Νέες εμπορικές εντάσεις με φόντο τις αμερικανικές πιέσεις.
Η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε καναδικά γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα αξίας άνω των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ως απάντηση στους περιορισμούς που επέβαλε η Οτάβα τον Οκτώβριο. Η απόφαση, που εντείνει την εμπορική αντιπαράθεση, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου οικονομικού πολέμου που τροφοδοτείται από τις απειλές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για νέους δασμούς.

Η ανακοίνωση έγινε από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, με τα νέα μέτρα να τίθενται σε ισχύ στις 20 Μαρτίου. Οι δασμοί, που κυμαίνονται από 25% έως 100%, έρχονται ως αντίποινα στις καναδικές επιβαρύνσεις που είχαν επιβληθεί στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα, χάλυβα και αλουμίνιο.
Ο νέος εμπορικός αποκλεισμός περιλαμβάνει 100% δασμό σε εισαγωγές καναδικού κραμβελαίου, ελαιοπυρήνων και μπιζελιού αξίας πάνω από 1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, καθώς και 25% δασμό σε καναδικά υδατικά προϊόντα και χοιρινό κρέας, αξίας 1,6 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.
Παρά την επιθετική αυτή στάση, η Κίνα άφησε εκτός των περιορισμών το canola, μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγές του Καναδά, διατηρώντας ανοικτό ένα παράθυρο διαπραγματεύσεων. Αυτό το στοιχείο μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση του Πεκίνου να μην οδηγήσει τις εμπορικές σχέσεις σε πλήρη ρήξη, αλλά παράλληλα να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης.
Γεωπολιτικές προεκτάσεις
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινεζικοί δασμοί λειτουργούν ως προειδοποιητική βολή απέναντι στον Καναδά, υπενθυμίζοντας το κόστος της ευθυγράμμισής του με την αμερικανική εμπορική πολιτική. Ο Δρ Dan Wang, διευθυντής Κίνας της Eurasia Group στη Σιγκαπούρη, σημειώνει ότι η καθυστέρηση της απάντησης της Κίνας πιθανώς οφείλεται σε στρατηγικό σχεδιασμό και διαχειριστικούς περιορισμούς, καθώς το υπουργείο Εμπορίου είναι ήδη επιβαρυμένο με τις εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Καναδάς, παρά το ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μετά τις ΗΠΑ, βρίσκεται σε χαμηλότερη προτεραιότητα, γεγονός που εξηγεί την αργοπορημένη αντίδραση του Πεκίνου.
Η χρονική στιγμή των δασμών εγείρει ερωτήματα για το εάν η Κίνα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις επερχόμενες εκλογές στον Καναδά, που πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την αναλύτρια Even Pay της Trivium China, το Πεκίνο μπορεί να αναμένει μια αλλαγή ηγεσίας στην Οτάβα, η οποία θα επιτρέψει την επαναπροσέγγιση, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Αυστραλίας.
Το 2020, η Κίνα είχε επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς στην Αυστραλία ως αντίποινα για τη στήριξη του αιτήματος διερεύνησης της προέλευσης του Covid-19. Ωστόσο, οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν σταδιακά μετά την εκλογή του νέου πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε το 2022.