Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιταλία: Μεγάλες αυξήσεις στο ψωμί λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΙταλία: Μεγάλες αυξήσεις στο ψωμί λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες
spot_img

Οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης είναι όλο και μεγαλύτερες στην Ιταλία. Έρευνα της ένωσης καταναλωτών Federconsumatori δείχνει ότι το αλεύρι και το ψωμί στο διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 38% και 33%.

Το ψωμί ολικής άλεσης έφτασε να κοστίζει ακόμη και 3,81 ευρώ το κιλό.

«Υπό την ώθηση της αύξησης των πρώτων υλών αλλά και του κόστους της ενέργειας, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία η ακρίβεια που καταγράφεται στα είδη τροφίμων», τονίζει η Federconsumatori.

Oι Ιταλοί αρτοποιοί, παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι αυξήσεις στο αλεύρι άγγιξαν και το 85%.

Πρόκειται, μάλιστα, να κατατεθεί ειδική ερώτηση στη Βουλή και στη Γερουσία για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για φαινόμενο αισχροκέρδειας. Η ιταλική ένωση καταναλωτών ζήτησε να γίνουν έλεγχοι τόσο στον τομέα των τροφίμων, όσο και σε εκείνο των καυσίμων.

Οι αυξήσεις στο ψωμί, εξηγούν οι ειδικοί, οφείλονται και στο γεγονός ότι η Ιταλία παράγει μόνον το 35% του σιταριού που χρειάζεται. Όλο το υπόλοιπο εισάγεται (κυρίως από την Ουκρανία και την Ρωσία) και κατά συνέπεια αυτό σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες, λόγω και της μεταφοράς του προϊόντος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα