Ηγετικά στελέχη από 27 μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρέατος, εταιρείες και επωνυμίες υπηρεσιών τροφίμων ενώθηκαν για την υπογραφή του βρετανικού μανιφέστου σόγιας.
Σύμφωνα με αυτό, δεσμεύονται να περικόψουν την αποψίλωση των δασών και την καταστροφή των οικοτόπων από τις αλυσίδες εφοδιασμού σόγιας του Ηνωμένου Βασιλείου το συντομότερο δυνατό και το αργότερο έως το 2025.
Οι 27 εν λόγω εταιρείες αντιπροσωπεύουν σχεδόν 2 εκατομμύρια τόνους αγορών σόγιας κάθε χρόνο και περισσότερο από το ήμισυ (σχεδόν το 60%) της συνολικής κατανάλωσης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Προκειμένου να επιτευχθεί γρήγορα αυτός ο στόχος, όλοι οι υπογράφοντες συμφωνούν:
1. να δεσμευτούν ότι η σόγια που εμπορεύονται δεν είναι υπεύθυνη για την καταστροφή οικοτόπων μετά τον Ιανουάριο του 2020
2. να ζητήσουν από τους άμεσους προμηθευτές να υιοθετήσουν την ίδια δέσμευση – και να απαιτήσουν το ίδιο και εκείνοι από τους προμηθευτές τους
3. να συντάξουν συμβόλαια όπου θα αναγράφονται οι δεσμεύσεις του μανιφέστου και να στηρίξουν τους προμηθευτές για τη διασφάλιση της επίτευξης των στόχων
4. να κοινοποιούν δημόσια και με λεπτομέρειες την πρόοδό τους
5. να υποστηρίξουν βελτιωμένο reporting, προκειμένου να ελεγχθεί ότι η σόγια που εισάγουν δεν ευθύνεται για την αποψίλωση ή την καταστροφή άλλων οικοσυστημάτων.
Η αλλοίωση των δασών και άλλων οικοσυστημάτων για χάρη της γεωργικής παραγωγής – συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής σόγιας, βοείου κρέατος και ξυλείας – συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στην απώλεια βιοποικιλότητας.
Κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο (23%) των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο προέρχονται από τη γεωργία, τη δασοκομία και άλλους τρόπους εκμετάλλευσης της γης και οι περισσότερες από αυτές τις εκπομπές οφείλονται στην αποψίλωση των δασών. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι: τα γεωργικά και δασοκομικά προϊόντα μπορούν να καλλιεργηθούν χωρίς περαιτέρω καταστροφή της βλάστησης.
Η κατανάλωση σόγιας στο Ηνωμένο Βασίλειο – 3,5 εκατομμύρια τόνοι το 2020 – αν και μικρή σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλει στην πίεση σε τοπία βιοποικιλότητας, ενώ το 2017 οδήγησε σε αποψίλωση δασικών εκτάσεων ‘- εμβαδού περίπου 31 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων -, δηλαδή μια περιοχή διπλάσια από το μέγεθος του Σίτι του Λονδίνου.
Η βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη αρχίσει να αναλαμβάνει δράση για την προστασία των δασών και άλλων φυσικών οικοσυστημάτων, βελτιώνοντας τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού σόγιας και αυξάνοντας τη χρήση της πιστοποίησης για την υποστήριξη της βιώσιμης παραγωγής σόγιας στη Νότια Αμερική.
Ωστόσο, υπάρχει μια κοινή παραδοχή της ανάγκης για πιο φιλόδοξη δράση, ταχύτερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ο βασικός μετασχηματισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί από εταιρείες που εργάζονται μόνο στις μεμονωμένες αλυσίδες εφοδιασμού τους. Οι επιχειρήσεις σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και οι παραγωγοί σόγιας, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να δράσουν από κοινού.