Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Ακάθεκτη συνεχίζεται η αύξηση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2022 

ΑρχικήΝέαΕΕ: Ακάθεκτη συνεχίζεται η αύξηση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2022 
spot_img

Aπότομες αυξήσεις τιμών για βασικά γεωργικά προϊόντα και εισροές όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της Eurostat.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναστατώσει σημαντικά τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές το 2022. Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιόσπορων (ιδιαίτερα ηλίανθων) και λιπασμάτων μέχρι την έναρξη του πολέμου. Επιπλέον, οι ενέργειες για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχουν αυξήσει τις τιμές της ενέργειας. Όλα αυτά υποστήριξαν απότομες αυξήσεις τιμών για βασικά γεωργικά προϊόντα και εισροές, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της Eurostat.

Μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2021 και του δεύτερου τριμήνου του 2022, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (δηλ. εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) εκτινάχθηκε κατά 36% για το ίδιο «καλάθι» των εισροών. Μέσα σε αυτό το καλάθι, σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις των τιμών για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (+116%) και την ενέργεια και τα λιπαντικά (+61%).

Την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των γεωργικών προϊόντων στο σύνολό της (παραγωγή) επίσης αυξήθηκε απότομα (+25%) για το ίδιο «καλάθι» προϊόντων. Ιδιαίτερα απότομες αυξήσεις σημειώθηκαν στα δημητριακά (+68%), στους ελαιούχους σπόρους και στα ελαιώδη φρούτα (+59%) και στα αυγά (+45%). 

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία για τους δείκτες τιμών των γεωργικών προϊόντων που δημοσίευσε στις 30/9 η Eurostat. 

Σε κάθε κράτος μέλος, η μέση τιμή και των δύο εισροών που δεν σχετίζονται με τις επενδύσεις και τη γεωργική παραγωγή αυξήθηκε μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2021 και του δεύτερου τριμήνου του 2022.

Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής της γεωργικής παραγωγής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία (+65%), στην Εσθονία (+53%) και στην Ουγγαρία (+43%). Τα μικρότερα ποσοστά αύξησης παρατηρήθηκαν στη Δανία (+7%), στη Μάλτα και στην Πορτογαλία (+12%).

Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (+91%), στη Λετονία (+62%) και στην Κροατία (+50%). 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS – Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα