Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
26.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δύσκολη χρονιά για τα αμπέλια: «Καήκαν» χιλιάδες στρέμματα λόγω καύσωνα

ΑρχικήΝέαΔύσκολη χρονιά για τα αμπέλια: «Καήκαν» χιλιάδες στρέμματα λόγω καύσωνα
spot_img

cibum team

Σε χιλιάδες στρέμματα, που εκτιμάται ότι φτάνουν ή και υπερβαίνουν το ένα τρίτο του συνόλου της καλλιεργούμενης έκτασης του Ηρακλειώτικου αμπελώνα, αποτυπώνεται η ζημιά που άφησαν πίσω τους τα δύο κύματα καύσωνα του περασμένου Ιουλίου και Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, οι αμπελουργοί εκτιμούν ότι φέτος τα προς εξαγωγή επιτραπέζια σταφύλια δεν θα ξεπεράσουν τους πέντε χιλιάδες τόνους, με σοβαρές επιπτώσεις στις τσέπες τους και στην τοπική οικονομία.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθυντής του υποκαταστήματος Κρήτης του ΕΛΓΑ, Νίκος Δασκαλάκης είναι αποκαρδιωτικά.

Από το πρώτο κύμα καύσωνα, την 1η Ιουλίου, υποβλήθηκαν 2.300 δηλώσεις ζημιάς που αντιστοιχούν σε έντεκα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Από το δεύτερο μεγαλύτερο σε ένταση και διάρκεια κύμα, στις 6 Αυγούστου, οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν περισσότερες.

Υποβλήθηκαν 3.500 δηλώσεις ζημιάς για σχεδόν 23.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι δηλώσεις προέρχονται από αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου που είδαν τα αμπέλια τους να «καίγονται» και να «ξανακαίγονται», αφού σε αρκετές περιπτώσεις τα αμπελοτεμάχια που έχουν υποστεί ζημιές και στα δύο κύματα είναι ίδια.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, οι μεγαλύτερες ζημιές, λόγω ευαλωτότητας στην ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος, εντοπίζονται στα αμπέλια με επιτραπέζια σταφύλια. Το εύρος των ζημιών, εξηγεί, είναι μεγάλο και κυμαίνεται από χαμηλά έως ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 80%.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, οι επιτόπιοι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του μήνα και από τον Οκτώβριο θα αρχίσει η σύνταξη των σχετικών πινάκων για να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία για την αποζημίωση των δικαιούχων.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ Ηρακλείου

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Ίδιο brand, χαμηλότερη ποιότητα – Προϊόντα δύο ταχυτήτων σε χώρες της Ευρώπης

Τα προϊόντα που πωλούνται με την ίδια εμπορική ονομασία και συσκευασία πρέπει να έχουν την ίδια σύνθεση σε κάθε χώρα της ΕΕ. Τα στοιχεία όμως, παραπέμπουν σε αθέμιτες πρακτικές μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα