Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί γάλακτος θεωρούν πως οι μειώσεις στις τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και εσόδων.
Πτώση στις τιμές γάλακτος σε όλη την Ευρώπη ζητούν οι Ευρωπαίοι αγρότες, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τους καταναλωτές, αλλά με κόστη στην τσέπη του.
Το γάλα είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα διατροφής που ο πληθωρισμός έχει αγγίξει και με το παραπάνω. Πρόσφατα, οι αγρότες στο Λουξεμβούργο πρότειναν «εθελοντική μείωση» της παραγωγής γάλακτος τους προκειμένου να διαχειριστούν το κόστος υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Οι τιμές του γάλακτος πέφτουν σε όλη την Ευρώπη και όπως τόνισε πρόσφατα η έρευνα της Rabobank, με το πρώτο τρίμηνο του 2023 να διαφέρει αισθητά από τα προηγούμενα.
Αλλά τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τους Ιρλανδούς αγρότες, οι οποίοι μάλιστα εξάγουν πολύ από το γάλα στο Λουξεμβούργο;
Ρεπορτάζ της ιρλανδικής ιστοσελίδας Agriland προσφέρει εικόνα από την Ιρλανδική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων και Εργοδοτών (Ibec’s) Dairy Industry Ireland (DII), δηλαδή τον όμιλο που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πρωτογενών και δευτερογενών μεταποιητών γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας.
Σύμφωνα με την DII και τα όσα είπε στο ειδησεογραφικό μέσο, ο τομέας συνεισφέρει περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια ευρώ στις κοινότητες της χώρας και υποστηρίζει στην περιοχή των 85.000 θέσεων εργασίας, ενώ αναφέρει πως περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια λίτρα γάλακτος παρέχονται από περίπου 20.000 οικογενειακές φάρμες, κυρίως συνεταιριστικού επιπέδου.
Ωστόσο, ακριβώς επειδή πρόκειται για οικογενειακές φάρμες, οι περικοπές στις τιμές θα σήμαιναν αισθητά λιγότερα έσοδα για αυτές. Οι οργανώσεις Irish Farmers’ Association (IFA) και Irish Creamery Milk Suppliers’ Association (ICMSA), οι οποίες εκπροσωπούν ακριβώς αυτή την ομάδα παραγωγών, τόνισαν ότι χωρίς «βιώσιμες» τιμές γάλακτος η ισορροπία θα κλίνει υπερβολικά προς το κόστος των εισροών που θα διαβρώσει τα περιθώρια που χρειάζονται οι αγρότες για να παραμείνουν στην αγορά.
Σύμφωνα με την DII, οποιαδήποτε μείωση στην παραγωγή γάλακτος, θα είχε σημαντικό αντίκτυπο για την ευρύτερη ιρλανδική οικονομία, αφού για παράδειγμα 7,8 δισεκατομμύρια λίτρα λιγότερα θα σήμαιναν μείωση ως και 6% των ετήσιων εσόδων ενός παραγωγού. Με τη σειρά του αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση δυνητικά 195 εκατομμυρίων ευρώ στις πληρωμές στους αγρότες και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Το European Milk Board (EMB), που αποτελεί τη φωνή των παραγωγών γάλακτος στην Ευρώπη, πιστεύει ότι το πλεόνασμα όγκων στην αγορά, η πτώση των τιμών παραγωγού και το πολύ χαμηλό εισόδημα παραγωγού είναι οι βασικές απειλές για τους ευρωπαίους γαλακτοπαραγωγούς.
Ο πρόεδρος της EMB, Kjartan Poulsen, θεωρεί πως μια πτώση τιμών θα ήταν μεγάλη απειλή για τις φάρμες, με πολλούς αγρότες διάφορων χωρών να διαδηλώνουν κατά της κρίσης στον τομέα του γάλακτος, καλώντας την Κομισιόν να δράσει ανάλογα και άμεσα.