Πρόσφατα, η υπουργός Mamata Banerjee έδωσε εντολή σε όλες τις περιοχές και τους πολιτικούς φορείς της Ινδίας να εντείνουν την επαγρύπνηση για την ποιότητα των τροφίμων στα εστιατόρια της χώρας.
Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας, έχει αναπτύξει μια πρωτοβουλία στο Durgapur για να εξασφαλίσει την επιτόπια εξέταση των τροφίμων που σερβίρονται από εστιατόρια.
Ανακοινώνοντας το έργο που ονομάζεται «Ασφάλεια Τροφίμων σε Τροχούς» στο Durgapur, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της πολιτείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε διανείμει στην περιοχή του West Burdwan ένα ειδικό όχημα το οποίο θα έχει ενσωματωμένο εργαστήριο αναλύσεων τροφίμων. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το όχημα θα φτάσει στο Durgapur περίπου σε ένα δεκαπενθήμερο, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία και σε άλλες περιοχές σταδιακά.
«Πριν από αυτό, έπρεπε να στείλουμε δείγματα τροφίμων στην Calcutta για αναλύσεις ποιότητας, αλλά τώρα με το ειδικό αυτό όχημα θα είμαστε σε θέση να διεξάγουμε επιτόπια ανάλυση δειγμάτων τροφίμων. Αυτό θα μας βοηθήσει να λάβουμε ταχύτερα μέτρα για τα καταστήματα εστίασης που έχουν παρατυπίες. Θα δημιουργήσει επίσης ευαισθητοποίηση μεταξύ των ιδιοκτητών εστιατορίων”, δήλωσε ο Abhijit Shevale, πρόσθετος περιφερειακός δικαστής.
Αξιωματούχοι του West Burdwan δήλωσαν ότι έλαβαν μια σειρά καταγγελιών σχετικά με μπαγιάτικα τρόφιμα σε εστιατόρια αλλά και πάγκους με τρόφιμα.
Η Telegraph επισκέφθηκε μερικούς πάγκους τροφίμων στην πόλη Durgapur και διαπίστωσε πολλές παρατυπίες.
Ένα στέκι τροφίμων κοντά στο κέντρο της πόλης, με έγκυρη άδεια, βρέθηκε να λειτουργεί έξω από μια παράγκα. Η επίσκεψη στο κατάστημα, το οποίο είναι δημοφιλές σε διαδικτυακές εφαρμογές παράδοσης τροφίμων, έδειξε αποκλίσεις από τις ορθές πρακτικές υγιεινής. Το νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα φυλασσόταν επίσης σε ανοιχτή δεξαμενή.
Ένας άλλος πάγκος τροφίμων κοντά στο Χαλυβουργείο του Durgapur ήταν στεγασμένος ακριβώς δίπλα σε αποχέτευση ομβρίων.
Ο Vishnu Khaitan, ιδιοκτήτης εργοστασίου στο Durgapur, ο οποίος συχνά παραγγέλνει φαγητό μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, εξεπλάγη όταν είδε ότι ένα από τα αγαπημένα του εστιατόρια, να βρίσκεται σε μια αποχέτευση! “Οι πλατφόρμες παράδοσης τροφίμων θα πρέπει να κάνουν έλεγχο πριν «στρατολογήσουν» τέτοια εστιατόρια”, δήλωσε.
Ο υπεύθυνος μιας πλατφόρμας για delivery τροφίμων, η οποία είναι δημοφιλής στο Durgapur, είπε ότι το μόνο κριτήριο για να συμπεριλάβει οποιοδήποτε εστιατόριο στην εφαρμογή του ήταν η ύπαρξη άδειας παρασκευής φαγητού. “Δεν παρακολουθούμε εάν τα εστιατόρια διατηρούν την κατάλληλη υγιεινή ή το πώς προμηθεύονται άδειες. Αυτή η δουλειά εναπόκειται στο τμήμα ασφάλειας τροφίμων της κυβέρνησης”, ανέφερε.
Ένας υπάλληλος για την ασφάλεια των τροφίμων, ανέφερε ότι για να πάρει κάποιος μια άδεια τροφίμων, θα έπρεπε να προσκομίσει μια εμπορική άδεια, πιστοποιητικό ανάλυσης του νερού που χρησιμοποιείται από το εστιατόριο και πιστοποιητικό δήλωσης φόρου εισοδήματος.
Σχετικά με τον τρόπο χορήγησης αδειών σε εστιατόρια με χαμηλά επίπεδα υγιεινής, ο ίδιος δήλωσε: «Οι αξιωματικοί μας επισκέπτονται τα εστιατόρια και εξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας των τροφίμων πριν τους εκδώσουν άδεια. Σίγουρα θα κάνουμε έναν έλεγχο.”
Οι καταναλωτές στο Durgapur ελπίζουν ότι το περιφερόμενο όχημα που θα είναι εξοπλισμένο με εργαστήριο αναλύσεων και δοκιμών για τρόφιμα, θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας αυτών και του τρόπου προετοιμασίας τους.