Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

 Scan4Chem: Eντοπισμός επικίνδυνων χημικών σε προϊόντα μέσω κινητού – Σε ισχύ και στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων Scan4Chem: Eντοπισμός επικίνδυνων χημικών σε προϊόντα μέσω κινητού - Σε ισχύ και στην Ελλάδα
spot_img

Η εφαρμογή της ΕΕ, με την οποία οι καταναλωτές μπορούν να σαρώσουν τον γραμμωτό κώδικα ενός προϊόντος και να ζητήσουν πληροφορίες από τον προμηθευτή σχετικά με την παρουσία SVHC.

Τα προϊόντα που αγοράζουμε ενδέχεται να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας και στο περιβάλλον. Η απάντηση της ΕΕ είναι ο κανονισμός REACH , ο οποίος στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντός μας μέσω της καλύτερης και έγκαιρης αναγνώρισης των SVHC. Το LIFE AskREACH βοηθά τους καταναλωτές και τις εταιρείες να εφαρμόζουν το «δικαίωμα να γνωρίζουν» για ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC) σε καθημερινά προϊόντα.  

Η ομάδα πίσω από το LIFE AskREACH ευαισθητοποιεί τους κατασκευαστές, τους εισαγωγείς, τους καταναλωτές και τους λιανοπωλητές για την ανάγκη αντικατάστασης των επικίνδυνων ουσιών με λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές. 

Οι ομάδα του LIFE AskReach ανέπτυξε μία βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες για SVHC σε προϊόντα που παρέχονται από προμηθευτές. Συνέδεσαν τη βάση δεδομένων με την εφαρμογή smartphone  Scan4Chem του έργου.

Η εφαρμογή Scan4Chem που είναι διαθέσιμη για τους καταναλωτές για περισσότερα από 2 χρόνια και έχει περάσει το ορόσημο των 100.000, επιτρέπει στους καταναλωτές σε 19 χώρες να σαρώσουν τον γραμμωτό κώδικα ενός προϊόντος και να ζητήσουν πληροφορίες από τον προμηθευτή σχετικά με την παρουσία SVHC. Αυτές οι χώρες είναι η Αυστρία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, το Μαυροβούνιο, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Σερβία. Επίσης, οι καταναλωτές στο Βέλγιο και την Ισπανία θα έχουν σύντομα πρόσβαση. 

Το Scan4Chem διαθέτει επί του παρόντος πληροφορίες SVHC για περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια προϊόντα. Οι πρόσφατες δοκιμές για την επαλήθευση αυτών των πληροφοριών δείχνουν πολύ ενθαρρυντική πρόοδο σε σύγκριση με τα αποτελέσματα μιας δοκιμής αθλητικών ειδών που διεξήχθη το 2020. 49 προϊόντα που αναφέρονται ως χωρίς SVHC διαπίστωσαν ότι οι πληροφορίες που υποβλήθηκαν από τους προμηθευτές ήταν σωστές καθώς κανένα δεν μπορούσε να ανιχνευθεί σε συγκέντρωση πάνω από 0,1%. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη δοκιμή του 2020, στην οποία οι SVHCs ήταν παρόντες στο 24% των ελεγχόμενων ειδών και το όριο του 0,1% ξεπεράστηκε σε περίπου 11% όλων των περιπτώσεων. 

Η τελική διάσκεψη AskREACH πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 25 Ιανουαρίου 2023. Βασικές ομιλίες έγιναν από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως η Christel Schaldemose, ευρωβουλευτής

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα