Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
5.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Παγκόσμια αναγνώριση

ΑρχικήΝέαΕξαγωγές«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές
spot_img

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο, κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.

Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού μπορεί κανείς σήμερα να βρει μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών προϊόντων, όπως ελαιόλαδο, γιαούρτι, φέτα, γύρος και ελληνικές πίτες.

Για παράδειγμα, σε ένα σούπερ μάρκετ του Λος Άντζελες, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία ελληνικών τροφίμων, που δεν συναντούσε κανείς πριν από μια δεκαετία. Μπορεί καποιος να αγοράσει τζατζίκι, ούζο, ελληνικές σάλτσες, χαλούμι, ελληνικά ρεβίθια, φασόλια φούρνου, πάστα ελιάς και πίτα για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Ένα ολόκληρο καλάθι αγορών μπορεί να γεμίσει με Ελληνικά προϊόντα!

Γιατί τα ελληνικά τρόφιμα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στις ΗΠΑ

Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα ελληνικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην Αμερικανική αγορά, είναι ότι η Ελληνική κουζίνα έχει γίνει πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια χάρη στα φρέσκα, υγιεινά συστατικά και τα γευστικά πιάτα της.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον για τον Ελληνικό πολιτισμό αυξάνεται, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να αναζητούν Ελληνικά προϊόντα, στα πλαίσια του ενδιαφέροντος των Αμερικανών καταναλωτών για γνήσια προϊόντα από όλο τον κόσμο. Χάρη σε ένα βελτιωμένο δίκτυο διανομής τα ελληνικά προϊόντα είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ελληνικό κρασί γίνεται περιζήτητο

Άλλα Ελληνικά προϊόντα που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στις ΗΠΑ είναι το μέλι, η μαστίχα και το κρασί.
Τα Ελληνικά κρασιά έχουν κάνει θεαματική είσοδο στον τομέα της εστίασης στις ΗΠΑ και ειδικότερα στη Φλόριντα, όπου συναντάται η καλύτερη ποιότητα προϊόντων και βελτιωμένη διανομή.

Χάρη στις προσπάθειες του Κρητικού επιχειρηματία Γιώργου Μερλέμη, τα ελληνικά κρασιά γίνονται περιζήτητα όχι μόνο στα Ελληνικά εστιατόρια, αλλά και στα Αμερικανικά. Ο κ. Μερλέμης, ο οποίος διατηρεί μερικά από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια στη Νότια Φλόριντα, ξεκίνησε την επιχείρηση εισαγωγής και διανομής ελληνικών κρασιών πριν από μερικά χρόνια.
“Υπάρχει μια αναγέννηση του ελληνικού αμπελώνα τα τελευταία 25 χρόνια”, δήλωσε πρόσφατα στο Greek Reporter. “Βελτιώσαμε τη διανομή και εκμεταλλευτήκαμε την τάση για τα ελληνικά κρασιά”.

Ελληνικά τρόφιμα και κουζίνα που διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η Ελληνική κουζίνα εισήχθη πρόσφατα ως αυτόνομο πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας (UNLV), το οποίο ανακοίνωσε την ίδρυση του National Hellenic Society Culinary Legacy Fund για την προώθηση της Ελληνικής κληρονομιάς, του πολιτισμού και της κουζίνας στους φοιτητές μαγειρικής τέχνης.

Η Master Chef Diane Kochilas, πρωταγωνίστρια του My Greek Table, δήλωσε ότι ήταν ενθουσιασμένη που είχε την ευκαιρία να διδάξει στους φοιτητές του Κολλεγίου για την ευεξία και άλλα οφέλη που σχετίζονται με την ελληνική μεσογειακή διατροφή, σε διάφορα μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια δύο ημερών.

Η πρωτοβουλία για το πρόγραμμα ανήκε στον Εθνικό Ελληνικό Σύλλογο (NHS), ο οποίος δήλωσε ότι θα βοηθούσε να φέρει άλλους σεφ, μάγειρες και ειδικούς που θα μετέδιδαν τις γνώσεις τους για την Ελληνική μεσογειακή διατροφή, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής στους φοιτητές.

Ποιότητα και παράδοση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις σημαντικότερες αγορές εισαγόμενων τροφίμων & ποτών παγκοσμίως, εισάγοντας σχεδόν τα μισά από τα τρόφιμα που καταναλώνει, ως αποτέλεσμα της καταναλωτικής ζήτησης για προϊόντα που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν ή να παρασκευαστούν στη χώρα. Είναι επίσης μια πλούσια και ποικιλόμορφη αγορά, παρέχοντας ευκαιρίες για ένα ευρύ φάσμα κορυφαίων συστατικών και προϊόντων που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, όπως οι τρούφες και ο κρόκος. Το πιο σημαντικό είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αναδυόμενων τάσεων της παγκόσμιας αγοράς που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου, με την αυξανόμενη ζήτηση για εναλλακτικά προϊόντα, όπως τα βιολογικά και τα φυτικά, στα οποία οι Έλληνες κατασκευαστές τροφίμων έχουν όλο και αυξανόμενη και επιτυχημένη παρουσία.

Ενώ έχουν ήδη εδραιωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ελληνικά προϊόντα διατροφής μπορούν, επομένως, να συνεχίσουν να αξιοποιούν τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η βρετανική αγορά. Μια ξεχωριστή ποικιλία αναγνωρίσιμων προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, υψηλής ποιότητας, που διαφοροποιούνται από τους παγκόσμιους κατασκευαστές τροφίμων, κερδίζουν μερίδια αγοράς σε τμήματα της βρετανικής αγοράς με υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Με γνώμονα την ευρύτερη αναγνώριση των βασικών προτύπων υγείας και φυσικής κατάστασης μετά την πανδημία COVID-19, το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη Μεσογειακή Διατροφή, ως ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα, φημισμένο για την αποδεδειγμένη προληπτική του δράση σε καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα, αποτελεί εξαιρετικό πρεσβευτή για τα ελληνικά προϊόντα F&B στο Ηνωμένο Βασίλειο και Παγκοσμίως.

Το 2022 ήταν εξαιρετικό έτος για τις ελληνικές εξαγωγές F&B προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε ετών, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο. Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 425 εκατ. λίρες, αυξημένη κατά περισσότερο από 40% σε σχέση με το 2021, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν επίσης κατά 25% σε όγκο σε σχέση με το ίδιο έτος. Προϊόντα όπως η φέτα, οι ελιές και το γιαούρτι συγκαταλέγονται μεταξύ των προϊόντων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο διμερές εμπόριο, αντιπροσωπεύοντας μαζί σχεδόν το 15% των συνολικών Ελληνικών εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 2022 ήταν έτος ρεκόρ για τις Ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλες τις κατηγορίες, με τη συνολική αξία των εξαγωγών να αυξάνεται κατά 72% σε σύγκριση με το 2021 (65% σύμφωνα με τα Ελληνικά στατιστικά στοιχεία). Αν και μέρος της αύξησης σε όρους αξίας μπορεί να αποδοθεί στον πληθωρισμό, οι Ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν επίσης κατά περισσότερο από 35% σε όγκο, γεγονός που δείχνει μια νέα δυναμική μετά την πανδημία.

Τα ελληνικά καφέ και γαλακτοπωλεία της Αυστραλίας

Η ελληνική επιρροή στη γαστρονομική σκηνή της Αυστραλίας σήμερα είναι σαφής. Πιάτα όπως το σουβλάκι, η ταραμοσάλατα, οι λουκουμάδες, το σαγανάκι, ο μουσακάς και η σπανακόπιτα αποτελούν μέρος της εθνικής διατροφής και η σκηνή των εστιατορίων προσφέρει κάθε είδους εμπειρία ελληνικού φαγητού, από street food μέχρι υψηλής ποιότητας fine-diners.

Ωστόσο, ο εναγκαλισμός της Ελληνικής κουζίνας είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο. Τα εστιατόρια που σερβίρουν Ελληνικό φαγητό εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970 και του ’80, αλλά υπήρχαν γενιές Ελληνικών εστιατορίων πριν από αυτό, που ξεκινούσαν από τις εξορύξεις χρυσού στις αρχές του δέκατου ενάτου αιώνα. Όπως επισημαίνεται σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη φωτογράφο-ντοκιμαντέρ Έφη Αλεξάκη και τον ιστορικό Leonard Janiszewski, τα εστιατόρια αυτά είχαν σημαντική και διαρκή επιρροή στον τρόπο με τον οποίο οι Αυστραλοί τρώνε, πίνουν και κοινωνικοποιούνται. Σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Έλληνες ήταν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη της Αυστραλιανής εστίασης.

Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, τα ελληνικά καφενεία, γαλακτοπωλεία και μαγαζιά σόδας και παγωτού έγιναν εμβληματικές επιχειρήσεις εστίασης, όπου πολλοί Αυστραλοί, τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές, συναντιόντουσαν συχνά, έτρωγαν τακτικά και μερικές φορές γλεντούσαν μέχρι το πρωί, σύμφωνα με τον Janiszewski στην εισαγωγή του βιβλίου Greek Cafés & Milk Bars of Australia.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τη γοητεία αυτών των χώρων, ιδίως στις επαρχιακές πόλεις, όπου συχνά ήταν το μοναδικό μέρος για να βρει κανείς κάτι να φάει από το πρωινό μέχρι το δείπνο. Η φράση «θα σε συναντήσω στο Greeks» που έγινε κοινή από τη δεκαετία του ’40 έως τη δεκαετία του ’60 έδειχνε πόσο κεντρικό ρόλο έπαιζαν αυτά τα καφέ στην κοινωνική ζωή μιας πόλης.


Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο