Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σκάνδαλο κρέατος: Έφεση θα ασκήσει η JBS στο πρόστιμο για δωροδοκίες επιθεωρητών και μη ασφαλή για κατανάλωση προϊόντα

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΣκάνδαλο κρέατος: Έφεση θα ασκήσει η JBS στο πρόστιμο για δωροδοκίες επιθεωρητών και μη ασφαλή για κατανάλωση προϊόντα
spot_img

Carne Fraca: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κρέατος στον κόσμο.

Η βιομηχανία κρέατος της Βραζιλίας που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοείου κρέατος και κοτόπουλου στον κόσμο, υπέστη τεράστιο πλήγμα όταν η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας δημοσιοποίησε την «Επιχείρηση Carne Fraca» (γνωστή ως «Αδύναμη Σάρκα») στις 17 Μαρτίου 2017. Αυτή η συντονισμένη ενέργεια ήταν το αποκορύφωμα μιας διετούς έρευνας που είχε αποκαλύψει ένα περίπλοκο σχέδιο διαφθοράς στον κλάδο παραγωγής κρέατος της Βραζιλίας, στο οποίο υγειονομικοί επιθεωρητές και πολιτικοί δωροδοκήθηκαν για να εγκρίνουν την πώληση και την εξαγωγή κρέατος ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση. 

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν: παραπλανητική περιγραφή των θρεπτικών αξιών των προϊόντων που δεν πληρούν τα πρότυπα υγιεινής στα σφαγεία, ανασυσκευασία ληγμένου κρέατος, παραβίαση του χρώματος και της μυρωδιάς του κρέατος με όξινες και δυνητικά καρκινογόνες χημικές ουσίες και υπερβολική χρήση επιβλαβών προσθέτων.

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις στην πρόσφατη ιστορία της Βραζιλίας, κατά την οποία περισσότερες από 30 εταιρείες αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, κατηγορούμενες για πολλαπλές παράνομες πρακτικές. Την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση, η ομοσπονδιακή αστυνομία έστειλε περισσότερα από 300 εντάλματα. Δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς κρέατος στον κόσμο, η BRF και η JBS, ήταν μεταξύ των εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Λέγεται ότι αυτές οι δύο εταιρείες είχαν εκπροσώπους που επηρέαζαν την επιλογή των επιθεωρητών που επιβλέπουν τα εργοστάσιά τους και τους είχαν δωροδοκήσει για να εγκρίνουν ανεπαρκή προϊόντα. Μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι μετοχές της JBS και της BRF υποχώρησαν κατά 10% και 8% αντίστοιχα στο χρηματιστήριο του Σάο Πάολο.

Ως απάντηση στην επιχείρηση Carne Fraca, αρκετές αμερικανικές και ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν αλλαγές, όπως μικροβιολογικούς ελέγχους στο κρέας πριν από την αποστολή, καθώς και προσαρμογές υγιεινής στις εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η παγκόσμια εταιρεία τροφίμων BRF SA ανακοίνωσε  οτι υπέγραψε συμφωνία επιείκειας με τις αρχές της Βραζιλίας. Το πρόστιμο συμφωνήθηκε στα 11 εκατ. δολάρια που θα καταβάλλονταν σε πέντε ετήσιες δόσεις από τις 30 Ιουνίου 2023. 

Η JBS πρόκειται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης των αρχών της Βραζιλίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Metro My market: Καταγγελία εναντίον της efood-market

Στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας προσέφυγε η my market και η διαφημιστική MULLENLOWE για το διαφημιστικό βίντεο της efood market.

Έκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ κοτόπουλου. 

Μελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

Ανάλυση σε 42 χάρτινες συσκευασίες fast food οι οποίες περιέχουν τα μεγαλύτερα πολυμερή PFAS που θεωρούνται πιο "ασφαλή".
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα