Τα γιαούρτια θα πρέπει να έχουν pH 4,6 ή χαμηλότερο.
Ο Οργανισμός για την ασφάλεια τροφίμων των ΗΠΑ, FDA, τροποποίησε τον κανονισμό για τα πρότυπα στο γιαούρτι σε σχέση με το μέγιστο PH.
Ο FDA τροποποίησε την τυπική απαίτηση οξύτητας του γιαουρτιού και τα γιαούρτια πλέον απαιτείται να έχουν pH 4,6 ή χαμηλότερο. Αυτό θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του γιαουρτιού, διατηρώντας παράλληλα τη βασική του φύση και τα βασικά χαρακτηριστικά του. Ο τελικός κανόνας τέθηκε σε ισχύ στις 14 Απριλίου 2023 και η ημερομηνία συμμόρφωσης είναι η 1η Ιανουαρίου 2024. Πιο συγκεκριμένα : «το γιαούρτι, πριν από την προσθήκη ογκωδών αρωματικών συστατικών, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 3,25% λίπος γάλακτος και όχι λιγότερο από 8,25% στερεά γάλακτος χωρίς λίπος και έχει είτε τιτλοποιήσιμη οξύτητα τουλάχιστον 0,7 τοις εκατό, εκφρασμένη σε γαλακτικό οξύ, είτε pH 4,6 ή χαμηλότερο». Ο κανονισμός ισχύει και για τα γιαούρτια με φρούτα και διάφορες γεύσεις.
Η Διεθνής Ένωση Γαλακτοκομικών Τροφίμων (IDFA) αντιτάχθηκε στη διάταξη του τελικού κανόνα ότι το γιαούρτι έχει είτε τιτλοποιήσιμη οξύτητα όχι μικρότερη από 0,7%, εκφρασμένη σε γαλακτικό οξύ, είτε pH 4,6 ή χαμηλότερο πριν από την προσθήκη ογκωδών αρωματικών συστατικών. O FDA απέρριψε το αίτημα της IDFA για δημόσια ακρόαση σχετικά με την ένσταση και προχώρησε στην τροποποίηση του τελικού κανονισμού. Γενικά πάντως η IDFA «παραμένει γενικά ευχαριστημένη με τις αποφάσεις του FDA και θεωρεί τον τελικό κανόνα νίκη για τους καταναλωτές και τους κατασκευαστές γιαουρτιών».
Να σημειωθεί ότι ο FDA επέτρεψε τη χρήση όλων των ασφαλών γλυκαντικών, συμπεριλαμβανομένων των μη θρεπτικών, υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα φέρουν σαφή σήμανση. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2022, η FDA τροποποίησε το SOI γιαουρτιού θέτοντας την ελάχιστη προαιρετική ενίσχυση της βιταμίνης D στο 10% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής.
Για περισσότερα σχετικά με τον κανονισμό πατήστε ΕΔΩ.