Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
33 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εισπνέουν μαγειρικά σπρέι για να “φτιαχτούν”! Προειδοποίηση από τον FDA

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΕισπνέουν μαγειρικά σπρέι για να "φτιαχτούν"! Προειδοποίηση από τον FDA
spot_img

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, εάν τα σπρέι μαγειρικής διοξειδίου του αζώτου χρησιμοποιηθούν για ψυχαγωγικούς σκοπούς

Τα σπρέι με διοξείδιο του αζώτου που χρησιμοποιείται συνήθως ως ηρεμιστικό σε οδοντιατρεία και νοσοκομεία, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, επειδή έχει την ικανότητα, να δημιουργεί μοναδικές υφές. Όταν πιέζεται σε ένα υγρό, σχηματίζει μικροσκοπικές φυσαλίδες. Η χρήση του ξεκίνησε με τη σαντιγί όπου διαλύεται υπό πίεση και στη συνέχεια απελευθερώνεται γρήγορα και δημιουργεί στιγμιαία, αφράτη σαντιγί χωρίς την ανάγκη σταθεροποιητών ή συντηρητικών. Εκτός από τη σαντιγί μεταμορφώνει τα πάντα, από κοκτέιλ μέχρι λαχανικά. Οι μπάρμαν το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν στιγμιαία αποστάγματα και αφρούς που επιπλέουν στην κορυφή των craft κοκτέιλ. Οι σεφ το χρησιμοποιούν για να εμπλουτίζουν γρήγορα λαχανικά, να εμποτίζουν λάδια με έντονες γεύσεις και να δημιουργούν αέρινες μους από απροσδόκητα συστατικά.

Αυτά τα προϊόντα διατίθενται στο εμπόριο ως δοχεία μονοξειδίου του αζώτου χωρίς γεύση ή και αρωματισμένα και πωλούνται ως προωθητικό επεξεργασίας τροφίμων για σαντιγί και μαγειρική χρήση τροφίμων. Αλλά πολλοί κυρίως έφηβοι, τα εισπνέουν για να «φτιαχτούν». Το αέριο μπορεί να διαταράξει για λίγο τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο αλλά και να οδηγήσει σε σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου. Οι εταιρείες που πωλούν τα προϊόντα τα διαφημίζουν «μόνο για μαγειρική χρήση» και συχνά περιλαμβάνουν δηλώσεις αποποίησης ευθύνης στους ιστότοπούς τους που προειδοποιούν να μην τα εισπνεύσουν. Ωστόσο, βίντεο με νεαρά άτομα που χρησιμοποιούν τα προϊόντα για ψυχαγωγικό τρόπο κυκλοφορούν στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ, μετά τις αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών, προειδοποίησε τους καταναλωτές να μην εισπνέουν ή να χρησιμοποιούν ψυχαγωγικά οποιαδήποτε γεύση οξειδίου του αζώτου σε κάνιστρο, δεξαμενή ή φορτιστή οποιουδήποτε μεγέθους. “Όταν εισπνέονται, αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου” τονίζει στην ανακοίνωση. Και τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων έχουν επίσης αναφέρει κλήσεις έκτακτης ανάγκης από άτομα που χρειάστηκε να μεταφερθούν εσπευσμένα στο νοσοκομείο αφού κατέρρευσαν ενώ έκαναν κακή χρήση των προϊόντων.

Η εισπνοή μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων και σοβαρών προβλημάτων υγείας, από μη φυσιολογικές μετρήσεις αίματος, ασφυξία, θρόμβους αίματος, κρυοπαγήματα, πονοκέφαλο, διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, ζαλάδα, αδυναμία των άκρων, απώλεια συνείδησης, μούδιασμα, γρήγορους παλμούς, παράλυση, ψυχιατρικές διαταραχές, δυσκολία στο περπάτημα, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο. Για ορισμένα άτομα που εισπνέουν τακτικά οξείδιο του αζώτου, αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένες νευρολογικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του νωτιαίου μυελού ή του εγκεφάλου, ακόμη και μετά τη διακοπή της χρήσης.

Αυτά τα προϊόντα πωλούνται στο διαδίκτυο και σε καταστήματα λιανικής, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των: Amazon.com, Ebay, Walmart και σε καταστήματα καπνού/ατμίσματος και βενζινάδικα. Τα σπρέι διοξειδίου του αζώτου,  που πωλούνται σε μικρά δοχεία και με γεύσεις όπως βατόμουρο, φράουλα και καρπούζι  πωλούνται με πολλές επωνυμίες, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των εξής:

  • Baking Bad
  • Cosmic Gas
  • Galaxy Gas
  • HOTWHIP
  • InfusionMax
  • MassGass
  • Miami Magic
  • Whip-it!
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιαούρτι με μήλο: Νέο εύρημα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων

Πώς το μήλο βελτιώνει το γιαούρτι – ;Eρευνα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΑΠΘ δίνει απαντήσεις

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα