ΑρχικήΝέαΔιεθνήΟυκρανία: Εξήχθησαν 4 εκατ. τόνοι σιτηρών μέσω Δούναβη

Ουκρανία: Εξήχθησαν 4 εκατ. τόνοι σιτηρών μέσω Δούναβη

2 λεπτά ανάγνωσης

Μέσω Δούναβη μεταφέρονται οι μεγαλύτερες ποσότητες σιτηρών

Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι εξάγονται μέσω του ποταμού Δούναβη μεγαλύτερες ποσότητες σιτηρών από ό,τι οποτεδήποτε άλλοτε μετά το ξέσπασμα του πολέμου πριν από έξι μήνες.

- Advertisement -

Το Σάββατο, 11 πλοία με συνολική χωρητικότητα 45.000 τόνων έφθασαν στα λιμάνια Ιζμαήλ, Ρένι και Ουστ-Ντόναϊσκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας.

Από τον Μάρτιο, έχουν εξαχθεί πάνω από 4 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από τη χώρα μέσω των ουκρανικών λιμανιών στον Δούναβη, πρόσθεσε το υπουργείο.

- Advertisement -

Αφότου άρχισε η επίθεση της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, η προσοχή επικεντρώθηκε στα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, που παρέμεναν αποκλεισμένα επί μήνες, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών.

Την 22η Ιουλίου η Ουκρανία και η Ρωσία, με μεσολάβηση του ΟΗΕ, υπέγραψαν στην Τουρκία συμφωνία για να επιτραπεί η επανέναρξη των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία μέσω τριών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που ελπίζεται ότι θα ανακουφίσει την πίεση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

- Advertisement -

Το κέντρο συντονισμού της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ιδρύθηκε δυνάμει της συμφωνίας αυτής, ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο πως 1 εκατομμύριο τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων εξήχθησαν μέσω Μαύρης Θάλασσας αφότου ξανάρχισαν τα δρομολόγια. Συνολικά, 103 πλοία έχουν αποπλεύσει από ή έχουν ελλιμενιστεί στην Ουκρανία από τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, κάποιες ποσότητες σιτηρών βγήκαν από τη χώρα μέσω πιο δύσκολων διαδρομών, είτε με φορτηγά πλοία που διαπλέουν τον Δούναβη προς τη Ρουμανία, ή σιδηροδρομικώς.

ΑΠΕ

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Δημοφιλές καρύκευμα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο ενός θανατηφόρου καρκίνου – Μετα-ανάλυση 14 μελετών σε 11.310 άτομα

Δύο μεγάλες επιστημονικές ανασκοπήσεις εξέτασαν τη σχέση του με τον καρκίνο του οισοφάγου και άλλα νοσήματα.

EUDR: Οι αλλαγές που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τροφίμων – Οι νέες υποχρεώσεις για καφέ, σοκολάτα, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και κρέας

Οι αλλαγές στον EUDR επηρεάζουν καφέ, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και βοοειδή. Οι νέες υποχρεώσεις για εισαγωγείς και επιχειρήσεις τροφίμων.

Καφές: Εντοπίστηκαν καρκινογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες από κοκτέιλ απαγορευμένων φυτοφαρμάκων – Διεθνής έκθεση

Η έκθεση με τίτλο «Poison in Your Coffee» αποκαλύπτει ότι πάνω από τα μισά χρησιμοποιούμενα δραστικά συστατικά στις καλλιέργειες είναι απαγορευμένα στην ΕΕ