Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: GMO καλαμπόκι και σόγια λαμβάνουν έγκριση ασφάλειας για παραγωγή

ΑρχικήΝέαΔιεθνή: GMO καλαμπόκι και σόγια λαμβάνουν έγκριση ασφάλειας για παραγωγή
spot_img

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια αξιολογήσεων ασφάλειας των τροφίμων και του περιβάλλοντος, γενετικά τροποποιημένα (GM) καλαμπόκι και σόγια – που συμμετέχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα στην Κίνα – έχουν λάβει πιστοποιητικά ασφάλειας για την παραγωγή και την εφαρμογή.

“Η εφαρμογή χαρακτηριστικών που αντιστέκονται στα παράσιτα και ανέχονται ζιζανιοκτόνα και ξηρασία έχει βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, όπως το καλαμπόκι και η σόγια, στο κόστος παραγωγής, την τιμή και την ποιότητα”. Ο Qian Qian, Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών Καλλιεργειών της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Li Xiangju, ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυτοπροστασίας της ακαδημίας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος δείχνουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες σόγιας αποδίδουν καλύτερα, καθώς μόνο ένα σπρέι ζιζανιοκτόνων μπορεί να επιτύχει πάνω από το 95% του περιορισμού των ζιζανίων για αυτές τις ποικιλίες.

Είπε ότι η επίδραση των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών καλαμποκιού στο σκουλήκι το φθινόπωρο, μια σημαντική απειλή για τις καλλιέργειες, έφθασε το 85 με 95% χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Το πιλοτικό πρόγραμμα διαπίστωσε ότι η GM σόγια μπορεί να μειώσει το κόστος των ζιζανιοκτόνων κατά 50% και να αυξήσει τις αποδόσεις κατά 12%, ενώ το GM καλαμπόκι μπορεί να δει αυξήσεις της απόδοσης από 6,7 σε 10,7%.

Σύμφωνα με τον Liu Biao, ερευνητή στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Nanjing του Υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος, το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι και σόγια στο πιλοτικό πρόγραμμα δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στα ωφέλιμα έντομα και την ποιότητα του εδάφους.

“Η μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ενισχύει την οικολογική και περιβαλλοντική ασφάλεια,” Ο Liu είπε, προσθέτοντας ότι η χρήση του ίδιου ζιζανιοκτόνου στη ΓΤ σόγια και το ΓΤ καλαμπόκι μπορεί να βοηθήσει στην παρεμβολή και την περιστροφή των δύο καλλιεργειών.

Κατά το προηγούμενο έτος, το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων δρομολόγησε πιλοτικά προγράμματα εκβιομηχάνισης για γενετικά τροποποιημένη σόγια και καλαμπόκι. Ο Liu Peilei, αξιωματούχος του υπουργείου, δήλωσε ότι τα επιτεύγματα στο πιλοτικό πρόγραμμα σηματοδοτούν τη μετακίνηση της Κίνας στην εκβιομηχάνιση των γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιού και σόγιας.

“Η προώθηση της εκβιομηχάνισης του γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιού και σόγιας θα σπάσει το εμπόδιο της γεωργικής παραγωγής,” είπε ο Liu σε συνέντευξη Τύπου τον προηγούμενο μήνα.

Πρόσθεσε ότι η GM σόγια και το GM καλαμπόκι έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά και μπορούν να ανταγωνιστούν παρόμοια προϊόντα στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής, τέσσερις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες καλαμποκιού και τρεις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες σόγιας έχουν λάβει πιστοποιητικά ασφάλειας για την παραγωγή και την εφαρμογή.

Ο Xie Daoxin, ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, δήλωσε ότι από την πρώτη εμπορική φύτευση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών το 1996, η περιοχή που φυτεύτηκε μαζί τους παγκοσμίως έχει αυξηθεί σε 190 εκατομμύρια εκτάρια.

“Οι τύποι των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών έχουν επεκταθεί σε 32 είδη, συμπεριλαμβανομένων των πατατών, των μελιτζάνων και των μήλων. Το 2019, το 74% της σόγιας, το 31% του καλαμποκιού και το 79% του βαμβακιού που καλλιεργούνταν σε όλο τον κόσμο ήταν ΓΤ», δήλωσε ο Xie.

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες καλλιεργούνται επί του παρόντος εμπορικά σε 71 χώρες και περιοχές, σύμφωνα με την China Daily. Ένας άλλος ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, κατέγραψε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Αργεντινή ως τις τρεις πρώτες χώρες όσον αφορά τη φύτευση περιοχών γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Τα στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων δείχνουν ότι η Κίνα παρήγαγε 19,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σόγιας πέρυσι, ενώ εισήγαγε 100,3 εκατομμύρια τόνους.

Ο Cao Xiaofeng, επίσης ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε ότι ο ανταγωνισμός για γενετικούς πόρους γίνεται όλο και πιο έντονος.

“Χώρες και πολυεθνικές εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειες για να πραγματοποιήσουν έρευνα και ανάπτυξη της γονιδιακής λειτουργίας και της γενετικής ποικιλομορφίας, αξιοποιώντας παράλληλα τις καλλιέργειες. Οι νέες τεχνολογίες βιολογικής αναπαραγωγής συνεχίζουν να αναπτύσσονται.” δήλωσε ο Cao σύμφωνα με το Food Safety Africa.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα