Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
29.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Κίνα προχωρά σε γονιδιακά επεξεργασμένες καλλιέργειες

ΑρχικήΝέαΗ Κίνα προχωρά σε γονιδιακά επεξεργασμένες καλλιέργειες
spot_img

Η Κίνα έχει δημοσιεύσει δοκιμαστικούς κανόνες για την έγκριση των φυτών με επεξεργασμένα γονίδια, ανοίγοντας το δρόμο για ταχύτερες βελτιώσεις στις καλλιέργειες, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την επισιτιστική της ασφάλεια.

Η γονιδιακή επεξεργασία – ή η τροποποίηση των γονιδίων ενός φυτού με σκοπό να αλλάξει ή να βελτιώσει την απόδοσή του – θεωρείται από ορισμένους επιστήμονες λιγότερο επικίνδυνη από τη γενετική τροποποίησή τους, η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά ενός ξένου γονιδίου.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων αργά την περασμένη Δευτέρα, πραγματοποιούνται εν μέσω σειράς μέτρων με στόχο την αναμόρφωση της βιομηχανίας σπόρων της Κίνας, η οποία θεωρείται αδύναμος κρίκος στις προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να τροφοδοτήσει τον μεγαλύτερο πληθυσμό του κόσμου.

Το Πεκίνο ψήφισε επίσης πρόσφατα νέους κανονισμούς που καθορίζουν μια σαφή πορεία για την έγκριση γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ) καλλιεργειών.

Αλλά ενώ έχει εξετάσει εδώ και χρόνια το εάν θα επιτρέψει τη φύτευση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών για να θρέψει τους ανθρώπους και τα ζώα της, είναι πιο μπροστά σε σύγκριση με άλλες χώρες εφαρμόζοντας σαφείς και σχετικά γρήγορες διαδικασίες για τις γονιδιακές καλλιέργειες.

“Δεδομένης της ισχυρής επένδυσης της Κινεζικής κυβέρνησης στην επεξεργασία γονιδιώματος, αναμένουμε την απελευθέρωση μιας σχετικά ανοικτής πολιτικής τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε η Rabobank σε έκθεσή της το Δεκέμβρη, προσθέτοντας ότι τα ερευνητικά ινστιτούτα της Κίνας έχουν ήδη δημοσιεύσει περισσότερη έρευνα για καλλιέργειες που είναι προσανατολισμένες στην αγορά από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η ακρίβεια της τεχνολογίας την καθιστά ταχύτερη από τη συμβατική αναπαραγωγή ή τη γενετική τροποποίηση και μειώνει επίσης το κόστος.

Ο κανονισμός είναι επίσης λιγότερο δυσκίνητος σε ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να επανεξετάζει τον τρόπο ρύθμισης της τεχνολογίας.

“Αυτό πραγματικά ανοίγει την πόρτα για την αναπαραγωγή φυτών. Είναι μια τεράστια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις καλλιέργειες με μεγαλύτερη ακρίβεια και πολύ πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Han Gengchen, πρόεδρος της εταιρείας σπόρων Origin Agritech.

Τα σχέδια κανόνων ορίζουν ότι μόλις τα εργοστάσια γονιδιακής επεξεργασίας ολοκληρώσουν τις πιλοτικές δοκιμές, μπορεί να εφαρμοστεί πιστοποιητικό παραγωγής, παρακάμπτοντας τις μακροχρόνιες δοκιμές πεδίου που απαιτούνται για την έγκριση μιας μονάδας για ΓΤ.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να πάρει μόνο ένα ή δύο χρόνια για να πάρει έγκριση ένα γονιδιακά επεξεργασμένο φυτό, δήλωσε ο Χαν, σε σύγκριση με περίπου έξι χρόνια για τα ΓΤ.

Δεν είναι σαφές πόσες εταιρείες ή ινστιτούτα είναι έτοιμα να υποβάλουν αίτηση για έγκριση επεξεργασμένων προϊόντων.

Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν γονιδιακή επεξεργασία για να δημιουργήσουν σπόρους μαρουλιού πλούσιους σε βιταμίνη C και ρύζι ανθεκτικό στα ζιζανιοκτόνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Global Times.

Η ηγεσία της Κίνας δήλωσε στα τέλη του 2020 ότι η χώρα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την επιστήμη και την τεχνολογία για μια επείγουσα «ανάκαμψη» της βιομηχανίας σπόρων της, η οποία αγωνίζεται εδώ και καιρό με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τη μικρή καινοτομία.

Η Κίνα εισάγει ένα σημαντικό μερίδιο των σπόρων λαχανικών της και θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από την υπερπόντια αναπαραγωγή.

Πηγή: CNN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πως μια πληγή στα χέρια μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση

Η μικροχλωρίδα του δέρματος και το περιβάλλον μολύνει τις πληγές, αναπτύσσονται αποικίες παθογόνων μικροοργανισμών και μολύνονται τα τρόφιμα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα