Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι λέει η EFSA το ανώτερο ανεκτό όριο πρόσληψης φυλλικού/φολικού οξέος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι λέει η EFSA το ανώτερο ανεκτό όριο πρόσληψης φυλλικού/φολικού οξέος
spot_img

Προπαρασκευαστικές εργασίες για την επικαιροποίηση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης φολικού οξέος/φυλλικού οξέος.

Ο στόχος μελέτης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, ήταν να συλλεχθούν και να αξιολογηθούν επιστημονικά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξαχθεί ένα ανώτερο επίπεδο πρόσληψης για φολικό οξύ/φολικό οξύ.

Πέντε συστηματικές ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας διεξήχθησαν για να εντοπιστούν στοιχεία σχετικά με:

  • αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ «υψηλού» φυλλικού οξέος (πρόσληψη/βιοδείκτες) σε ανθρώπους με χαμηλή κατάσταση Β12
  • ανάπτυξης νευροπάθειας
  • γνωστικής εξασθένησης ή άνοιας
  • ορθοκολικών αδενωμάτων και ορθοκολικού καρκίνου (CRC) και
  •  καρκίνου του προστάτη.

Δεδομένης της έλλειψης δεδομένων, δεν πραγματοποιήθηκε καμία ολοκληρωμένη ανάλυση αβεβαιότητας και ενσωμάτωση στοιχείων για τις επιπτώσεις της «υψηλής» πρόσληψης φυλλικού οξέος στη νευροπάθεια, τη γνωστική λειτουργία/άνοια.

Εκτενείς αναλύσεις αβεβαιότητας και ενσωμάτωση στοιχείων για επιβλαβή επίδραση σε υψηλή πρόσληψη/κατάσταση φυλλικού οξέος πραγματοποιήθηκαν για παρεμβάσεις φολικού οξέος και ανάπτυξη ορθοκολικών αδενωμάτων, για P/S φυλλικό από μελέτες παρατήρησης σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισης CRC και για ολική πρόσληψη φυλλικού οξέος από μελέτες παρατήρησης σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Οι παρεμβάσεις με φολικό οξύ ήταν λίγες (n = 4) και αποκάλυψαν τόσο ευεργετικές όσο και επιβλαβείς επιδράσεις στην υποτροπή του αδενώματος.

Για το CRC, οι μετα-αναλύσεις στο P/S φυλλικό οξύ δεν έδειξαν συσχέτιση, αλλά οι εκτιμήσεις κινδύνου στις ομάδες με την υψηλότερη έκθεση σε φυλλικό οξύ συγκρίθηκαν με επίπεδα που υποδεικνύουν ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, επομένως, το ερευνητικό ερώτημα δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί επαρκώς. Για τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, πολύ λίγες μελέτες με ανάμεικτα αποτελέσματα απέτρεψαν οποιοδήποτε σαφές συμπέρασμα σχετικά με τη συνολική πρόσληψη φυλλικού οξέος και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα