ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠρόστιμο και κατάσχεση των ζώων στο μεγάλο εργοστάσιο εκτροφής χοίρων μετά τις...

Πρόστιμο και κατάσχεση των ζώων στο μεγάλο εργοστάσιο εκτροφής χοίρων μετά τις αποκαλύψεις για άθλιες συνθήκες [Σκληρές εικόνες]

4 λεπτά ανάγνωσης

Η έρευνα της Greenpeace που αποκάλυψε σοβαρές παραβιάσεις ευζωίας και υγιεινής στα πλαίσια των εντατικών εκτροφών πυροδότησε άμεσες ενέργειες από τις αρχές

Πριν από λίγες ημέρες το cibum σας είχε ενημερώσει για το νέο υλικό που δημοσίευσε η Greenpeace Italia με το οποίο αποκάλυπτε τις άθλιες συνθήκες σε ένα εκτροφείο χοίρων στην Ιταλία, ιδιοκτησίας της Società Agricola La Pellegrina S.p.A., η οποία ανήκει πλήρως στον Όμιλο Veronesi. Η έρευνα της με τίτλο «Dietro le sbarre», δηλαδή Πίσω από τα «κάγκελα», βασίζεται σε βίντεο και φωτογραφίες που προέρχονται από ανώνυμη πηγή και έχουν επαληθευτεί από την οργάνωση. Το εκτροφείο βρίσκεται στην περιοχή της Mantova, και ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους αγροδιατροφής στην Ιταλία, ιδιοκτήτη των εμπορικών σημάτων AIA, Negroni και Wudy.

- Advertisement -

Στις 13 Νοεμβρίου 2025 έγινε γνωστό ότι οι Carabinieri και οι NAS του Κρεμόνα επέβαλαν πρόστιμο 10.000 ευρώ στη μονάδα εκτροφής της La Pellegrina S.p.A., θυγατρικής του ομίλου Veronesi. Παράλληλα, οι Υγειονομικές Αρχές απαγόρευσαν τη μετακίνηση όλων των χοίρων της μονάδας, θέτοντάς τους υπό κατάσχεση μέχρι να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας.

Κατά την επιτόπια επιθεώρηση, οι Carabinieri και οι NAS διαπίστωσαν σοβαρές παραβιάσεις διαχείρισης και δομικών προδιαγραφών, ιδίως σε ό,τι αφορά την βιοασφάλεια και την ευζωία των ζώων. Επιπλέον, κατασχέθηκαν φάρμακα που βρέθηκαν σε παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας τιμωρήθηκε με πρόστιμο 10.000 ευρώ. Η ATS Val Padana διέταξε την αναστολή της μετακίνησης των ζώων, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των κανονισμών υγείας και ασφάλειας.

- Advertisement -

Τι βρήκε η έρευνα της Greenpeace Italia

Το υλικό που συλλέχθηκε δείχνει ζωντανούς και νεκρούς ποντικούς μέσα στους χώρους των χοιροτροφείων, χοίρους με αθεράπευτους τραυματισμούς ή προβλήματα όπως πρόπτωση μήτρας, καθώς και νεκρά χοιρίδια που κοίτονται ανάμεσα στα ζωντανά για περισσότερες από 24 ώρες. Επιπλέον καταγράφεται παρουσία εντόμων και περιοχές με σημαντική βρωμιά. Σύμφωνα με την Greenpeace, η μεγάλη συγκέντρωση τρωκτικών ενέχει κινδύνους για την υγεία των ζώων και των εργαζομένων, καθώς μπορεί να μεταφέρει ασθένειες που μεταδίδονται από ζώα σε ανθρώπους, όπως σαλμονέλωση και λεπτοσπείρωση, ενώ παράλληλα μπορεί να μολύνει την τροφή των ζώων και να προκαλέσει ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης τη χρήση φαρμάκων όπως ορμόνες, για παράδειγμα ωκυτοκίνη, και αντιφλεγμονώδη, τα οποία είναι νόμιμα αλλά υποδηλώνουν προβλήματα υγείας στα ζώα. Αεροφωτογραφίες του εκτροφέα δείχνουν διαρροές υγρών από φραγμένο πηγάδι, με απευθείας εκροή στο έδαφος της επιχείρησης, γεγονός που ενδέχεται να προκαλεί περιβαλλοντικούς κινδύνους για το έδαφος και τα ύδατα.

- Advertisement -

Η Greenpeace επισημαίνει ότι η La Pellegrina ανήκει εξ ολοκλήρου στον Όμιλο Veronesi, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της ιταλικής κτηνοτροφίας, με ετήσια έσοδα 1,65 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μεταξύ των κορυφαίων πέντε εταιρειών εκτροφής της Ιταλίας. Η οργάνωση χαρακτηρίζει την υπόθεση «εμβληματική», καθώς αφορά μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας και αποτελεί μέρος ενός συστήματος εντατικής εκτροφής που, σύμφωνα με τη Greenpeace, οδηγεί σε εκμετάλλευση των ζώων και περιβαλλοντική ρύπανση.

Η Simona Savini, campaigner για την αγροτική πολιτική της Greenpeace Ιταλίας, δήλωσε ότι η παρέμβαση των αρχών στη μονάδα της Roncoferraro αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την προστασία της ευζωίας των ζώων και του περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για δομικές αλλαγές στον κλάδο της κτηνοτροφίας σε εθνικό επίπεδο. Η Greenpeace, μαζί με άλλες οργανώσεις, συνεχίζει να προωθεί την πρόταση νόμου «Oltre gli allevamenti intensivi», που παραμένει αδρανής εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, με στόχο την υπέρβαση του σημερινού συστήματος εντατικής εκτροφής.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ

Φωτογραφίες από Greenpeace Italia

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Επικίνδυνες τουρκικές ντομάτες: Κατακλύζεται η αγορά από φορτία με απαγορευμένα φυτοφάρμακα – Όλα τα στοιχεία

Οι επαναλαμβανόμενες απορρίψεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω απαγορευμένων και υπερβολικών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων προκαλούν ανησυχία αλλά τα μολυσμένα φορτία εξακολουθούν να διατίθεται στην αγορά

Ανάκληση-μαμούθ σε περισσότερους από 50 κωδικούς κρουασάν μεγάλης αρτοβιομηχανίας – Ανακοινώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η Ferrero ανακοίνωσε την ανάκληση επιλεγμένων παρτίδων κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με την απόσυρση να αφορά περισσότερους από 50 κωδικούς της Cupiello, καθώς και Nutella Croissant και Nutella Muffin

Συσκευασμένη σαλάτα πίσω από επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη με 2 νεκρούς και 109 κρούσματα – Ανακοίνωση ECDC

Το ECDC καταγράφει 109 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η έρευνα οδηγεί σε σπόρους μηδικής που διακινήθηκαν μέσω Ιταλίας