Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υγιή εδάφη για υγιή διατροφή: Παγκόσμιο Συμπόσιο του FAO στη Ρώμη

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΥγιή εδάφη για υγιή διατροφή: Παγκόσμιο Συμπόσιο του FAO στη Ρώμη
spot_img

Yγιή εδάφη σημαίνουν υγιής διατροφή. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ) στο Παγκόσμιο Συμπόσιο για τα Εδάφη και τη Διατροφή.

Είμαστε το χώμα που πατάμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όχι μόνο με την έννοια της βιβλικής ιστορίας για τη δημιουργία του ανθρώπου από το χώμα, αλλά κυρίως γιατί είμαστε ό,τι τρώμε και το 95% των τροφίμων που καταναλώνει η ανθρωπότητα παράγεται στο χώμα. Επομένως υγιή εδάφη σημαίνουν υγιή διατροφή και τελικά βελτίωση της υγείας του ανθρώπινου είδους. Αυτό είναι το απλό αλλά καθόλου αυτονόητο μήνυμα του Παγκόσμιου Συμποσίου για τα Εδάφη και τη Διατροφή που πραγματοποιείται από τις 26/7 μέχρι τις 29/7 στη Ρώμη. Διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO). Ο γενικός διευθυντής του οποίου, ο Κου Ντονγκιού, ανοίγοντας το διεθνές συμπόσιο τόνισε ότι ο τερματισμός της πείνας και η δημιουργία ενός υγιούς πλανήτη είναι αδύνατη αν δεν αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζουν τα καλλιεργήσιμα εδάφη και οι ανισορροπίες των θρεπτικών συστατικών που αυτά κρύβουν.

Στόχος του Συμποσίου είναι να γίνει μια ανασκόπηση της επιστημονικής γνώσης και των δεδομένων που διαθέτουμε για τον ρόλο της γονιμότητας του εδάφους στην παροχή επαρκούς, υψηλής ποιότητας, ασφαλούς και πιο τροφής για ανθρώπους, ζώα και φυτά. Στο Συμπόσιο συμμετέχουν διεθνείς οργανισμοί, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκπρόσωποι των επιστημόνων της διατροφής, της γεωπονίας και της κτηνοτροφίας, επαγγελματικές ενώσεις, σύνδεσμοι της βιομηχανίας τροφίμων και λιπασμάτων, αλλά και χρήστες γης, αυτόχθονες πληθυσμοί και τοπικές κοινότητες. Συνδιοργανωτές του Συμποσίου είναι η Παγκόσμια Εδαφική Συνεργασία του FAO, η Διακυβερνητική Τεχνική Επιτροπή για τα Εδάφη και το Διεθνές Δίκτυο για την Ανάλυση των Λιπασμάτων. 

Ο γενικός διευθυντής του FAO, κ. Κου, υπενθύμισε τα βασικά ευρήματα της πρόσφατης έκθεσης του διεθνούς οργανισμού που κατέγραψε αύξηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας και υποσιτισμού ως συνέπεια της πανδημίας, της κλιματικής κρίσης και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Ανέφερε επίσης το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, των καυσίμων, των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, αλλά και την υποβάθμιση της γης, τις αυξανόμενες ανισότητες, τη ρύπανση και την απώλεια της βιοποικιλότητας. «Τα υγιή εδάφη είναι ο σύμμαχός μας στον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά, πιο περιεκτικά, πιο ανθεκτικά και πιο βιώσιμα», είπε ο Κου.

Το 95% των παγκόσμιων τροφίμων παράγεται σε εδάφη. Έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν, να μετασχηματίζουν και να ανακυκλώνουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν. Από τα 18 θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τα φυτά, τα 15 από τα εδάφη. Τα λεγόμενα μαύρα, αλκαλιωμένα εδάφη παράγουν περίπου τα δύο τρίτα των ηλίανθων, το 30%  του σιταριού και το 26% της πατάτας που παράγονται παγκοσμίως.

Όμως, τα εδάφη χάνουν τη γονιμότητά τους κι αυτή η απώλεια σημαίνει ότι πολλά λαχανικά και φρούτα δεν είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όσο πριν από 70 χρόνια. «Σήμερα, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύουν από ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών», είπε ο Qu.

Σε ειδική έκθεση του FAO (Status of World’s Soil Resources), η ανισορροπία των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους προσδιορίζεται ως μία από τις κύριες παγκόσμιες απειλές του εδάφους, που προκαλείται από την υποχρησιμοποίηση, την κακή χρήση ή την υπερβολική χρήση θρεπτικών ουσιών και  λιπασμάτων. Η κατάχρηση ή κακή χρήση των λιπασμάτων, εκτός από τις  αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, στην κλιματική αλλαγή, στην  απώλεια βιοποικιλότητας και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κοστίζει και σε οικονομικές απώλειες 200 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Και η ζημιά είναι πολλαπλάσια αν υπολογιστεί η ζημιά στην ανθρώπινη υγεία, στα υδάτινα και χερσαία οικοσυστήματα: Εως και 4 τρις. δολάρια τον χρόνο, λέει ο FAO.

Το Συμπόσιο στη Ρώμη επικεντρώνει τον προβληματισμό του σε ορισμένες πρωτοβουλίες για βιώσιμη διαχείριση των εδαφών. Ανάμεσα στις λύσεις που αξιολογούνται είναι τα όπως βιολιπάσματα, η αυξημένη οργανική ύλη του εδάφους,  η διαφοροποίηση των καλλιεργειών, τα ενισχυμένα συστήματα πληροφοριών και παρακολούθησης του εδάφους, τα εναρμονισμένα πρωτόκολλα ανάλυσής τους, η διαρκής αξιολόγηση ποιότητας λιπασμάτων και η ενθάρρυνση των αγροτών σε καλές πρακτικές καλλιέργειας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο