Πείραμα των The Sunday Times και του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς διαπίστωσε ότι τα μισά πιάτα απέκλιναν κατά πολύ στις θερμίδες που είχαν σε σχέση με τον αριθμό που έγραφε ο κατάλογος.
Η μέτρηση θερμίδων στα μενού είναι ένα από τα πολλά συστήματα που έχουν επινοηθεί προκειμένου ο καταναλωτής να έχει επίγνωση του τι τρώει και τη διατροφική αξία του γεύματός του.
Ωστόσο, έχετε σκεφτεί πόσο ακριβείς είναι οι μετρήσεις αυτές δίπλα στα μενού ή αν πλασάρουν μια πιο ευνοϊκή εικόνα από αυτή που πραγματικά ισχύει;
Το βρετανικό ειδησεογραφικό μέσο The Sunday Times αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα σε συνεργασία με το εργαστήριο δοκιμών τροφίμων του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς, προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι θερμίδες που αναγράφονται στους καταλόγους αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με αυτό που ανακάλυψαν, οι μετρήσεις θερμίδων στα μενού είναι συχνά εξαιρετικά ανακριβείς, καθώς πολλά από τα πιάτα είχαν ως και το διπλάσιο αριθμό θερμίδων από το αναγραφόμενο.
Στο πείραμα, 20 δείγματα φαγητού, τα οποία αγοράστηκαν από δέκα δημοφιλείς αλυσίδες εστιατορίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των Pizza Express, Dishoom, Leon και Las Iguanas, δοκιμάστηκαν και αναλύθηκαν ως προς τις θερμίδες τους και έπειτα συγκρίθηκαν με αυτό που έγραφαν τα μενού.
Διαπιστώθηκε ότι μόνο τα μισά πιάτα είχαν ένα περιθώριο 20% διαφοράς σε σχέση με αυτό που έγραφαν οι επιχειρήσεις στον κατάλογο και αυτό που πραγματικά ίσχυε, ενώ τα υπόλοιπα απέκλιναν πολύ περισσότερο.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Daily Mail, 5 από τα δείγματα είχαν σημαντικά υψηλότερες θερμίδες από αυτές που αναφέρθηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα πιάτο με μαλακό ψωμί από την αλυσίδα Dishoom είχε 727 θερμίδες, ενώ ο κατάλογος έγραφε 236, ενώ ένα πιάτο νάτσος από την επιχείρηση Las Iguanas είχε 1.156 θερμίδες, παρά το ότι το μενού έλεγε μόλις 576.
Ο Δρ Nazanin Zand, αναπληρωτής καθηγητής τροφίμων και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, σχολίασε πως αν και ο καταναλωτής δεν μπορεί φυσικά να βασίζεται απόλυτα στο τι αναγράφεται το μενού, είναι σημαντικό να έχει μια εικόνα του τι χονδρικά ισχύει, ούτως ώστε να κάνει πιο συνετές για την υγεία του επιλογές.
Στη Μεγάλη Βρετανία, από τις Απριλίου του 2022 ισχύει ο νόμος για την υποχρεωτική αναγραφή θερμίδων στα μενού εστιατορίων και σε συσκευασμένα φαγητά take away, κυβερνητική πολιτική για την προώθηση μιας υγιεινής διατροφής στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 25.000, όπως είναι οι αλυσίδες Burger King και Pizza Hut.
Η νομοθεσία, μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την προώθηση της υγείας των Βρετανών, απαιτεί από όλα τα καφέ και τα εστιατόρια εταιρειών με περισσότερους από 250 υπαλλήλους να περιλαμβάνουν σήμανση θερμίδων και μετρήσεις στα μενού τους.