ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠολωνία: Μηδενικός ΦΠΑ στα τρόφιμα

Πολωνία: Μηδενικός ΦΠΑ στα τρόφιμα

2 λεπτά ανάγνωσης

Η Πολωνία θα μειώσει τον ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα στο μηδέν από την 1η Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, ως μέρος ενός προγράμματος φορολογικών περικοπών που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων του αυξανόμενου πληθωρισμού στους καταναλωτές.

Η Πολωνία είχε ζητήσει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αλλάξει τους φορολογικούς κανονισμούς της για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

- Advertisement -

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP επικαλέστηκε τον Οικονομικό Επίτροπο της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, ότι ο μηδενικός ΦΠΑ για τα τρόφιμα θα νομιμοποιηθεί για τα κράτη μέλη στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Polsat News, ο οποίος επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Πολωνία είχε λάβει άτυπη συγκατάθεση για την άμεση εφαρμογή της αλλαγής.

- Advertisement -

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki άφησε να εννοηθεί μείωση του ΦΠΑ σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας: «Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα από τον Φεβρουάριο να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα για τουλάχιστον έξι μήνες».

«Σιωπηρή έγκριση»

Ο υπουργός Οικονομικών Tadeusz Koscinski είπε στο Polsat News ότι η Βαρσοβία είχε σιωπηρή έγκριση από τις Βρυξέλλες για την αλλαγή και θα μπορούσε να εφαρμοστεί νωρίτερα από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά οι λιανοπωλητές χρειάζονταν χρόνο για να προετοιμαστούν.

- Advertisement -

«Υπάρχουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο ταμειακές μηχανές στην Πολωνία, οι οποίες θα πρέπει να εγγραφούν εκ νέου. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την 1η Φεβρουαρίου για αυτόν τον λόγο», εξήγησε.

Ο Koscinski είπε ότι η Πολωνία διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του ΦΠΑ και στα καύσιμα.

Ερωτηθείς εάν, όπως εκτιμούν ορισμένοι οικονομολόγοι, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 10% μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους, απάντησε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο.

“Κανείς από εμάς δεν μπορεί να πει αν θα είναι τόσο υψηλός  ή όχι, γιατί δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τιμή του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου και ποια θα είναι η ισοτιμία ζλότι (νομισματική μονάδα της Πολωνίας) έναντι του δολαρίου. Αυτοί είναι οι κύριοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τέτοιο πληθωρισμό», κατέληξε.

Πηγή: esmmagazine.com

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΠΤΙ ΜΠΕΡ Παπαδοπούλου και Αλλατίνη: Το ΣΕΕ ενεργοποιεί το Άρθρο 10 για την υπόθεση που ξεκίνησε από καταγγελίες καταναλωτών

Νέα εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση των ΠΤΙ ΜΠΕΡ, καθώς το ΣΕΕ δημοσιοποιεί ζήτημα μη εφαρμογής των αποφάσεων που είχαν ζητήσει αλλαγές στις συσκευασίες των προϊόντων

Ελληνικό προϊόν με 7(!) φυτοφάρμακα πάνω από τα όρια ασφαλείας – Η λίστα του ΥΠΑΑΤ με τα μη συμμορφούμενα φρούτα και λαχανικά

Έλεγχοι σε 286 δείγματα τροφίμων - Πού βρέθηκαν απαγορευμένα φυτοφάρμακα και υπερβάσεις

Γαρίδες: Στο μικροσκόπιο ερευνητών η ποιότητά τους σε ιχθυοπωλεία και σουπερμάρκετ

Ιταλοί επιστήμονες παρακολούθησαν τις μικροβιολογικές, χημικές και οργανοληπτικές μεταβολές σε δύο δημοφιλή είδη μεσογειακής γαρίδας κατά τη συντήρησή τους σε πάγο