Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022
1.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: GMO καλαμπόκι και σόγια λαμβάνουν έγκριση ασφάλειας για παραγωγή

ΑρχικήΝέαΔιεθνή: GMO καλαμπόκι και σόγια λαμβάνουν έγκριση ασφάλειας για παραγωγή
spot_img

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια αξιολογήσεων ασφάλειας των τροφίμων και του περιβάλλοντος, γενετικά τροποποιημένα (GM) καλαμπόκι και σόγια – που συμμετέχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα στην Κίνα – έχουν λάβει πιστοποιητικά ασφάλειας για την παραγωγή και την εφαρμογή.

“Η εφαρμογή χαρακτηριστικών που αντιστέκονται στα παράσιτα και ανέχονται ζιζανιοκτόνα και ξηρασία έχει βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, όπως το καλαμπόκι και η σόγια, στο κόστος παραγωγής, την τιμή και την ποιότητα”. Ο Qian Qian, Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών Καλλιεργειών της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Li Xiangju, ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυτοπροστασίας της ακαδημίας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος δείχνουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες σόγιας αποδίδουν καλύτερα, καθώς μόνο ένα σπρέι ζιζανιοκτόνων μπορεί να επιτύχει πάνω από το 95% του περιορισμού των ζιζανίων για αυτές τις ποικιλίες.

Είπε ότι η επίδραση των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών καλαμποκιού στο σκουλήκι το φθινόπωρο, μια σημαντική απειλή για τις καλλιέργειες, έφθασε το 85 με 95% χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Το πιλοτικό πρόγραμμα διαπίστωσε ότι η GM σόγια μπορεί να μειώσει το κόστος των ζιζανιοκτόνων κατά 50% και να αυξήσει τις αποδόσεις κατά 12%, ενώ το GM καλαμπόκι μπορεί να δει αυξήσεις της απόδοσης από 6,7 σε 10,7%.

Σύμφωνα με τον Liu Biao, ερευνητή στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Nanjing του Υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος, το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι και σόγια στο πιλοτικό πρόγραμμα δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στα ωφέλιμα έντομα και την ποιότητα του εδάφους.

“Η μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ενισχύει την οικολογική και περιβαλλοντική ασφάλεια,” Ο Liu είπε, προσθέτοντας ότι η χρήση του ίδιου ζιζανιοκτόνου στη ΓΤ σόγια και το ΓΤ καλαμπόκι μπορεί να βοηθήσει στην παρεμβολή και την περιστροφή των δύο καλλιεργειών.

Κατά το προηγούμενο έτος, το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων δρομολόγησε πιλοτικά προγράμματα εκβιομηχάνισης για γενετικά τροποποιημένη σόγια και καλαμπόκι. Ο Liu Peilei, αξιωματούχος του υπουργείου, δήλωσε ότι τα επιτεύγματα στο πιλοτικό πρόγραμμα σηματοδοτούν τη μετακίνηση της Κίνας στην εκβιομηχάνιση των γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιού και σόγιας.

“Η προώθηση της εκβιομηχάνισης του γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιού και σόγιας θα σπάσει το εμπόδιο της γεωργικής παραγωγής,” είπε ο Liu σε συνέντευξη Τύπου τον προηγούμενο μήνα.

Πρόσθεσε ότι η GM σόγια και το GM καλαμπόκι έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά και μπορούν να ανταγωνιστούν παρόμοια προϊόντα στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής, τέσσερις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες καλαμποκιού και τρεις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες σόγιας έχουν λάβει πιστοποιητικά ασφάλειας για την παραγωγή και την εφαρμογή.

Ο Xie Daoxin, ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, δήλωσε ότι από την πρώτη εμπορική φύτευση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών το 1996, η περιοχή που φυτεύτηκε μαζί τους παγκοσμίως έχει αυξηθεί σε 190 εκατομμύρια εκτάρια.

“Οι τύποι των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών έχουν επεκταθεί σε 32 είδη, συμπεριλαμβανομένων των πατατών, των μελιτζάνων και των μήλων. Το 2019, το 74% της σόγιας, το 31% του καλαμποκιού και το 79% του βαμβακιού που καλλιεργούνταν σε όλο τον κόσμο ήταν ΓΤ», δήλωσε ο Xie.

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες καλλιεργούνται επί του παρόντος εμπορικά σε 71 χώρες και περιοχές, σύμφωνα με την China Daily. Ένας άλλος ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, κατέγραψε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Αργεντινή ως τις τρεις πρώτες χώρες όσον αφορά τη φύτευση περιοχών γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Τα στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων δείχνουν ότι η Κίνα παρήγαγε 19,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σόγιας πέρυσι, ενώ εισήγαγε 100,3 εκατομμύρια τόνους.

Ο Cao Xiaofeng, επίσης ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε ότι ο ανταγωνισμός για γενετικούς πόρους γίνεται όλο και πιο έντονος.

“Χώρες και πολυεθνικές εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειες για να πραγματοποιήσουν έρευνα και ανάπτυξη της γονιδιακής λειτουργίας και της γενετικής ποικιλομορφίας, αξιοποιώντας παράλληλα τις καλλιέργειες. Οι νέες τεχνολογίες βιολογικής αναπαραγωγής συνεχίζουν να αναπτύσσονται.” δήλωσε ο Cao σύμφωνα με το Food Safety Africa.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Εξέλιξη: Βρώσιμη συσκευασία για φρούτα και λαχανικά!

Επιστήμονες ανακάλυψαν βρώσιμη επίστρωση κυτταρίνης για φρέσκα προϊόντα που παράγονται από φυσικό υπόλειμμα που προέρχεται από φρούτα, λαχανικά ή φυτά

Νοθευμένη η βανίλια στη Γαλλία – Απίστευτες πρακτικές εξαπάτησης

Πολλά τα "μαργαριτάρια" που βρήκαν στο δρόμο τους οι Γαλλικές Αρχές, σε μια έρευνα που διήρκησε 3 χρόνια.

Διεθνή: Βρήκε σκουριασμένο καρφί μέσα σε σφολιάτα!

Το ξένο σώμα σε τρόφιμα είναι μία εν δυνάμει απειλή για τη βιομηχανία τροφίμων
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα