νιτρικά άλατα κάθε είδους συνδυάζονται με ένα μόριο που βρίσκεται στο κρέας  και το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά οξυγόνου. Όταν ενωθούν θα σχηματιστεί μία ένωση στην οποία οφείλεται το ροζ χρώμα στα τρόφιμα. Όμως στο πεπτικό σύστημα του καταναλωτή,  αυτή η ένωση μετατρέπεται σε νιτροζαμίνη, μία καρκινογόνος ουσία.

Ο αντίλογος

Δεν είναι εύκολο να αφαιρεθούν τα νιτρώδη από όλα τα προϊόντα γιατί κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε επιδημίες αλλαντίασης, λιστερίας και σαλμονέλας επειδή τα νιτρώδη έχουν αντιβακτηριδιακή δράση. Όμως σήμερα υπάρχει λιγότερη ανάγκη για αντιβακτηριακό έλεγχο επειδή τα κανάλια είναι πολύ πιο ασφαλή. Υπάρχει εγγυημένος έλεγχος κατά τη σφαγή, σε όλες τις αλυσίδες συσκευασίας και παρακολούθησης και στην ψυκτική αλυσίδα. 

Πληροφορίες από ESM le Journal de Femmes και Reuters

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο