ΑρχικήΝέαΔράση για την ανάδειξη του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη/ Kriti»

Δράση για την ανάδειξη του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη/ Kriti»

3 λεπτά ανάγνωσης

Η προγραμματική σύμβαση της δράσης υπεγράφη σήμερα παρουσία του Λ. Αυγενάκη.

Υπογράφηκε σήμερα από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, προγραμματική σύμβαση με θέμα: «Υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων για την προστασία, ανάδειξη και προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου “Κρήτη/Kriti”».

- Advertisement -

   Ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων «επιβεβαιώνεται η ομόνοια, η συνεννόηση, η συνεργασία για το καλύτερο αποτέλεσμα για το ελαιόλαδο, ένα προϊόν που είναι ταυτισμένο με την τοπική οικονομία», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί διεπαγγελματική οργάνωση για το ελαιόλαδο, για να πάρει το προϊόν την προβολή και προώθηση και τελικά την υπεραξία που πρέπει να έχει. «Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με τους πάντες έτσι ώστε πολύ γρήγορα και αυτή η εκκρεμότητα πολλών ετών να γίνει πράξη. Η σημερινή εξέλιξη είναι ευχάριστη. Χαίρομαι, διότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί το ισχυρότερο όπλο για τους ανθρώπους στον πρωτογενή τομέα είναι η γνώση. Όσο προσφέρεις γνώση, οπλίζεις γερά τη σχέση, αγροτικής γης, παραγωγής και ποιότητας», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

   Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στη συνεργασία υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια συνεργασία που συνεχίζεται με τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους αγρότες μας. Εμείς έχουμε προτάξει τη συνεργασία, τη συνέργεια και τη συμπόρευση προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των ανθρώπων που υπηρετούμε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε πως εξελίσσεται μια πάρα πολύ καλή συνεργασία υπέρ των πολιτών και του αγροτικού κόσμου».

- Advertisement -

 Η σύμβαση που στηρίζει το ελαιόλαδο

   Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, για την υλοποίηση ενημερωτικών-εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων σε παραγωγούς, ελαιουργούς, και τυποποιητές, παρουσία των εκπροσώπων των φορέων.

   Όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, «η προγραμματική σύμβαση έγινε «με στόχο την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεση του ελαιόλαδου, σε θέματα που αφορούν στην ποιότητα του προϊόντος και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τη γαστρονομία. Αφορά στην υλοποίηση ενημερωτικών – εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων σε παραγωγούς, ελαιουργούς, και τυποποιητές και τη σύνταξη πρωτοκόλλου ορθών πρακτικών για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου». 

   Στην αξία της συνεργασίας και τη σημασία της σύμβασης για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, την ανάδειξη του προϊόντος και την ωφέλεια που θα προκύψει με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων, αναφέρθηκαν ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΛΜΕΠΑ, Αθανάσιος Μαλάμος καθώς και ο Α΄ αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης.

   Στην υπογραφή παραβρέθηκαν ακόμα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου, (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – ΙΕΛΥΑ) Γιώργος Ψαρράς και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης.

ΑΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Αλάτι και ζάχαρη στην Ελληνική αγορά: Ευρήματα από μικροσκοπική εξέταση 21 προϊόντων και πιθανές αιτίες επιμόλυνσης – Μελέτη ΕΚΠΑ & Παν. Ιωαννίνων

Έρευνα ελληνικών πανεπιστημίων καταγράφει τα ευρήματα μετά από μικροσκοπική εξέταση, σε καθημερινά τρόφιμα και εξετάζει πιθανές πηγές επιμόλυνσης κατά την παραγωγή.

Το γάλα που ΔΕΝ πρέπει να πίνουν τα παιδιά και τα τυριά που πρέπει να αποφεύγουν – Επίσημη δήλωση θέσεων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής

Υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στα παιδιά ενώ δεν προσφέρει αποδεδειγμένα διατροφικά οφέλη.

Κυβερνοεπίθεση σε εκατοντάδες σούπερ μάρκετ στη Γαλλία – Ποια μέτρα προστασίας χρειάζεται ο κλάδος τροφίμων όταν οι χάκερ απειλούν την ασφάλεια

Η παραβίαση των συστημάτων ψύξης προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα, ενώ οι νέες επιθέσεις αναδεικνύουν τις ευπάθειες των ψηφιακά συνδεδεμένων εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων.