Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ε.Ε.: Νέα ανώτατα όρια καταλοίπων για το ζιζανιοκτόνο bentazone

ΑρχικήΝέαΕ.Ε.: Νέα ανώτατα όρια καταλοίπων για το ζιζανιοκτόνο bentazone
spot_img

cibum team


Δημοσιεύθηκε ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1804 της 12ης Οκτωβρίου 2021 για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ανώτατα όρια καταλοίπων (ΑΟΚ) για την ουσία bentazone (βενταζόνη) στα μπιζέλια με λοβό.

(Το Bentazon είναι ένα εκλεκτικό ζιζανιοκτόνο καθώς βλάπτει μόνο φυτά που δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη χημική ουσία. Θεωρείται ασφαλές για χρήση σε μηδική , φασόλια -με εξαίρεση τα φασόλια garbanzo-, καλαμπόκι , φιστίκια , μπιζέλια -με εξαίρεση τον αρακά-, πιπέρι, μέντα , ρύζι , σόργο , σόγια και δυόσμος, καθώς και χλοοτάπητες.Το Bentazon εφαρμόζεται συνήθως αεροπορικώς ή μέσω ψεκασμού επαφής σε καλλιέργειες τροφίμων για τον έλεγχο της εξάπλωσης των ζιζανίων που εμφανίζονται μεταξύ των καλλιεργειών τροφίμων. Τα ζιζανιοκτόνα που περιέχουν βενταζόνη πρέπει να φυλάσσονται μακριά από υψηλή θερμότητα, καθώς θα απελευθερώσει τοξικό θείο και αναθυμιάσεις αζώτου .Γενικά, η μπενταζόνη μεταβολίζεται γρήγορα και υποβαθμίζεται τόσο από τα φυτά όσο και από τα ζώα. Ωστόσο, η έκπλυση και η απορροή του εδάφους αποτελούν μείζονα ανησυχία όσον αφορά τη μόλυνση του νερού.)

Στο πλαίσιο διαδικασίας για την έγκριση της χρήσης φυτοπροστατευτικού προϊόντος που περιέχει τη δραστική ουσία bentazone στα μπιζέλια με λοβό, υποβλήθηκε αίτηση σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 για την τροποποίηση του υφιστάμενου ΑΟΚ.

Αφού ακολουθήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες αξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ικανοποιούνταν όλες οι απαιτήσεις σχετικά με τα δεδομένα και ότι η τροποποίηση του ΑΟΚ που ζητούσε ο αιτών ήταν αποδεκτή όσον αφορά την ασφάλεια των καταναλωτών, με βάση την εκτίμηση της έκθεσης για 27 ειδικές ομάδες Ευρωπαίων καταναλωτών.

Συνεπώς, το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

 

Κωδικός

Ομάδες και παραδείγματα μεμονωμένων προϊόντων για τα οποία ισχύουν τα ανώτατα όρια καταλοίπων  (1)

Bentazone (βενταζόνη) [άθροισμα της bentazone, των αλάτων της και των ουσιών 6-hydroxybentazone (ελεύθερης και συζευγμένης) και 8-hydroxybentazone (ελεύθερης και συζευγμένης), εκφραζόμενο ως bentazone] (R)

(1)

(2)

(3)

0260030

Μπιζέλια (με τον λοβό)

0,8

 

Ο κανονισμός αυτός, αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το νέο κανονισμό (ΕΕ) 2021/1804 εδώ:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32021R1804&qid=1634026462845 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άσχημα τα νέα για τα πρόσθετα τροφίμων: Δημοσιεύτηκε ανασκόπηση για τις επιπτώσεις στην υγεία μας και στις ασθένειες του εντέρου

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα τροφίμων για την υγεία και τις ασθένειες του εντέρου.

Ρεκόρ μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία – Το 45% σημειώθηκαν σε εστιατόρια!

2.000 μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις στη Γαλλία το 2022 - "Σάρωσε" η σαλμονέλα σε αυγά.

Για πρώτη φορά εντοπίζεται τοξικότητα σε κοινό πρόσθετο τροφίμων

Το πρόσθετο τροφίμων E551 μπορεί να προκαλέσει κοιλιοκάκη!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα