Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους υπεύθυνους των σχολικών γευμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Σχολικού Μεσημεριανού και Σχολικού Πρωινού να συνεχίσουν να σερβίρουν γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024 χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε άλλες κινήσεις.
«Η ανακοίνωση από το USDA ξεκαθαρίζει πολλά χρόνια σύγχυσης και κάνει ένα θετικό βήμα προς την αποκατάσταση περισσότερων ποικιλιών γάλακτος στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων», δήλωσε ο Michael Dykes, DVM, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Γαλακτοκομικών Τροφίμων (IDFA).
«Ο τελικός κανόνας επιτρέπει στα σχολεία να συνεχίσουν να σερβίρουν το γάλα που προτιμούν να πίνουν οι μαθητές, ενώ παραμένουν συνεπή με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες γραμμές. Ο κανόνας προσφέρει σαφήνεια στα σχολικά γεύματα των επαγγελματιών και των παρασκευαστών τροφίμων και θα βελτιώσει την πρόσβαση των μαθητών στα γαλακτοκομικά προϊόντα».
«Το 2020, η έκθεση της ομοσπονδιακής συμβουλευτικής επιτροπής για τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές, διαπίστωσε ότι ένα εντυπωσιακό ποσοστό που ανέρχεται στο 79% των παιδιών ηλικίας 9 έως 13 ετών, δεν πληρούν τη συνιστώμενη πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων και ως εκ τούτου δεν καταναλώνουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του καλίου. του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Τα παιδιά όλων των ηλικιών δεν πληρούν αυτές τις συστάσεις και βασίζονται στα σχολικά γεύματα για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες», συνέχισε.
«Περίπου το 73% του ασβεστίου που διατίθεται στην προμήθεια τροφίμων, παρέχεται από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί επανειλημμένα στα σχολεία σε όλη τη χώρα ότι όταν διατίθενται γάλατα σε διάφορες γεύσεις, τα παιδιά όχι μόνο πίνουν περισσότερο γάλα, αλλά είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν στα προγράμματα σχολικών γευμάτων και να σπαταλούν λιγότερα τρόφιμα, επωφελούμενα έτσι πραγματικά από τις σημαντικές βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά των γαλακτοκομικών. Ωστόσο, εδώ και χρόνια, τα σχολεία έχουν επιβαρυνθεί με κανονισμούς που εμποδίζουν την ικανότητά τους να παρέχουν στα παιδιά γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Πρώτον, το πλήρες γάλα εξαφανίστηκε. μετά το 2% και, τέλος, 1% γάλα με διάφορες γεύσεις, το οποίο τα παιδιά προτιμούν σε σύγκριση με το μη λιπαρό γάλα με γεύσεις».
Το IDFA ισχυρίζεται ότι η νέα απόφαση θα καθυστερήσει τους μειωμένους στόχους νατρίου για τα σχολεία και θα εξαλείψει την άμεση απειλή ενός «υπερβολικά αυστηρού Τελικού Στόχου που θα αφαιρούσε αποτελεσματικά το τυρί από το μενού».
Ο Σύνδεσμος πιστεύει, σύμφωνα με το New Food Magazine, ότι η απόφαση του USDA θα είναι κρίσιμη για να διασφαλίσει ότι οι μαθητές θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θα παρέχει σαφήνεια και βεβαιότητα στους επαγγελματίες των σχολικών γευμάτων και στους παρασκευαστές γαλακτοκομικών τροφίμων. Ωστόσο, το εύρος του είναι περιορισμένο επειδή παρέχει βεβαιότητα μόνο μέχρι το 2024-2025, όταν το USDA σκοπεύει να εφαρμόσει πλέον νέα μόνιμα μοτίβα γευμάτων.