ΑρχικήΝέαΔύσκολη χρονιά για τα αμπέλια: «Καήκαν» χιλιάδες στρέμματα λόγω καύσωνα

Δύσκολη χρονιά για τα αμπέλια: «Καήκαν» χιλιάδες στρέμματα λόγω καύσωνα

cibum team

Σε χιλιάδες στρέμματα, που εκτιμάται ότι φτάνουν ή και υπερβαίνουν το ένα τρίτο του συνόλου της καλλιεργούμενης έκτασης του Ηρακλειώτικου αμπελώνα, αποτυπώνεται η ζημιά που άφησαν πίσω τους τα δύο κύματα καύσωνα του περασμένου Ιουλίου και Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, οι αμπελουργοί εκτιμούν ότι φέτος τα προς εξαγωγή επιτραπέζια σταφύλια δεν θα ξεπεράσουν τους πέντε χιλιάδες τόνους, με σοβαρές επιπτώσεις στις τσέπες τους και στην τοπική οικονομία.

- Advertisement -

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθυντής του υποκαταστήματος Κρήτης του ΕΛΓΑ, Νίκος Δασκαλάκης είναι αποκαρδιωτικά.

Από το πρώτο κύμα καύσωνα, την 1η Ιουλίου, υποβλήθηκαν 2.300 δηλώσεις ζημιάς που αντιστοιχούν σε έντεκα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Από το δεύτερο μεγαλύτερο σε ένταση και διάρκεια κύμα, στις 6 Αυγούστου, οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν περισσότερες.

- Advertisement -

Υποβλήθηκαν 3.500 δηλώσεις ζημιάς για σχεδόν 23.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι δηλώσεις προέρχονται από αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου που είδαν τα αμπέλια τους να «καίγονται» και να «ξανακαίγονται», αφού σε αρκετές περιπτώσεις τα αμπελοτεμάχια που έχουν υποστεί ζημιές και στα δύο κύματα είναι ίδια.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, οι μεγαλύτερες ζημιές, λόγω ευαλωτότητας στην ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος, εντοπίζονται στα αμπέλια με επιτραπέζια σταφύλια. Το εύρος των ζημιών, εξηγεί, είναι μεγάλο και κυμαίνεται από χαμηλά έως ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 80%.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, οι επιτόπιοι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του μήνα και από τον Οκτώβριο θα αρχίσει η σύνταξη των σχετικών πινάκων για να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία για την αποζημίωση των δικαιούχων.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ Ηρακλείου

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Συσκευασίες Delivery: Μπορεί να καταναλώνουμε έως 3.478 μικροπλαστικά τον χρόνο

Νέα επιστημονική μελέτη υπολογίζει την ετήσια πρόσληψη μικροπλαστικών από συσκευασίες delivery και εξετάζει τα υλικά που απελευθερώνουν περισσότερα σωματίδια.

216 κρούσματα σαλμονέλωσης σε τέσσερις χώρες από ντομάτες – Σύνδεση με εισαγωγές από το Μαρόκο

Τα φρέσκα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες επιδημίες όταν εμφανίζεται μόλυνση εντός των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων

Ευρωπαϊκός συναγερμός μετά από καταγγελία για νεκρό βάτραχο σε έτοιμη σαλάτα – Κίνδυνοι για την υγεία και συστάσεις

Τι αποκαλύπτουν επιστημονικές μελέτες για την παρουσία αμφιβίων σε έτοιμες σαλάτες και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.