Ένα Πανεπιστήμιο και μια εταιρεία παραγωγής φράουλας υπόσχονται να ανοίξουν το δρόμο για τη συγκομιδή και συσκευασία και άλλων φρούτων και λαχανικών
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, σε συνεργασία με τη διάσημη μαρμελάδα Wilkin & Sons, δοκιμάζουν ένα νέο ρομπότ σχεδιασμένο να μαζεύει φράουλες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Χρηματοδοτούμενο από επιχορήγηση 1,02 εκατομμυρίων λιρών από το Πρόγραμμα Γεωργικής Καινοτομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra), το έργο στοχεύει να καταστήσει τη ρομποτική συγκομιδή πιο προσιτή για τους αγρότες.
Ενώ τα υπάρχοντα ρομπότ συλλογής καλλιεργειών κοστίζουν περίπου 150.000 λίρες, αυτό το νέο πρωτότυπο, το οποίο μπορεί να μαζέψει μια φράουλα σε μόλις 2,5 δευτερόλεπτα, αναμένεται να είναι σημαντικά φθηνότερο, περίπου 10.000 £.
«Η ρομποτική αλλάζει το παιχνίδι για να αντιμετωπίσουμε ορισμένες από τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε – επισιτιστική ασφάλεια, ασφάλεια εργασίας, κλίμα και ενέργεια», δήλωσε ο Δρ Vishwanathan Mohan.
Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του ρομπότ έχουν επικεφαλής τον Δρ Mohan και τον καθηγητή Klaus McDonald-Maier από τη Σχολή Επιστήμης Υπολογιστών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Essex.
«Μέσα από αυτό το έργο, θέλουμε να μεταμορφώσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα καλλιεργούνται αποτελεσματικά με χρήση ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης και να κάνουμε τις υπερσύγχρονες τεχνολογίες αγρορομποτικής προσβάσιμες σε όλους», εξήγησε ο Δρ Μόχαν.
«Ακόμα κι αν μικρότερες φάρμες και επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα ρομπότ, χρειάζεστε έναν ολόκληρο στόλο από αυτά για να κάνετε τη διαφορά, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές για να βοηθήσουμε τη γεωργική βιομηχανία».
Τι μπορεί να κάνει το ρομπότ;
Χρησιμοποιώντας έναν ρομποτικό βραχίονα, το πρωτότυπο μαζεύει, ζυγίζει και συσκευάζει φράουλες, μειώνοντας την εντατική εργασία στη συλλογή των καλλιεργειών. Ο αυτοματισμός αναμένεται όχι μόνο να βελτιώσει την απόδοση αλλά και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων επιταχύνοντας τη διαδικασία συσκευασίας.
Ο αρθρωτός σχεδιασμός του σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί και για άλλες καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, ντομάτας και μαρουλιού, με δοκιμές να προγραμματίζονται αργότερα στο έργο.
Ο Chris Newenham, Κοινός Διευθύνων Σύμβουλος της Wilkin & Sons, δήλωσε ότι η εταιρεία μαρμελάδας «με χαρά» συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Essex στην αντιμετώπιση αυτής της «πιο σημαντικής πρόκλησης» για τη βιομηχανία.