ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων«Στο σκαμνί» 8 άτομα και 12 εταιρείες για πώληση τόνου από παράνομη...

«Στο σκαμνί» 8 άτομα και 12 εταιρείες για πώληση τόνου από παράνομη αλιεία και νόθευση του με πρόσθετα

2 λεπτά ανάγνωσης

Με χημικά επιχειρούσαν να δώσουν εικόνα φρεσκάδας στα ψάρια, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών

Η Ισπανίδα δικαστής María Tardón, πρότεινε να δικαστούν οκτώ άτομα και δώδεκα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Ricardo Fuentes, για εμπορία ερυθρού τόνου από παράνομη αλιεία, ξέπλυμα «μεγάλων» κερδών και εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας.

- Advertisement -

Η δικαστής διέταξε την διεξαγωγή έρευνας για εγκληματικές πράξεις που συνδέονται με την αλιεία και τη νόθευση τόνου με πρόσθετα. Συγκεκριμένα, στη διάταξή της η δικαστής θεωρεί ότι τα γεγονότα που διερευνώνται μπορεί να συνιστούν αδικήματα παραποίησης εγγράφων, κατά της δημόσιας υγείας, κατά της πανίδας, κατά των καταναλωτών, με συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο όμιλος εταιρειών Ricardo Fuentes, αναφέρει το ψήφισμα, είναι ένας από τους κύριους παγκόσμιους εξαγωγείς ερυθρού τόνου, έχει την έδρα του στην Καρθαγένη και κατέχει φάρμες πάχυνσης στις επαρχίες της Μούρθια, καθώς και στη Μάλτα και την Τυνησία και παγίδες στο Κάντιθ του Μαρόκου, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

- Advertisement -

Η διάταξη εξηγεί ότι μέρος της δραστηριότητας της οργάνωσης διεξήχθη νόμιμα, σύμφωνα με διοικητικούς κανονισμούς, ενώ άλλο μέρος πραγματοποιήθηκε παράτυπα με την εισαγωγή στην αγορά παρανόμως αλιευμένου τόνου, με παράλειψη ή παραποίηση των εγγράφων.

Η δικαστής επισημαίνει ότι κατά την έρευνα καταγράφηκαν «άθλιες συνθήκες υγιηνής» στις εγκαταστάσεις ενώ κατά τη μεταφορά των εμπορευμάτων δεν πληρούνταν οι προδιαγραφές υγιεινής όπως η απομόνωση των τροφίμων σε αεροστεγείς ή προστατευμένες συσκευασίες.

- Advertisement -

Προσθέτει ότι η συνεχής απόκτηση τόνου παράνομης προέλευσης και η κάλυψη του στην εμπορική διακίνηση μέσω παραποιημένων, τροποποιημένων ή προσομοιωμένων εγγράφων, εμπόδιζε την ιχνηλασιμότητα του τροφίμου.

Μέρος των δειγμάτων ερυθρού τόνου ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά γινόταν βελτίωση της εμφάνισης μέσω της έγχυσης προσθέτων για να δώσουν μια εικόνα φρεσκάδας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Στα δείγματα ψαριών που αναλύθηκαν, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις ισταμίνης σε επίπεδα υψηλότερα από το μέγιστο ενδεδειγμένο. Επιπλέον, η δικαστής τονίζει ότι ο κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων έγινε αντιληπτός στον εντοπισμό ορισμένων τροφικών δηλητηριάσεων.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.