Βιργινία Κιμπουροπούλου
Η Αίγυπτος όρισε σταθερή τιμή για το μη επιδοτούμενο ψωμί, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές που επέφερε στα τρόφιμα ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας. Εξασφάλισε την πρόσβαση σε φθηνότερο σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας. Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Moustafa Madbouly, όρισε την τιμή του ψωμιού στις 11,50 αιγυπτιακές λίρες (0,56€) το κιλό, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι το ψωμί στην Αίγυπτο επιδοτείται, με 4000 καρβέλια ημερησίως να δίνονται δωρεάν σε πολίτες, μέτρο που, μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αλλάξει, μειώνοντας το ποσό του επιδοτούμενου ψωμιού, καθώς και τον τρόπο επιδότησης.
Οι τιμές των τροφίμων στην Αίγυπτο παρουσίαζαν σημαντική άνοδο, ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό που άλλαξε τώρα είναι, ότι το ψωμί – ένα πολιτικά συμβολικό βασικό συστατικό από το οποίο πολλοί Αιγύπτιοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό για την επιβίωσή τους – γίνεται πιο ακριβό καθώς οι εξαγωγές σιταριού της Μαύρης Θάλασσας διακόπτονται.
Η τιμή του μη επιδοτούμενου ψωμιού έχει εκτιναχθεί έως και 25%, από σε 1,25 αιγυπτιακές λίρες το καρβέλι, σε ορισμένους φούρνους στις τρεις εβδομάδες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Οι τιμές του αλευριού αυξήθηκαν έως και 15%», δήλωσε η Attia Hamad στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Καΐρου.
Συγκεκριμένα, οι νέες σταθερές τιμές για το ψωμί balady έχουν οριστεί σε 0,50, 0,75 και 1,00 αιγυπτιακές λίρες για καρβέλια βάρους 45, 65 και 90 γραμμαρίων αντίστοιχα. Οι τιμές για τα μικρά, λευκά ψωμάκια fino 40, 60 και 80 γραμμαρίων ορίστηκαν σε 0,50, 0,75 και 1,00 αιγυπτιακές λίρες αντίστοιχα.Οι παραβιάσεις των καθορισμένων τιμών θα επιφέρουν πρόστιμα μεταξύ 100.000 και 5 εκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών. Ο πρόεδρος Abdel Fattahal-Sisi ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση να ορίσει μια τιμή για το ψωμί χωρίς επιδότηση λόγω των πρόσφατων αυξήσεων των τιμών.
Η Αίγυπτος είναι συνήθως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αγοράζοντας περισσότερο από το 60% του σιταριού της από το εξωτερικό. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν περίπου το 80% των εισαγωγών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πέρυσι το προηγούμενο έτος.
Πηγές: https://english.alaraby.co.uk/news/egyptian-prime-minister-sets-fixed-price-unsubsidised-bread