Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αλλαγές στο επίπεδο των ελέγχων στα εισαγόμενα προϊόντα

ΑρχικήΝέαΕΕ: Αλλαγές στο επίπεδο των ελέγχων στα εισαγόμενα προϊόντα
spot_img

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων κυριαρχούν στην τελευταία δέσμη αλλαγών που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο επίπεδο των ελέγχων στα εισαγόμενα προϊόντα.

Η νομοθεσία που πρόσφατα αναθεωρήθηκε στην ΕΕ καθορίζει τα ποσοστά ελέγχων και τους ειδικούς όρους για τα εισαγόμενα τρόφιμα και ζωοτροφές μη ζωικής προέλευσης, με αλλαγές κάθε έξι μήνες. Οι αποφάσεις βασίζονται σε δεδομένα του RASFF και σε ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις χώρες της ΕΕ.

Συνοπτικά, αυτές είναι οι νέες κατεθυντήριες οδηγίες:

  • Η απαίτηση κάθε αποστολή σησαμιού από την Αιθιοπία να συνοδεύεται από επίσημο πιστοποιητικό που να δηλώνει ότι όλα τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης δείχνουν συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ έχει καταργηθεί, αλλά οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι για σαλμονέλα θα συνεχιστούν με συχνότητα 50%.
  • Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη συχνότητα ελέγχου 20% για το ταχίνι και τον χαλβά από σουσάμι από τη Συρία ή στο ποσοστό 50% των ελέγχων για τη σαλμονέλα στο μαύρο πιπέρι από τη Βραζιλία.
  • Η ανάγκη ύπαρξης επίσημου πιστοποιητικού που να δηλώνει τη συμμόρφωση των δοκιμών για τα γογγύλια από το Λίβανο λόγω μόλυνσης από ροδαμίνη Β έχει χαλαρώσει. Τα γογγύλια που παρασκευάζονται ή διατηρούνται με ξύδι, οξικό οξύ, άλμη ή κιτρικό οξύ θα ελέγχονται σε ποσοστό 50%.
  • Οι έλεγχοι για μόλυνση από οξείδιο του αιθυλενίου σε σουσάμι από την Ινδία μειώθηκαν από 30 σε 20%. Οι έλεγχοι στα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βοτανικά έχουν μειωθεί από 20 σε 10%.
  • Το εκχύλισμα βανίλιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσει να ελέγχεται με συχνότητα 20% για υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Οι έλεγχοι για τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο θα παραμείνουν στο 20% για τις αφλατοξίνες. Τα φιστίκια και τα προϊόντα από φιστίκια που προέρχονται από τις ΗΠΑ και αποστέλλονται στην ΕΕ από την Τουρκία ελέγχονται για αφλατοξίνες με συχνότητα 30%.
  • Ορισμένες πιπεριές από τη Σρι Λάνκα δεν θα χρειάζονται πλέον επίσημο πιστοποιητικό με κάθε αποστολή που να δείχνει τη συμμόρφωση για τις αφλατοξίνες. Τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να ελέγχουν τις εισαγωγές σε ποσοστό 50%.
  • Οι έλεγχοι για πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή στην αποξηραμένη ρίγανη από την Τουρκία έχουν αυξηθεί στο 30% των αποστολών. Όλες οι αποστολές σπόρων κύμινου από την Τουρκία θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημο πιστοποιητικό στο οποίο θα αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας δείχνουν συμμόρφωση με τα όρια της ΕΕ για τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης. Μια μεταβατική περίοδος σημαίνει ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι σπόροι αυτοί μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ μέχρι τις 8 Μαρτίου του τρέχοντος έτους χωρίς αυτό το πιστοποιητικό. Οι αποστολές ελέγχονται επίσης με συχνότητα 30%.
  • Περισσότεροι έλεγχοι θα γίνουν στα λεμόνια ζάρα από το Μπαγκλαντές, στο ντούριαν από το Βιετνάμ, στα μαυρομάτικα φασόλια από τη Μαδαγασκάρη, στις μπάμιες και στους σπόρους κύμινου από την Ινδία και στις πιπεριές από τη Ρουάντα λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Οι αυξημένοι έλεγχοι καταργήθηκαν για τα φασόλια Yardlong από τη Δομινικανή Δημοκρατία και μειώθηκαν στο 20% για τα πορτοκάλια από την Αίγυπτο.
  • Οι σπόροι σησαμιού και το ταχίνι και ο χαλβάς από σπόρους σησαμιού από την Τουρκία και τη Συρία θα ελέγχονται για σαλμονέλα σε ποσοστό 10%. Το 30% των αποστολών σουσάμι από την Ινδία θα ελέγχεται για σαλμονέλα. Το ποσοστό ελέγχου του μαύρου πιπεριού από τη Βραζιλία για σαλμονέλα είναι το ίδιο με αυτό της Ευρώπης.
  • Τα μανιτάρια Enoki από την Κίνα και τη Νότια Κορέα θα ελέγχονται για Listeria σε συχνότητα 20%.
  • Η Επιτροπή της ΕΕ και η Ελβετία κατέληξαν σε συμφωνία που θα δημιουργήσει έναν κοινό χώρο ασφάλειας τροφίμων που θα καλύπτει την αλυσίδα εφοδιασμού. Η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κίνηση αυτή θα αντικαταστήσει τα πολλαπλά σύνολα κανόνων που διέπουν σήμερα τις διμερείς ροές αγροδιατροφικών προϊόντων με ένα ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων και ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου. Στόχος είναι οι ελβετικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από σαφέστερους και πιο διαφανείς κανόνες.
  • Τα ζώα, τα φυτά, τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές θα κυκλοφορούν μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν εντός των κρατών μελών. Τα φορτία από άλλες χώρες θα υπόκεινται στους ίδιους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους κατά την άφιξή τους στην Ελβετία όπως και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος.
  • Η Ελβετία μπόρεσε επίσης να διατηρήσει ορισμένα αυστηρότερα πρότυπα που ήταν διαφορετικά από εκείνα της ΕΕ. Παραδείγματα αφορούν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και την καλή διαβίωση των ζώων. Κάθε πλευρά θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις δικές της γεωργικές πολιτικές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο