Οι επόμενες διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς για την περίοδο 2025-2030 βρίσκονται σε εξέλιξη με νέα έμφαση στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τις στρατηγικές που βασίζονται σε τρόφιμα για την πρόληψη ή τη διαχείριση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας.
Αυτή η οδηγία, που δημοσιεύεται κάθε πέντε χρόνια, θέτει τα πρότυπα για τη διατροφή στις ΗΠΑ, με εκτεταμένες επιπτώσεις για κυβερνητικά προγράμματα τροφίμων, τα γεύματα που σερβίρονται σε ομοσπονδιακά ιδρύματα και κοινότητες εκτός της κυβέρνησης.
Ως πρώτο βήμα, τα Υπουργεία Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS) και Γεωργίας (USDA) επιδιώκουν δημόσια σχόλια σχετικά με επιστημονικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στις κατευθυντήριες γραμμές. Η δημόσια διαβούλευση έχει ανοίξει και διαρκεί μέχρι τις 16 Μαΐου.
Η αύξηση της διαφάνειας
Η επικαιροποίηση των διατροφικών οδηγιών είναι μια πολυετής διαδικασία πολλαπλών βημάτων. Το HHS και το USDA αναφέρουν ότι έχουν δεσμευθεί για διαφάνεια και παροχή ευκαιριών για συμμετοχή του κοινού.
Ωστόσο, οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς έχουν προηγουμένως δεχθεί πυρά για πιθανή προκατάληψη λόγω των στενών δεσμών τους με τη βιομηχανία και τη γεωργία.
Τα τελευταία χρόνια, το κοινό έχει αυξήσει τη συμμετοχή του στην αναπτυξιακή διαδικασία. Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύθηκαν για την περίοδο 2020-2025 ενημερώθηκαν από περισσότερες από 62.000 δημόσιες παρατηρήσεις, σε αντίθεση με 450 κατά μέσο όρο σχόλια που ελήφθησαν από προηγούμενες επιτροπές.
Σχετικά με τα προτεινόμενα επιστημονικά ερωτήματα
Τα προτεινόμενα ερωτήματα επικεντρώνονται στη διατροφή και τα αποτελέσματα για την υγεία σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής. Μερικά από τα βασικά επιστημονικά ερωτήματα αναζητούν τη σχέση μεταξύ των διατροφικών προτύπων και του κινδύνου για:
- Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.
- Καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Διαβήτη τύπου 2.
- Ορισμένους τύποι καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, πνεύμονα και προστάτη).
- Γνωστική εξασθένηση, ήπια γνωστική εξασθένηση, άνοια και νόσος του Αλτσχάιμερ.
- Σαρκοπένια.
- Υγεία των οστών.
- Θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.
- Διαβήτη κύησης.
- Υπερτασικές διαταραχές εγκυμοσύνης.
Ειδικά διαιτητικά συστατικά
Εκτός από τις γενικές ερωτήσεις που σχετίζονται με τα διατροφικά πρότυπα σε όλα τα στάδια της ζωής, τα επιστημονικά ερωτήματα αφορούν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.
Για παράδειγμα, “Ποια είναι η σχέση μεταξύ των πηγών τροφίμων των προστιθέμενου σακχάρου που καταναλώνονται και του κινδύνου υπερβολικού βάρους, παχυσαρκίας ή διαβήτη τύπου 2;”
Ή: “Ποια είναι η σχέση μεταξύ των πηγών τροφής των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνονται και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων;”
Οι οργανώσεις γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν προηγουμένως επικρίνει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές που αποθαρρύνουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά. Υποστηρίζουν ότι οι μελέτες συχνά μετατρέπουν τα μακροθρεπτικά συστατικά σε μία μόνο κατηγορία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την πηγή τροφής.
Εξετάζονται επίσης μια σειρά ροφημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης του γάλακτος και των εναλλακτικών λύσεων γάλακτος, του 100% χυμού, των ποτών με γλυκαντικά χαμηλών ή καθόλου θερμίδων, των ζαχαρούχων ποτών, του καφέ, του τσαγιού και του νερού στο υγιές βάρος και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Τέλος, τα επιστημονικά ερωτήματα επικεντρώνονται σε στρατηγικές για υγιεινές πρακτικές διατροφής των παιδιών και στη σχέση μεταξύ του χρόνου των διατροφικών συνηθειών, όπως το σνακ ή η διαλείπουσα νηστεία, και ενός υγιούς βάρους.
Οινόπνευμα και βιωσιμότητα – Άλλη μια συζήτηση
Υπάρχουν δύο θέματα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ερωτήσεων που πρέπει να εξεταστούν από τη συμβουλευτική επιτροπή διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών του 2025, τα οποία θα εξεταστούν σε ξεχωριστές διαδικασίες.
- Τα αλκοολούχα ποτά παραμένουν θέμα υψηλής προτεραιότητας, αλλά επειδή απαιτούν σημαντική, ειδική εμπειρογνωμοσύνη και έχουν μοναδικά ζητήματα, θα εξεταστούν σε ξεχωριστή προσπάθεια υπό την ηγεσία των οργανισμών του HHS που υποστηρίζουν τις εργασίες για το θέμα αυτό.
- Η βιωσιμότητα και η πολύπλοκη σχέση μεταξύ διατροφής και κλιματικής αλλαγής είναι ένα σημαντικό, διατομεακό και υψηλής προτεραιότητας θέμα που απαιτεί επίσης ειδική εμπειρογνωμοσύνη. Το HHS και το USDA θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα ξεχωριστά από τη διαδικασία της επιτροπής για την ενημέρωση των εργασιών σε όλα τα Τμήματα.
Πηγή: Nutrition Insight