Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε μια εστία λιστερίωσης που έχει συνδεθεί με ψάρια στην Αγγλία.
Ο Βρετανικός Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας, ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA), η Δημόσια Υγεία της Σκωτίας και τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας (FSS) διερευνούν την επιδημία Listeria monocytogenes που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο.
Έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 12 ασθενείς σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων οι 3 στη Σκωτία, με ημερομηνίες εμφάνισης των συμπτωμάτων μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2022. Δέκα από τους ασθενείς είναι άνω των 65 ετών, η μία είναι έγκυος, ενώ 3 από αυτούς που έχουν προσβληθεί και είναι άνω των 65 ετών έχουν καταλήξει. Από τον Ιανουάριο του 2022 έξι άνθρωποι έχουν αρρωστήσει. Η πλειοψηφία των ασθενών ανέφεραν ότι έτρωγαν καπνιστά ψάρια.
Παρά τις έρευνες που διεξάγουν ο FSA και ο FSS με τη χρήση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS), αλλά η αιτία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Τον Ιούνιο, η αλυσίδα Waitrose ανακάλεσε 2 προϊόντα καπνιστών φιλέτων πέστροφας, επειδή ανιχθεύθηκε Listeria monocytogenes σε αυτά. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχει συνδεθεί με την εξελισσόμενη εστία.
Η Listeria προκαλεί ανησυχία σε προϊόντα ψύξεως, έτοιμα για κατανάλωση, καθώς δεν απαιτούν περαιτέρω μαγείρεμα, όπως τα καπνιστά ψάρια.
Τα καπνιστά ψάρια πλέον κατατάσσονται στα προϊόντα υψηλού κινδύνου που δεν πρέπει να καταναλώνονται από ευάλωτες ομάδες, εκτός εάν έχουν μαγειρευτεί καλά. Συνίσταται από τον FSA να καταναλώνονται μόνο αν διατηρούνται σε κρύα θερμοκρασία (5⁰C ή λιγότερο) και αυστηρά ως την ημερομηνία λήξης τους, ακολουθώντας τις οδηγίες αποθήκευσης και χρήσης στην ετικέτα. Διαφορετικά, το πιο ασφαλές είναι να μαγειρευτούν πολύ καλά.
Υπενθυμίζεται ότι Το 2019, μια επιδημία λιστερίας θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον θάνατο πέντε ασθενών που κατανάλωσαν προσυσκευασμένες σαλάτες και σάντουιτς σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Τίνα Πότερ, επικεφαλής περιστατικών του FSA, ανέφερε σύμφωνα με το Food Safety News ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται να αποφεύγει τα καπνιστά προϊόντα ψαριών, ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλίσει μείωση των κινδύνων όσο το δυνατόν περισσότερο.
“Μπορείτε να το κάνετε αυτό διατηρώντας τα εψυγμένα έτοιμα προς κατανάλωση καπνιστά ψάρια κρύα στους </=5C, χρησιμοποιώντας πάντα τα προϊόντα μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης τους, ακολουθώντας τις οδηγίες αποθήκευσης και χρήσης στην ετικέτα και μαγειρεύοντας ή ξαναζεσταίνοντας τα καπνιστά ψάρια”, είπε.
Σχετικά με τις λιστεριώσεις
Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με Listeria monocytogenes μπορεί να μην φαίνονται χαλασμένα ή να μυρίζουν άσχημα, αλλά μπορούν ακόμα να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα λοίμωξης από Listeria θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη και να ενημερώσει τους γιατρούς του.
Επίσης, οι άνθρωποι θα πρέπει να παρακολουθούν τον εαυτό τους για τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης κατά τη διάρκεια κάποιων επόμενων εβδομάδων, επειδή μπορεί να χρειαστούν έως και 70 ημέρες μετά την έκθεση στη Listeria για να αναπτυχθούν συμπτώματα της λοίμωξης.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, ναυτία, επίμονο πυρετό, μυϊκούς πόνους, σοβαρό πονοκέφαλο και δυσκαμψία του αυχένα. Απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση λοιμώξεων από λιστερίωση, οι οποίες μπορούν να μιμηθούν άλλες ασθένειες.
Οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα όπως οι καρκινοπαθείς που έχουν εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων και άλλων επιπλοκών. Αν και οι μολυσμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν μόνο ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, οι λοιμώξεις τους μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, λοίμωξη του νεογέννητου ή ακόμη και θνησιγένεια.