Ο ΠΟΥ έχει περιγράψει τη γλυφοσάτη που περιέχεται στο Roundup ως «πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο» από το 2015
Η γερμανική εταιρεία Bayer καλείται να καταβάλει 78 εκατομμύρια δολάρια σε άνδρα από την Πενσυλβάνια, ο οποίος νόσησε με καρκίνο από τη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup, σύμφωνα με απόφαση του πολιτειακού δικαστηρίου στη Φιλαδέλφεια.
Η εταιρεία είχε κερδίσει τις 14 από τις 20 δίκες για το Roundup, που έχουν γίνει έως τώρα, αλλά σε αυτές που έχει χάσει υποχρεώνεται να καταβάλει υπέρογκα ποσά ως αποζημίωση. Τον περασμένο Νοέμβριο για παράδειγμα, οι δικαστές επιδίκασαν ποσό 1,56 δισ. δολάρια, που αργότερα μειώθηκαν σε 611 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο επιδίκασαν 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια, που αργότερα μειώθηκαν σε 400 εκατομμύρια δολάρια.
- Δείτε επίσης: Νέα ανάκληση φριτέζας λόγω κινδύνου ηλεκτροπληξίας
Οι Tom Kline και Jason Itkin, δικηγόροι του ενάγοντος William Melissen και της συζύγου του, Margaret, ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι η Bayer «ενήργησε με απερίσκεπτη αδιαφορία για την ασφάλεια των ανθρώπων». Η εταιρεία «εξακολουθεί να μην έχει λάβει το μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξει», είπαν.
Οι ένορκοι επιδίκασαν αποζημίωση ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων και 75 εκατομμύρια δολάρια σε ποινικές αποζημιώσεις.
«Διαφωνούμε με την ετυμηγορία των ενόρκων, καθώς έρχεται σε αντίθεση με το συντριπτικό βάρος των επιστημονικών στοιχείων και τη συναίνεση των ρυθμιστικών φορέων και των επιστημονικών τους αξιολογήσεων παγκοσμίως», ανέφερε η Bayer σε ανακοίνωσή της.
- Δείτε επίσης: Γιατί μερικά μπουκάλια Coca Cola έχουν κίτρινο καπάκι;
Η εταιρεία δήλωσε ότι πιστεύει ότι έχει ισχυρά επιχειρήματα για τη μείωση της ποινικής αποζημίωσης κατά την έφεση. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει αποφανθεί ότι οι τιμωρητικές αποζημιώσεις δεν πρέπει γενικά να υπερβαίνουν το εννεαπλάσιο της αποζημίωσης.
Η υπόθεση Melissens
Το ζεύγος Melissens μήνυσε την Bayer το 2021. Ισχυρίστηκαν ότι ο William, όπως και άλλοι ενάγοντες για το Roundup, ανέπτυξε μια μορφή λεμφώματος από την έκθεση στη γλυφοσάτη, η οποία ήταν το δραστικό συστατικό του Roundup που πωλούνταν για οικιακή χρήση μέχρι πέρυσι.
Ο Melissen δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε το προϊόν στο σπίτι και στην εργασία του από το 1992 έως το 2020, όταν διαγνώστηκε. Ισχυρίζεται ότι τόσο η γλυφοσάτη όσο και μια άλλη χημική ουσία στο Roundup προκάλεσαν τον καρκίνο του.
Η Bayer υποστηρίζει ότι η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο και ότι οι αγωγές είναι αβάσιμες. Απέκτησε το Roundup στο πλαίσιο της εξαγοράς της αγροχημικής εταιρείας Monsanto για 63 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.
Παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ περιέγραψε τη γλυφοσάτη ως «πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο» το 2015, η χημική ουσία εγκρίθηκε εκ νέου για χρήση στην ΕΕ το 2017. Η ετυμηγορία θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023 και πρόσφατα η ΕΕ πρότεινε την επανέγκριση της χρήσης της, για άλλα 10 χρόνια, βασιζόμενη στην γνωμοδότηση της EFSA η οποία διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν κρίσιμοι τομείς ανησυχίας».
Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) πρότεινε την εκ νέου έγκριση του συστατικού των κοινών ζιζανιοκτόνων, οι ειδικοί και οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο που έχει η συνεχής χρήση της χημικής ουσίας στη διατροφή και στην υγεία των καταναλωτών.
- Δείτε επίσης: Παγκόσμια αναστάτωση για τον μολυσμένο καπνιστό σολομό – Μετά την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδοποίηση και από τον Καναδά
Η Bayer αντιμέτωπη με 58.000 αγωγές
Η γερμανική εταιρεία συμβιβάστηκε με το μεγαλύτερο μέρος των τότε εκκρεμών αγωγών Roundup το 2020 έναντι 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά σήμερα αντιμετωπίζει περίπου 58.000 αγωγές, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη οικονομική της έκθεση.
Η Bayer κέρδισε μια σημαντική νομική νίκη τον Αύγουστο, όταν το 3ο Εφετείο των ΗΠΑ στη Φιλαδέλφεια έκρινε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος προστατεύει την Bayer από αξιώσεις πολιτειακού δικαίου, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις άλλων ομοσπονδιακών εφετείων.
Η Bayer δήλωσε ότι θα επιδιώξει να επιλύσει τη σύγκρουση αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ότι μια νίκη εκεί θα μπορούσε ουσιαστικά να τερματίσει τη δικαστική διαμάχη για το Roundup.