Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγωτό: Το επόμενο θύμα του πληθωρισμού

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠαγωτό: Το επόμενο θύμα του πληθωρισμού
spot_img

Το κόστος του παγωτού αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη αυτό το καλοκαίρι, μαζί με πολλά άλλα προϊόντα γάλακτος, καθώς οι γαλακτοπαραγωγοί αγωνίζονται να εξασφαλίσουν ζωοτροφές για τα βοοειδή.

Η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα ως αποτέλεσμα της επισιτιστικής κρίσης έχει ήδη βρει το επόμενο θύμα της: το παγωτό. Αυτό το καλοκαίρι, η αγαπημένη δροσιστική λιχουδιά αναμένεται να ακολουθήσει την πορεία των υπόλοιπων γαλακτοκομικών, αφού θα γίνει αφόρητο για τους καταναλωτές να το αγοράσουν. Ο λόγος για την άνοδο της τιμής του παγωτού είναι, βασικά, η αύξηση στο κόστος γαλακτοκομικών που προκύπτει από τις πλέον πολύ ακριβές ζωοτροφές και πρώτες ύλες, αλλά και το απρόσιτο κόστος  μεταφοράς και συσκευασίας. Αυτή η αλυσίδα ακρίβειας επηρεάζει, μαζί με το παγωτό, τα αυγά και το βούτυρο. Και αυτό θα είναι, φυσικά, παγκόσμιο φαινόμενο.

Τουλάχιστον 10-15% η αύξηση στα γαλακτοκομικά

Σύμφωνα με Βρετανούς παραγωγούς παγωτού, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, η τιμή που χρεώνουν οι προμηθευτές κρέμας αυξήθηκε κατά 63%, ενώ το γάλα αυξήθηκε κατά 52%. Οι εταιρείες, αν και προσπάθησαν να απορροφήσουν κάποιες από τις αυξήσεις, τελικά αναγκάζονται να υποκύψουν στις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσουν το κόστος των παγωτών ή\και γαλακτοκομικών τους, χωρίς προειδοποίηση ορισμένες φορές. Ο Dirk Mischendahl, διευθυντής του παγωτού Northern Bloc, είπε στο I News ότι αναμένεται τα γαλακτοκομικά να ανέβουν τουλάχιστον 10-15%, με τις αυξήσεις να συμβούν κλιμακωτά στα σουπερμάρκετ.

Ποια άλλα προϊόντα θα επηρεαστούν;

Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου γαλακτοκομικών της National Farmers’ Union (Ένωση Αγροτών της Μ. Βρετανίας), Paul Tompkins, συμφώνησε ότι οι τιμές στα καταστήματα λιανικής θα αυξηθούν αυτό το καλοκαίρι, με το παγωτό να αποτελέσει μεγάλο μέρος της αύξησης.  Τα αυγά, τα πουλερικά και το κρέας θα γίνουν επίσης πιο ακριβά, σύμφωνα με τον Martin Glinski, διευθύνοντα σύμβουλο της φάρμας αυγών Cornish St Ewe Free Range Eggs εξαιτίας των πανάκριβων ζωοτροφών, αναφέρει το I News. Πρόκειται, δηλαδή, γενικά για όσα προϊόντα επηρεάζονται από τις ζωοτροφές.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως σε κάθε χώρα αυτή την περίοδο, όλα τα τρόφιμα αυξάνονται το ένα μετά το άλλο. Είναι μια κατάσταση που πλήττει παραγωγούς, καταναλωτές και καταστήματα. Το παγωτό αποτελεί μόνο ένα πρόσφατο παράδειγμα. Το ερώτημα είναι το εξής: Ως πότε;

Πηγή: I News UK

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα