ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠαγωτό: Το επόμενο θύμα του πληθωρισμού

Παγωτό: Το επόμενο θύμα του πληθωρισμού

2 λεπτά ανάγνωσης

Το κόστος του παγωτού αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη αυτό το καλοκαίρι, μαζί με πολλά άλλα προϊόντα γάλακτος, καθώς οι γαλακτοπαραγωγοί αγωνίζονται να εξασφαλίσουν ζωοτροφές για τα βοοειδή.

Η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα ως αποτέλεσμα της επισιτιστικής κρίσης έχει ήδη βρει το επόμενο θύμα της: το παγωτό. Αυτό το καλοκαίρι, η αγαπημένη δροσιστική λιχουδιά αναμένεται να ακολουθήσει την πορεία των υπόλοιπων γαλακτοκομικών, αφού θα γίνει αφόρητο για τους καταναλωτές να το αγοράσουν. Ο λόγος για την άνοδο της τιμής του παγωτού είναι, βασικά, η αύξηση στο κόστος γαλακτοκομικών που προκύπτει από τις πλέον πολύ ακριβές ζωοτροφές και πρώτες ύλες, αλλά και το απρόσιτο κόστος  μεταφοράς και συσκευασίας. Αυτή η αλυσίδα ακρίβειας επηρεάζει, μαζί με το παγωτό, τα αυγά και το βούτυρο. Και αυτό θα είναι, φυσικά, παγκόσμιο φαινόμενο.

- Advertisement -

Τουλάχιστον 10-15% η αύξηση στα γαλακτοκομικά

Σύμφωνα με Βρετανούς παραγωγούς παγωτού, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, η τιμή που χρεώνουν οι προμηθευτές κρέμας αυξήθηκε κατά 63%, ενώ το γάλα αυξήθηκε κατά 52%. Οι εταιρείες, αν και προσπάθησαν να απορροφήσουν κάποιες από τις αυξήσεις, τελικά αναγκάζονται να υποκύψουν στις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσουν το κόστος των παγωτών ή\και γαλακτοκομικών τους, χωρίς προειδοποίηση ορισμένες φορές. Ο Dirk Mischendahl, διευθυντής του παγωτού Northern Bloc, είπε στο I News ότι αναμένεται τα γαλακτοκομικά να ανέβουν τουλάχιστον 10-15%, με τις αυξήσεις να συμβούν κλιμακωτά στα σουπερμάρκετ.

Ποια άλλα προϊόντα θα επηρεαστούν;

Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου γαλακτοκομικών της National Farmers’ Union (Ένωση Αγροτών της Μ. Βρετανίας), Paul Tompkins, συμφώνησε ότι οι τιμές στα καταστήματα λιανικής θα αυξηθούν αυτό το καλοκαίρι, με το παγωτό να αποτελέσει μεγάλο μέρος της αύξησης.  Τα αυγά, τα πουλερικά και το κρέας θα γίνουν επίσης πιο ακριβά, σύμφωνα με τον Martin Glinski, διευθύνοντα σύμβουλο της φάρμας αυγών Cornish St Ewe Free Range Eggs εξαιτίας των πανάκριβων ζωοτροφών, αναφέρει το I News. Πρόκειται, δηλαδή, γενικά για όσα προϊόντα επηρεάζονται από τις ζωοτροφές.

- Advertisement -

Βλέπουμε, λοιπόν, πως σε κάθε χώρα αυτή την περίοδο, όλα τα τρόφιμα αυξάνονται το ένα μετά το άλλο. Είναι μια κατάσταση που πλήττει παραγωγούς, καταναλωτές και καταστήματα. Το παγωτό αποτελεί μόνο ένα πρόσφατο παράδειγμα. Το ερώτημα είναι το εξής: Ως πότε;

Πηγή: I News UK

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΕΦΕΤ: Αυστηρότερες προϋποθέσεις για τα σεμινάρια χειριστών τροφίμων από 1η Νοεμβρίου – Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και φορείς κατάρτισης

Από την 1η Νοεμβρίου αλλάζουν οι διαδικασίες έγκρισης προγραμμάτων κατάρτισης και οι υποχρεώσεις των φορέων υλοποίησης.

Προϊόντα high protein: Γιατί η βιομηχανία τροφίμων δεν μπορεί να ποντάρει για πάντα στην πρωτεΐνη

Από τα γιαούρτια και τα ζυμαρικά μέχρι τα γλυκά και τα σνακ, η πρωτεΐνη βρίσκεται παντού. Μήπως, όμως, η υπερβολική προβολή της αρχίζει να χάνει τη δύναμή της στο ράφι των σούπερ μάρκετ;

Pizza Fan: Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. με την κρύπτη των 1,1 εκατ. στην γκαρνταρόμπα του ιδιοκτήτη και τον μηχανισμό «κέρασμα»

Η ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας του «κεράσματος», ενώ η εταιρεία απαντά για τις δωρεάν προσφορές.