Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ΗΠΑ “μπαίνουν” δυνατά στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΟι ΗΠΑ "μπαίνουν" δυνατά στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων
spot_img

Επένδυση 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στη νέα εκστρατεία εκπαίδευσης των καταναλωτών.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε την υπογραφή επίσημης συμφωνίας με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων (FIFLAW). Η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) συμμετείχε επίσης στη συνεργασία για να βοηθήσει στη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων διεθνώς.

Ο υπουργός Γεωργίας Tom Vilsack, ο διαχειριστής της EPA Michael S. Regan, ο επίτροπος του FDA Δρ Robert M. Califf και η διαχειρίστρια της USAID Samantha Power υπέγραψαν την επίσημη συμφωνία ανανεώνοντας και ενισχύοντας τη συλλογική προσπάθεια.

«Ανανεώνοντας αυτή τη συμφωνία και προσθέτοντας την USAID στην προσπάθεια, επιβεβαιώνουμε την κοινή μας δέσμευση για συντονισμένη δράση για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων και την εκπαίδευση των Αμερικανών σχετικά με τις επιπτώσεις και τη σημασία της», δήλωσε ο Vilsack. «Ατομικά και συλλογικά, κάθε ένας από αυτούς τους οργανισμούς εργάζεται για την καταπολέμηση της απώλειας τροφίμων και της σπατάλης από το αγρόκτημα στο τραπέζι».

Συνεργασία για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων

Η Ομοσπονδιακή Διυπηρεσιακή Συνεργασία για τη Μείωση της Απώλειας και της Σπατάλης Τροφίμων δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2018 και ανανεώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Από τη δημιουργία της, η Ομοσπονδιακή Διυπηρεσιακή Συνεργασία έχει δημοσιεύσει το σχέδιο εθνικής στρατηγικής για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων και την ανακύκλωση οργανικών (PDF, 1,7 MB). Η συνεργασία έχει επίσης σφυρηλατήσει μια επίσημη συμφωνία με τον εθνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό ReFED  για τη μόχλευση πόρων για την αξιολόγηση του τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί σε σχέση με την τεχνική εφαρμογή στρατηγικών που αποσκοπούν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την ανανέωση της συμφωνίας, οι συνεργαζόμενοι φορείς θα ενισχύσουν τον συντονισμό για να συνεχίσουν να παράγουν εκπαιδευτικό υλικό και υλικό καθοδήγησης, να διεξάγουν προβολή, κοινοτικές επενδύσεις, εθελοντικά προγράμματα, τεχνική βοήθεια, συζήτηση πολιτικής και συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Η προσθήκη της USAID επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επεκτείνει τις προσπάθειές της και να προσεγγίσει ένα ευρύ φάσμα διεθνών ενδιαφερομένων, ενώ παράλληλα αξιοποιεί καλύτερα τους κυβερνητικούς πόρους. Οι οργανισμοί θα συνεργαστούν επίσης με εξωτερικούς εταίρους για να αξιοποιήσουν τον ιδιωτικό και τον μη κυβερνητικό τομέα για να προωθήσουν εθνικές και παγκόσμιες αλλαγές για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

Νέες επενδύσεις στην έρευνα και την εκπαίδευση των καταναλωτών

Το USDA ανακοίνωσε επίσης μια επένδυση από το USDA National Institute of Food and Agriculture ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση ενός Κέντρου Έρευνας, Συμπεριφορικής Οικονομίας και Επέκτασης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων και μιας πιλοτικής εκστρατείας εκπαίδευσης καταναλωτών ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων. Το Πανεπιστήμιο Purdue και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο θα ηγηθούν των δύο έργων.

Το Κέντρο θα χρησιμοποιήσει μια συστημική προσέγγιση για τη διεξαγωγή έρευνας και την επέκταση των πολιτικών και των προγραμμάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών στο σύστημα τροφίμων και τις πρακτικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα, εστιάζοντας στη συμμετοχή του υποεξυπηρετούμενου κοινού και της επόμενης γενιάς νέων ενηλίκων. Επιπλέον, το Κέντρο θα αναπτύξει μια εθνική στρατηγική επέκτασης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων που θα ευθυγραμμίζεται με άλλες ομοσπονδιακές οδηγίες.

Το Πανεπιστήμιο του Οχάιο θα διεξάγει και θα αξιολογήσει μια πιλοτική εκστρατεία καταναλωτών για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών μηνυμάτων και υλικών που μειώνουν ουσιαστικά την ποσότητα των οικιακών απορριμμάτων τροφίμων στις ΗΠΑ. Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το πιλοτικό πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς για τοπικές εκστρατείες μείωσης της σπατάλης τροφίμων των καταναλωτών.

Προσπάθειες του USDA για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων

Αυτές οι προσπάθειες βασίζονται στις σημαντικές επενδύσεις και δραστηριότητες που έχει αναλάβει το USDA για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια, το USDA έχει επενδύσει 57 εκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια του American Rescue Plan Act για να μειώσει την απώλεια τροφίμων και τη σπατάλη και να προωθήσει τη δράση σε ολόκληρη τη χώρα από το αγρόκτημα μέχρι το τραπέζι.

Επιπλέον, με την EPA, το USDA έχει επεκτείνει τη συμμετοχή των πρωταθλητών απώλειας και σπατάλης τροφίμων των ΗΠΑ 2030 από 30 πρωταθλητές τον Μάρτιο του 2020 σε περίπου 50 σήμερα. Οι πρωταθλητές του 2030 είναι επιχειρήσεις και οργανισμοί που έχουν δεσμευτεί δημόσια να μειώσουν την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων στις δικές τους δραστηριότητες στις ΗΠΑ κατά 50% έως το 2030. Οι πρωταθλητές του 2030 περιλαμβάνουν αρκετούς γίγαντες της βιομηχανίας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, όπως η Danone North America, η Smithfield Foods, Inc., η Starbucks, η Sysco και η Tyson Foods.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 30-40% των παραγόμενων τροφίμων είτε χάνεται είτε σπαταλάται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού από το αγρόκτημα στον καταναλωτή, όπως στα χωράφια λόγω αλλοίωσης και ζημιών από επιβλαβείς οργανισμούς, κατά την αποθήκευση, κατά τη μεταφορά και όταν δεν χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές. Οι ΗΠΑ στέλνουν σχεδόν 80 δισεκατομμύρια λίβρες τροφίμων σε αστικά στερεά απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής ετησίως και όταν τα τρόφιμα απορρίπτονται, το ίδιο συμβαίνει και με τις ευκαιρίες για βελτιωμένη επισιτιστική ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη και περιβαλλοντική ευημερία. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε www.usda.gov/foodlossandwaste.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο