Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
28.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Νέα επεισόδια στο “σήριαλ” με το σουσάμι – Η απάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Αρτοποιών

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗΠΑ: Νέα επεισόδια στο "σήριαλ" με το σουσάμι - Η απάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Αρτοποιών
spot_img

Για το καλό των καταναλωτών γίνονται όλα!

   Η Αμερικανική Ένωση Αρτοποιών με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Eric Dell, απαντά στους επικριτές της κίνησης των αρτοποιών να προσθέσουν σουσάμι σε όλα τα προϊόντα τους, υποστηρίζοντας πως αυτό συμβαίνει για την ασφάλεια των καταναλωτών. Είχε προηγηθεί η επιστολή των γερουσιαστών που τάχθηκαν κατά του εγχειρήματος αυτού, την προηγούμενη εβδομάδα, που καλούσαν την ένωση να πάρει θέση.

   Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους, το σουσάμι μπήκε στη λίστα με τα αλλεργιογόνα στις ΗΠΑ, δημιουργώντας δύο προϋποθέσεις στους αρτοποιούς: Ή θα προσθέτουν στα προϊόντα τους σουσάμι με την υποχρέωση αναγραφής στην ετικέτα, ή στα προϊόντα που δεν περιλαμβάνεται, θα καθαρίζονται εξονυχιστικά οι εγκαταστάσεις. Αυτό προφανώς δημιούργησε μία ακόμη έννοια στους αρτοποιούς που θα πρέπει να αναλάβουν έναν επιπλέον “κόπο” καθώς και την ευθύνη για τα προϊόντα χωρίς σουσάμι. Έτσι μια μεγάλη μερίδα αρτοποιών αποφάσισε να βάλει σουσάμι σε όλα τα προϊόντα ώστε να μην υφίσταται την ταλαιπωρία του εξονυχιστικού καθαρισμού των εγκαταστάσεων. 

   Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν ακαριαίες και οι φόβοι περί ακούσιας κατανάλωσης προιόντων από καταναλωτές που δεν γνώριζαν τις νέες προσθήκες, επιβεβαιώθηκαν. Καταναλωτές κατέληξαν να αγοράζουν τα προϊόντα που γνώριζαν πως μέχρι πρότινος δεν περιείχαν σουσάμι, με αποτέλεσμα να τους προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις. Η επιστολή των νομοθετών προς την ΑΕΑ (Αμερικανική Ένωση Αρτοποιών) αναφέρει ότι αυτή η πρακτική “υπονομεύει την εμπιστοσύνη που έχουν οι άνθρωποι με τροφικές αλλεργίες στη βιομηχανία τροφίμων και υπονομεύουν τον σκοπό και την πρόθεση του νόμου”. Οι ζωές των καταναλωτών τέθηκαν σε κίνδυνο, αναφέρει η επιστολή.

    Ο Dell από την άλλη υποστήριξε τους αρτοποιούς παραθέτοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τον καθαρισμό, και ανέφερε πως καθώς δεν υπήρχε τρόπος να αφαιρεθούν όλα τα ίχνη από τις επιφάνειες, πήραν αυτό το μέτρο για το καλό των καταναλωτών.

“Οι αρτοποιοί που καθόρισαν την ανάγκη να προσθέσουν σουσάμι στις φόρμουλες τους το έκαναν μόνο μετά από εξαντλητικές αξιολογήσεις, εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας [τρέχουσες καλές πρακτικές παραγωγής] που εξακολουθούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ίχνη σουσαμιού, επανεξέταση των προσφορών προϊόντων τους και αλλαγή τις πρακτικές παραγωγής τους”, αναφέρεται στην επιστολή. Η πραγματική ευθύνη για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, βαραίνει τον FDA (Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) σύμφωνα με την ένωση, ο οποίος δεν επιτρέπει εξαιρέσεις για μικρές ποσότητες σουσαμιού. Ακόμα κι αν μια ετικέτα προϊόντος λέει ότι «μπορεί να περιέχει» ίχνη ενός αλλεργιογόνου, έγραψε η Dell, τα αδήλωτα αλλεργιογόνα είναι η κύρια αιτία ανακλήσεων που ξεκινούν από τον FDA, τον οποίο εμμέσως κάλεσαν να προβεί σε αλλαγές. Σε ένα email, ένας εκπρόσωπος του FDA είπε ότι η υπηρεσία εργάζεται σε πολλά μέτωπα για να κατανοήσει καλύτερα το ζήτημα και τους υποκείμενους παράγοντες του. “Ο FDA αναγνωρίζει ότι αυτή η πρακτική μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για τους αλλεργικούς στο σουσάμι καταναλωτές να βρουν τρόφιμα που είναι ασφαλή για αυτούς να καταναλώσουν,  ένα αποτέλεσμα που δεν υποστηρίζει ο FDA”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακτινοβόληση Τροφίμων: Τι ισχύει στην ΕΕ – Γιατί η βιομηχανία αντιστέκεται

Παρά την επίσημη έγκριση των Αρχών και τις διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας η χρήση της ακτινοβόλησης τροφίμων παραμένει περιορισμένη.

Ποιο είδος ψωμιού βοηθά στην απώλεια βάρους – Επιστημονική μελέτη

Η επίδραση της κατανάλωσης ψωμιού με χαμηλή απελευθέρωση ινσουλίνης, στην ανάπτυξη βάρους — Μια πραγματική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα