Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Να γιατί πρέπει να βάλετε άμεσα τα φύκια στη διατροφή σας

ΑρχικήΟικιακάΝα γιατί πρέπει να βάλετε άμεσα τα φύκια στη διατροφή σας
spot_img

Το θαλάσσιο φύκι είναι μια νόστιμη υπερτροφή, με πολλά διαφορετικά οφέλη για την υγεία μας.

Τα φύκια αποτελούν βασικό στοιχείο στη διατροφή των Ασιατών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σούσι και τα maki rolls, τυλιγμένα δηλαδή με φύκι. Πέρα από αυτό, όμως, το φύκι θεωρείται μια υπερτροφή, με ποικίλα πλεονεκτήματα στην υγεία. Εξαιτίας της ωκεάνιας προέλευσής τους αποτελούν άφθονη πηγή μετάλλων, αλλά και βιοδραστικών πεπτιδίων, τα οποία περιέχουν πολλές πρωτεΐνες. Παρακάτω θα δούμε ορισμένα πλεονεκτήματα του θαλάσσιου φυκιού στην υγεία μας και γιατί πρέπει να το βάλουμε άμεσα στη διατροφή μας.

Χαρίζει πλούσια και υγιή μαλλιά

Το θαλάσσιο φύκι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην τριχόπτωση. Περιέχει ιώδιο, το οποίο είναι ιδανικό για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς, αλλά και για την πιτυρίδα και την αραίωση των μαλλιών. Μία από τις πιο ισχυρές ιδιότητες που έχουν τα φύκια στα μαλλιά είναι η ικανότητά τους να προάγουν την ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό βοηθά τα μαλλιά να αναδομηθούν και να δυναμώσουν χάρη στα θαλάσσια εκχυλίσματά τους.

Μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου

Επίσης, τα φύκια μειώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η καρδιακή νόσος, για παράδειγμα, μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική πήξη του αίματος. Αλλά τα φύκια, εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (ονόματι fucans), βοηθούν στην πρόληψη της πήξης του αίματος, άρα και στην πρόληψη της καρδιακής νόσου. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτά τα ευεργετικά φυτά της θάλασσας είναι πηγή βασικών λιπαρών οξέων, τα οποία πιστεύεται ότι μειώνουν τη θρόμβωση και την αθηροσκλήρωση, παράγοντες σημαντικούς για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Μειώνει και τη χοληστερόλη

Μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι τα φύκια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης . Σε μία από αυτές, αναλύθηκαν περαιτέρω οι αντιοξειδωτικές και οι ιδιότητες της χοληστερόλης των κόκκινων φυκιών, μέσα από μια ειδική, υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και λιπαρά δίαιτας σε αρουραίους, αλλά στους οποίους ταΐζονταν συμπληρωματικά και φύκια. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα στη χοληστερόλη τους, το οποίο οφειλόταν στα φύκια.

Συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των παραγόντων που οδηγούν σε διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι μέχρι το 2040, 642 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αναμένεται να έχουν διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Αυτό μπορεί να αλλάξει με την κατανάλωση περισσότερων φυκιών. Μελέτες στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι μια ουσία στα φύκια γνωστή ως φουκοξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, καθώς και στην πρόληψη των αυξήσεών του στο αίμα, στην περίπτωση που κάποιος διατρέφεται με υπερβολική ζάχαρη. Οι ειδικοί αναφέρουν πως τέτοιες επιδράσεις μπορεί να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: Mirror

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καταγγελίες στο cibum για απάτες σε ελληνικά σούπερ μάρκετ

Παραπλανητικές προσφορές και ψευδείς εκπτώσεις.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα