Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οινοπαραγωγοί στη “σέντρα” για τις τιμές προμηθευτή – «Απόφαση ορόσημο» από Γαλλικό δικαστήριο

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΟινοπαραγωγοί στη "σέντρα" για τις τιμές προμηθευτή - «Απόφαση ορόσημο» από Γαλλικό δικαστήριο
spot_img

Με ποιο τρόπο οι έμποροι παραβιάζουν το νόμο εις βάρος των αμπελουργών.

   Για «Άδικα χαμηλή» τιμή εις βάρος των αμπελουργών καταδίκασε το εμπορικό δικαστήριο του Μπορντό της Γαλλίας, δυο μεγάλους εμπόρους, την Cordier Excel Trilles SAS και την Maison Ginestet SA, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν έναν καλλιεργητή Médoc περισσότερα από 350.000 ευρώ. Το δικαστήριο απεφάνθη πριν λίγες μέρες, εναντίον δύο διαπραγματευτών που κατηγορούνται ότι προσφέρουν άδικα χαμηλές τιμές για το κρασί ενός καλλιεργητή, παραβιάζοντας τον νόμο Egalim για τις γεωργικές τιμές, ο οποίος θεσπίστηκε το 2018 για να εξασφαλίσει ότι οι αγρότες μπορούν να αποκτήσουν βιώσιμο εισόδημα.

   Η Cordier Excel Trilles SAS και η Maison Ginestet SA καταδικάστηκαν να πληρώσουν 202.072,30 ευρώ και 152.704,10 ευρώ αντίστοιχα στον αμπελουργό Rémi Lacombe, ο οποίος άνοιξε την υπόθεση κατά των εμπόρων πέρυσι.

    Ο δικηγόρος του Lacombe, Louis Lacamp, δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο καταδίκασε αγοραστές αγροτικών προϊόντων για καταχρηστικά χαμηλές τιμές αγοράς». «Αυτή η απόφαση είναι σημαντική γιατί λέει στους αγρότες ότι η δράση ενάντια στους αγοραστές… μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα». Ωστόσο, προειδοποίησε ο Lacamp, πως οι αγρότες «φοβούνται πιθανά αντίποινα», με πολλούς να ανησυχούν ότι οι έμποροι «δεν θα αγοράσουν την παραγωγή τους» εάν επιμείνουν σε υψηλότερες τιμές.

   Σύμφωνα με το TheDrinkBusiness, η νομική υπόθεση έφερε στο προσκήνιο το ευρύτερο ζήτημα των αμπελοκαλλιεργητών που λαμβάνουν μικρά ποσά για τις καλλιέργειές τους ή κινδυνεύουν να μπουν στη «μαύρη λίστα» από τους διαπραγματευτές. Μεταξύ 2021 και 2022, ο Lacombe πούλησε σχεδόν 8.500 εκατόλιτρα στις Négociants Ginestet και Excel σε τιμή μεταξύ 1.150 και 1.200 ευρώ το βαρέλι, ανάλογα με τον τρύγο, σύμφωνα με το δικαστήριο. Ο Lacombe λέει ότι αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το ποσό που του κόστισε για την παραγωγή του κρασιού, το οποίο εκτιμά ότι έφτασε μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ το βαρέλι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δικαστηρίου, η δίκαιη τιμή ανά βαρέλι για το κρασί του Lacombe ανήλθε στα 1.550 ευρώ.

    Το δικαστήριο είπε ότι οι δύο διαπραγματευτές δεν επέτρεψαν στη Lacombe να κάνει προτάσεις τιμών για τις συμβάσεις, οι οποίες υποστήριξε ότι «θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της προσυμβατικής διαπραγμάτευσης».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο