ΑρχικήΝέαΔιεθνήΚρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» στη Βρετανία

Κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» στη Βρετανία

2 λεπτά ανάγνωσης

Το «άτυπο» κρούσμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών εντοπίστηκε σε αγρόκτημα στο Έσεξ

Ένα «άτυπο» κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, γνωστής και ως νόσου των τρελών αγελάδων, εντοπίστηκε σε αγρόκτημα στο Έσεξ της ανατολικής Αγγλίας, ανακοίνωσε την Τρίτη το βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων.

- Advertisement -

Το ζώο θανατώθηκε και το κρούσμα «δεν παρουσιάζει κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ούτε για τη διατροφική ασφάλεια», δήλωσε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση, όπου πρόσθεσε ότι το ζώο «δεν προοριζόταν να μπει στη διατροφική αλυσίδα».

Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών ή νόσος των τρελών αγελάδων, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τη δεκαετία του 1980 και εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, προκαλώντας κρίση στη βιομηχανία του βοδινού κρέατος.

- Advertisement -

Η νόσος αυτή μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο, με την κατανάλωση κρέατος ή σφαγίων, τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ, ένα θανατηφόρο νευροεκφυλιστικό σύνδρομο.

Ωστόσο η άτυπη μορφή είναι διαφορετική από την κλασική μορφή: πρόκειται για «μη μεταδοτική νόσο, που εμφανίζεται εκ φύσεως και από καιρό σε καιρό και η οποία πιστεύεται ότι εκδηλώνεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε όλους τους πληθυσμούς των βοοειδών», εξήγησε η αρχικτηνίατρος Κριστίν Μίντλμις, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων και οι εμπορικοί εταίροι έχουν ενημερωθεί» και αυτό το κρούσμα «δεν επηρεάζει την ικανότητα της Βρετανίας να εξάγει βοδινό κρέας σε άλλες χώρες», διευκρινίζει το Λονδίνο.

Πρόκειται για το τέταρτο άτυπο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στη Βρετανία από το 2015. Η προηγούμενη εμφάνιση της νόσου ήταν τον Δεκέμβριο του 2024 στη Σκωτία.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Τι πραγματικά προσφέρουν τα συμπληρώματα που υπόσχονται «ενέργεια» – Έλεγχος σε 8 γνωστά συστατικά

Ο έλεγχος δείχνει ότι βιταμίνες, μέταλλα και διεγερτικά δεν αποτελούν απαραίτητα λύση για την επίμονη κόπωση

Ανακοινώθηκε η μάρκα του καφέ που σήμανε συναγερμό σε 15 χώρες – Στο νοσοκομείο καταναλωτής – Η μάρκα πωλείται και στην Ελλάδα (φωτογραφία)

Εμετός, διάρροια και νοσηλεία στην επίσημη αναφορά – Τι απαντά η εταιρεία για την επίμαχη παρτίδα.

Ποιο ψάρι του Σαρωνικού συνδέθηκε με υψηλότερη έκθεση σε τοξικό υδράργυρο – Ανάλυση σε 179 ψάρια

Σήμερα δημοσιεύτηκε νέα μελέτη για τον υδράργυρο σε ψάρια του Σαρωνικού και τον πιθανό κίνδυνο για την υγεία.