Υποχρεώνονται να καταθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για περίπτωση «μελλοντικών απλήρωτων φορολογικών προστίμων».
Έντονο οικονομικό “σφυροκόπημα” φαίνεται πως δέχονται οι Τούρκοι οινοπαραγωγοί, καθώς εκφράζουν φόβους πως η παροχή οικονομικής ασφαλείας για ενδεχόμενα μελλοντικά πρόστιμα, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την τοπική αγορά. Υπό τη διακυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για 21 χρόνια, οι παραγωγοί αλκοολούχων ποτών στην Τουρκία αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα εμπόδια όπως η απαγόρευση των διαδικτυακών πωλήσεων από το 2011, η απαγόρευση του μάρκετινγκ και οι περιορισμοί στις λιανικές πωλήσεις, καθώς και η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε κοντινή απόσταση από δημόσια κτίρια ή σχολεία.
Με το νόμο που επέβαλε το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας, οι παραγωγοί αλκοόλ θα υποχρεούνται να παρέχουν οικονομική ασφάλεια από 5 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (143.000 ευρώ) έως 50 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (1,4 εκατομμυρίων ευρώ). Το ποσό αυτό θα κατατίθεται ως προκαταβολή και θα κατάσχεται εάν τυχόν μελλοντικά φορολογικά ή διοικητικά πρόστιμα παραμείνουν απλήρωτα.
Ο Mustafa Camlica, Διευθύνων Σύμβουλος του Τούρκου παραγωγού Chamlija Wines, μίλησε στην TheDrinkBusiness για τις επιπτώσεις του νέου νόμου περί εξασφαλίσεων. Ο ίδιος αποκαλεί τον νόμο «πολύ κακογραμμένο» και δηλώνει ότι «παρακάμπτει τα συνταγματικά δικαιώματα». «Σύμφωνα με το τουρκικό συνταγματικό δίκαιο, η εξασφάλιση σε μετρητά θεωρείται ενέργεια κατά των δικαιωμάτων ελευθερίας ενός ατόμου», λέει ο Camlica, ο οποίος πριν ιδρύσει την Chamlija Wines ήταν επικεφαλής του επίσημου φορολογικού τμήματος της Τουρκίας. Η τουρκική νομοθεσία για τον ΦΠΑ παρέχει ήδη αρκετή ασφάλεια, καθώς όλες οι πρώτες ύλες, τα ημικατεργασμένα προϊόντα και τα τελικά προϊόντα θεωρούνται ως εξασφάλιση, ακόμα κι αν πουλήθηκαν αλλά διατηρήθηκαν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης», λέει. «Έτσι, για εμάς ο νόμος είναι στην πραγματικότητα άκυρος».
Επιπλέον, ο Camlica προσθέτει ότι το ποσό που ζητά η κυβέρνηση «υπερβαίνει τα έσοδα της επιχείρησης σε ορισμένες περιπτώσεις», καθιστώντας τη μη βιώσιμη. Ελπίζει επίσης ότι το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα κινηθεί για την ακύρωση του νόμου. Εάν δεν το κάνει, τότε οι οινοπαραγωγοί όπως η Camlica θα πρέπει να παράσχουν την κατάθεση «μέσα σε μερικούς μήνες, αλλά μπορεί να παρατείνουν την προθεσμία εάν το επιθυμούν».
«Μετά την απαγόρευση των διαδικτυακών πωλήσεων, μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι άλλο ένα καρφί στο φέρετρο για τους μικρούς παραγωγούς», δήλωσε ο Camlica, ιδρυτής του Chamlija Winery στο Kirklareli, στη βορειοδυτική Τουρκία. Ο Camlica κέρδισε πρόσφατα δύο βραβεία στο διαγωνισμό AWC Vienna για τα κόκκινα Cabernet Sauvignon και Merlot.
Η Τουρκία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη διεθνή αναγνώριση πριν από δύο δεκαετίες, αλλά απέτυχε να το αξιοποιήσει, είπε ένας ντόπιος ιδιοκτήτης αμπελώνα. Ενώ η Τουρκία ήταν ο νούμερο πέντε παραγωγός σταφυλιών στον κόσμο το 2021, με 419.000 εκτάρια (1,04 εκατομμύρια στρέμματα) αμπελώνων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου, μόνο το 15% αυτής της έκτασης αφιερώθηκε στην παραγωγή κρασιού.