Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

E. coli vs Salmonella: To E. Coli είναι ικανό να μπλοκάρει τη Salmonella!

ΑρχικήΝέαE. coli vs Salmonella: To E. Coli είναι ικανό να μπλοκάρει τη Salmonella!
spot_img

cibum team

To Escherichia coli είναι ένας τύπος βακτηρίου που συνήθως ζει μέσα στο έντερο, και βοηθά το σώμα να διασπάσει και να αφομοιώσει τα τρόφιμα που τρώμε. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη E. coli είναι μολυσματικά. Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει την αρνητική πλευρά του E. coli. Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Max von Pettenkofer στο LMU Munich έχουν δείξει πώς τα αβλαβή στελέχη του E. coli προστατεύουν τους ξενιστές τους από τη μόλυνση από Salmonella. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύνθεση του μικροβιώματος καθορίζει εάν το E. coli μπορεί να αποτρέψει λοιμώξεις από στελέχη σαλμονέλας.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Cell Host & Microbe σε μια εργασία με τίτλο, “E. coli ενίσχυση της αντίστασης αποικισμού κατά της Salmonella Typhimurium με τον ανταγωνισμό για γαλακτιτόλη, μια πλαίσιο-εξαρτώμενη περιοριστική πηγή άνθρακα,” και με επικεφαλής τον Bärbel Stecher, καθηγητή ιατρικής μικροβιολογίας και υγιεινής στο Max von Pettenkofer-Ινστιτούτο στο LMU Μόναχο.

“Η σύνθεση των εγγενών μικροβιακών κοινοτήτων καθορίζει εάν η εισβολή παθογόνων παραγόντων θα βρει μια κατάλληλη θέση για τον αποικισμό και θα προκαλέσει μόλυνση ή θα εξαλειφθεί”, έγραψαν οι ερευνητές. “Εδώ, διερευνούμε πώς η συμβιωτική E. coli μεσολαβεί στην αντίσταση αποικισμού (CR) κατά της Salmonella Typhimurium (S. Tm). Χρησιμοποιώντας συνθετικές βακτηριακές κοινότητες, δείχνουμε ότι η ικανότητα της E. coli Mt1B1 να μπλοκάρει τον αποικισμό του S. Tm εξαρτάται από το μικροβιακό πλαίσιο.”

Οι ερευνητές προσπάθησαν να καθορίσουν τι χρειάζεται ένα υγιές μικροβίωμα για να νικήσει αποτελεσματικά ένα παθογόνο-εισβολέα. Διερεύνησαν το κατά πόσον το βακτηριακό είδος E. coli μπορεί να παρέχει προστασία από τη μόλυνση με παθογόνα για τον άνθρωπο είδη Salmonella.

“Ανακαλύψαμε ότι ειδικότερα ο ανταγωνισμός για μια ποικιλία σακχάρων στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να εξηγήσει την αποτυχία της Salmonella να αποικίσει το έντερο”, εξήγησε ο Stecher. Προκειμένου να προκαλέσουν μόλυνση, τα παθογόνα βακτήρια πρέπει να βρουν μια κατάλληλη θέση μέσα στο έντερο, η οποία να τους παρέχει τις πηγές άνθρακα -όπως ορισμένα σάκχαρα- που χρειάζονται για να αναπαραχθούν. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός για τις πηγές άνθρακα στο έντερο είναι έντονος. “Εάν η συμβιωτική E. coli καταναλώνει όλα τα υποστρώματα ζάχαρης, χωρίς να αφήνει τίποτα πίσω για τη Salmonella, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται έντονα”, δήλωσε ο Stecher.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εάν η πολυπλοκότητα του μικροβιώματος είναι πολύ χαμηλή, τα μέλη του (μικρόβια) δεν μπορούν να καταναλώσουν όλα τα υποστρώματα ζάχαρης από τα οποία εξαρτώνται τα στελέχη της Salmonella.

“Χρησιμοποιώντας συνθετικές βακτηριακές “κοινοπραξίες”, μπορέσαμε να κατασκευάσουμε ένα πρότυπο μικροβίωμα”, εξήγησε ο Stecher. Αυτό το μικροβίωμα αποτελείται από 12 βακτηριακά είδη, τα οποία βρίσκονται στο υγιές έντερο των ορισμένων ποντικιών. Αυτός ο συνδυασμός ειδών εισήχθη στη συνέχεια σε ποντίκια χωρίς μικρόβια, τα οποία στη συνέχεια επιμολύνθηκαν σκόπιμα. Ανακάλυψαν ότι, ελλείψει Lachnospiraceae, το E. coli δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει τη μόλυνση από Salmonella. «Αυτό ενισχύει το συμπέρασμά μας ότι ένας συνδυασμός ανταγωνισμού για πηγές άνθρακα και οι σύνθετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ βακτηριακών ειδών, μπορεί να προστατεύσει τον ξενιστή από βακτηριακές λοιμώξεις», δήλωσε ο Stecher.

Οι ερευνητές κοιτάζουν προς το μέλλον και ελπίζουν ότι μπορούν να μεταφράσουν αυτά τα ευρήματα μια μέρα στον άνθρωπο. «Μελλοντικά, η δουλειά μας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών, όπως προβιοτικά βακτηριακά κοκτέιλ που υποστηρίζουν τη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος», κατέληξε ο Stecher μιλώντας στο GenEng News.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Και άλλος σπάνιος τύπος σαλμονέλας σε Ιταλική ρόκα

Νέα ειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από ρόκα προέλευσης Ιταλίας.

Ετικέτες τροφίμων: Ευρωπαϊκή έκθεση διαπιστώνει απάτη και παραπλάνηση των καταναλωτών

Τα κενά στη νομοθεσία επιτρέπουν τη χρήση ισχυρισμών υγείας ακόμη και σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι.

Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις

Από τους τέσσερις τύπους πεπονιών που έχουν συνδεθεί με τροφιμογενείς επιδημίες, τα πεπόνια cantaloupes ήταν τα πιο συχνά εμπλεκόμενα (67%) ως όχημα μετάδοσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο