ΑρχικήΝέαΔιφενοκοναζόλη: Η EFSA κρίνει ασφαλή τα επίπεδα υπολειμμάτων σε εισαγόμενες καλλιέργειες

Διφενοκοναζόλη: Η EFSA κρίνει ασφαλή τα επίπεδα υπολειμμάτων σε εισαγόμενες καλλιέργειες

3 λεπτά ανάγνωσης

Τι αποφαίνεται η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε τη γνωμοδότησή της σχετικά με την αίτηση της Syngenta Crop Protection AG για τον καθορισμό μέγιστων ορίων υπολειμμάτων (MRLs) διφενοκοναζόλης σε διάφορες εισαγόμενες καλλιέργειες από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 396/2005. Η διφενοκοναζόλη είναι δραστική ουσία ευρέως χρησιμοποιούμενη σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά μυκήτων.

- Advertisement -

Η αίτηση κατατέθηκε στην Ισπανία, Κράτος Μέλος Εισηγητής (RMS), τον Δεκέμβριο του 2022 και πέρασε από διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και αξιολόγησης από την EFSA. Στο επίκεντρο της διαδικασίας ήταν η αξιολόγηση της διατροφικής έκθεσης των καταναλωτών, τόσο στη δραστική ουσία όσο και στους μεταβολίτες της (TDMs), καθώς και η διαθεσιμότητα επικυρωμένων μεθόδων ανίχνευσης.

Η EFSA τελικά υποστήριξε τα προτεινόμενα MRL για τις εξής καλλιέργειες:

- Advertisement -
  • Σόγια (0,15 mg/kg)
  • Ξηροί καρποί (0,03 mg/kg)
  • Μάνγκο (0,2 mg/kg)
  • Παπάγια (0,3 mg/kg)
  • Εσπεριδοειδή (0,6 mg/kg)
  • Ξερά μπιζέλια (0,15 mg/kg)

Οι υποβληθείσες μελέτες υπολειμμάτων έδειξαν ότι τα επίπεδα διφενοκοναζόλης στις αξιολογούμενες καλλιέργειες ήταν εντός ασφαλών ορίων. Επιπλέον, οι μελέτες για μεταποιημένα προϊόντα (όπως χυμός πορτοκαλιού, φλοιοί σόγιας και αμύγδαλα) δεν εντόπισαν αυξημένους κινδύνους. Η δραστική ουσία φάνηκε σταθερή κατά την επεξεργασία, ενώ ο μεταβολισμός της μελετήθηκε επαρκώς σε όλα τα είδη φυτών.

Η εκτίμηση της έκθεσης των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε μέσω του μοντέλου PRIMo, το οποίο έδειξε ότι οι τιμές έκθεσης δεν υπερβαίνουν τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς. Η οξεία έκθεση έφτασε το πολύ στο 6,9% της αποδεκτής οξείας δόσης (ARfD) για το χυμό πορτοκαλιού, ενώ η χρόνια έκθεση (π.χ. για νήπια) δεν ξεπέρασε το 85% της αντίστοιχης αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI), με τις σόγιες να συνεισφέρουν μόλις κατά 0,63%. Ωστόσο, η τοξικολογική αξιολόγηση του ζωικού μεταβολίτη CGA205375 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς η ουσία αξιολογείται στο πλαίσιο της επικείμενης ανανέωσης έγκρισης της διφενοκοναζόλης. Παρότι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης δεν παρουσιάζουν προς το παρόν ανησυχία για υπολείμματα, η EFSA επιφυλάχθηκε ως προς την ανάγκη αναθεώρησης εφόσον προκύψουν νέα δεδομένα. Επιπλέον, για τα παράγωγα τριαζόλης (TDMs), όπως η τριαζόλη-αλανίνη (TA) και το τριαζόλη-γαλακτικό οξύ (TLA), εντοπίστηκαν αβεβαιότητες σχετικές με τη σταθερότητα αποθήκευσης στους ξηρούς καρπούς, χωρίς όμως να εντοπιστούν υπερβάσεις στα επίπεδα διατροφικής έκθεσης.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.

Ελλάδα: Έξι έφηβοι με συμπτώματα δηλητηρίασης στο Νοσοκομείο Κατερίνης – Είχαν φάει σάντουιτς με κοτόπουλο

Με ελικόπτερο απομακρύνθηκαν οι έξι μαθητές από την Πετρόστρουγκα του Ολύμπου και στη συνέχεια παραλήφθηκαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.