Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πορτογαλία: Παραγωγή ρεκόρ σε ελαιόλαδο

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠορτογαλία: Παραγωγή ρεκόρ σε ελαιόλαδο
spot_img

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Πορτογαλία αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ φέτος, με αύξηση όγκου 46% σε σύγκριση με το 2019 και σε αντίθεση με τα «ιστορικά χαμηλά» της παραγωγής σιτηρών, η οποία έχει πληγεί από την ξηρασία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

«Οι πρώτες εκτιμήσεις, στις 31 Ιανουαρίου, κάνουν λόγο για παραγωγή ρεκόρ ελαιολάδου το 2021 (2,25 εκατομμύρια εκατόλιτρα), ως αποτέλεσμα των εξαιρετικών αγρο-μετεωρολογικών συνθηκών που παρατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και της στοχαστικής αναδιάρθρωσης του κλάδου, δηλαδή της αυξανόμενης σημασίας των εντατικών ελαιώνων» όπως αναφέρει το ΙΝΕ.

«Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές επιπτώσεις της έντονης και ακραίας μετεωρολογικής ξηρασίας μπορούν ήδη να παρατηρηθούν, επηρεάζοντας, στα τέλη Ιανουαρίου, το 45% της ηπειρωτικής χώρας», συνεχίζει.

«Ένας από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο ήταν η κτηνοτροφική παραγωγή, λόγω των κακών συνθηκών βόσκησης» και κατά συνέπεια της ανάγκης για έκτακτες προμήθειες ζωοτροφών.

Στα χειμερινά δημητριακά, σημειώνει η δημοσίευση, υπάρχουν επίσης επιπτώσεις όσον αφορά τη μείωση των εκτάσεων που έχουν σπαρθεί –η οποία αναμένεται να είναι η μικρότερη εδώ και έναν αιώνα– «και στην κακή βλαστική ανάπτυξη των βροχερών καλλιεργειών».

«Αυτό το σενάριο ξηρασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των εισροών, έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα και αυξανόμενη ανησυχία στον κλάδο», προσθέτει το σημείωμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο