Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ομάδα γιατρών προειδοποιεί τον FDA για την επισήμανση κρέατος και γαλακτοκομικών με τον όρο “υγιεινά”

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΟμάδα γιατρών προειδοποιεί τον FDA για την επισήμανση κρέατος και γαλακτοκομικών με τον όρο "υγιεινά"
spot_img

Με επιστολή στον FDA ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την υγιεινή διατροφή και έχει 17.000 μέλη γιατρούς έκανε αναφορά σχετικά με την χρήση του ισχυρισμού “υγιεινό” σε ορισμένα τρόφιμα.

ΜΚΟ Ιατρών παθολόγων μη κερδοσκοπικός οργανισμό που προωθεί την υγιεινή διατροφή και έχει 17.000 μέλη γιατρούς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επισήμανση του κρέατος και των γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ως «υγιεινά».

Σύμφωνα με την αναφορά/καταγγελία που απευθύνεται στην Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ FDA, η αναγραφή του όρου «υγιεινό» σε αυτά τα προϊόντα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων σημαντικών ασθενειών.

Στον προτεινόμενο κανόνα του FDA, με τίτλο «Σήμανση τροφίμων: Ισχυρισμοί περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά. Ορισμός του όρου «Υγιεινή», ο FDA προτείνει ειδικές προσαρμογές στο επιτρεπόμενο ποσοστό ημερήσιας αξίας (DV) κορεσμένων λιπαρών για αυγά, γαλακτοκομικά και προϊόντα κρέατος σε επίπεδα υψηλότερα από άλλα τρόφιμα. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη περιορισμού των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή των Αμερικανών, ο προτεινόμενος κανόνας συνιστά ένα βασικό όριο 5% της DV για τα περισσότερα τρόφιμα. Ωστόσο, ο προτεινόμενος κανόνας προτείνει ότι ο διπλασιασμός του επιτρεπόμενου επιπέδου κορεσμένων λιπαρών επιτρέπει στην επισήμανση των αυγών, του κρέατος θηραμάτων και των θαλασσινών να παραμένει «υγιεινός» σε σύγκριση με φυτικές πηγές πρωτεϊνών όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα προϊόντα σόγιας.

Επιπλέον, ο προτεινόμενος κανόνας, περιέχει, σύμφωνα με την αναφορά των γιατρών, μια κατάφωρη και προφανή παραχώρηση επιτρέποντας στα αυγά να διατίθενται στην αγορά ως «υγιεινά», αγνοώντας εντελώς τους κινδύνους της χοληστερόλης. Η διατροφική χοληστερόλη, μαζί με τα κορεσμένα λίπη, αναγκάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα να αυξάνονται σταθερά οδηγώντας σε δυσμενή υγεία.

«Ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης θα πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας για την ετικέτα «υγιεινό»», λέει η Anna Herby, DHSc, RD, CDE, υπεύθυνη διατροφικού προγράμματος εκπαίδευσης στην Επιτροπή Ιατρών. «Τα πραγματικά υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα φασόλια, είναι χαμηλά  σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη και αναστροφή των καρδιακών παθήσεων, καθώς και του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του εγκεφαλικού και του καρκίνου».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα