Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Απαγορεύτηκε η εισαγωγή στα κράτη μέλη, χαβιαριού και βότκας από τη Ρωσία

ΑρχικήΝέαΕΕ: Απαγορεύτηκε η εισαγωγή στα κράτη μέλη, χαβιαριού και βότκας από τη Ρωσία
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία την Παρασκευή, απαγορεύοντας την εισαγωγή χαβιαριού, βότκας και άνθρακα από την Ρωσία, στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτησε τη συμφωνία του Συμβουλίου να υιοθετήσει και πέμπτο πακέτο περιοριστικών μέτρων κατά του καθεστώτος του Πούτιν ως απάντηση στη βάναυση επιθετικότητά του κατά της Ουκρανίας και του λαού της. Μαζί με τα τέσσερα προηγούμενα πακέτα, αυτές οι κυρώσεις θα συμβάλουν περαιτέρω στην αύξηση της οικονομικής πίεσης στο Κρεμλίνο και θα ακρωτηριάσουν την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την εισβολή του στην Ουκρανία. Αυτά τα μέτρα είναι ευρύτερα και πιο αιχμηρά, ώστε να έχουν πιο μεγάλες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία. 

Απαγόρευση εισαγωγής στις χώρες της ΕΕ χαβιαριού και βότκας από τη Ρωσία

Το 5ο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει πρόσθετες απαγορεύσεις εισαγωγών – αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ – συμπεριλαμβανομένων οινοπνευματωδών ποτών (συμπεριλαμβανομένης της βότκας), θαλασσινών υψηλής ποιότητας (συμπεριλαμβανομένου του χαβιαριού) και ένα μέτρο κατά της καταστρατήγησης κατά των εισαγωγών ποτάσας από τη Λευκορωσία, καθώς και τσιμέντου, προϊόντων καουτσούκ και, ξύλου. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν επίσης να κλείσουν τα κενά μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας. Στόχος της ΕΕ αυτής της επέκτασης στην απαγόρευση εξαγωγών από τη Ρωσία είναι να μειωθούν οι ροές εσόδων για τη Ρωσία και τους ολιγάρχες της. 

Τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν:

Απαγόρευση άνθρακα

  • Απαγόρευση εισαγωγής όλων των μορφών ρωσικού άνθρακα. Αυτό επηρεάζει το ένα τέταρτο όλων των ρωσικών εξαγωγών άνθρακα, που ανέρχονται σε περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ απώλεια εσόδων ετησίως για τη Ρωσία.

 Οικονομικά μέτρα

  • Πλήρης απαγόρευση συναλλαγών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε τέσσερις ρωσικές τράπεζες, οι οποίες είναι πλέον εντελώς αποκομμένες από τις αγορές. Αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα και, ως εκ τούτου, θα αποδυναμώσουν περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας.
  • Απαγόρευση παροχής υπηρεσιών κρυπτογράφησης υψηλής αξίας στη Ρωσία. Αυτό θα συμβάλει στο κλείσιμο πιθανών κενών.
  • Απαγόρευση παροχής συμβουλών για καταπιστεύματα σε πλούσιους Ρώσους, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για αυτούς να αποθηκεύουν τον πλούτο τους στην ΕΕ.

Μεταφορές

  • Πλήρης απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών φορέων εκμετάλλευσης εμπορευματικών οδών που εργάζονται στην ΕΕ. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν βασικά προϊόντα, όπως γεωργικά και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια.
  • Απαγόρευση εισόδου πλοίων με ρωσική σημαία στα λιμάνια της ΕΕ. Οι εξαιρέσεις ισχύουν μεταξύ άλλων για ιατρικούς, τροφικούς, ενεργειακούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών

  • Περαιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών – αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ – σε περιοχές στις οποίες η Ρωσία είναι ευάλωτη λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τις προμήθειες της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, κβαντικούς υπολογιστές, προηγμένους ημιαγωγούς, ευαίσθητα μηχανήματα, μεταφορές και χημικά. Περιλαμβάνει επίσης ειδικούς καταλύτες για χρήση στη βιομηχανία διυλιστηρίων. Αυτό θα συνεχίσει να υποβαθμίζει την τεχνολογική βάση και τη βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας.
  • Προσθήκη καυσίμου αεριωθουμένων και πρόσθετων καυσίμων, τα οποία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό, στην υπάρχουσα απαγόρευση εξαγωγών.

Εξαίρεση της Ρωσίας από τις δημόσιες συμβάσεις και τα ευρωπαϊκά χρήματα. Νομικές διευκρινίσεις και επιβολή

  • Πλήρης απαγόρευση της συμμετοχής Ρώσων υπηκόων και φορέων σε συμβάσεις προμηθειών στην ΕΕ. Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να χορηγούν περιορισμένες εξαιρέσεις όταν δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση.
  • Περιορισμός στη χρηματοοικονομική και μη χρηματοοικονομική στήριξη σε ρωσικές οντότητες που ανήκουν στο δημόσιο ή ελεγχόμενους στο πλαίσιο προγραμμάτων της ΕΕ, της Ευρατόμ και των κρατών μελών. Για παράδειγμα, πέρα ​​από τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως στην έρευνα και την εκπαίδευση , η Επιτροπή θα τερματίσει τη συμμετοχή σε όλες τις τρέχουσες συμφωνίες επιχορήγησης σε ρωσικούς δημόσιους φορείς ή συναφείς οντότητες και θα αναστείλει όλες τις σχετικές πληρωμές, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Horizon 2020 και Horizon Europe , Euratom και Erasmus+ . Δεν θα συναφθούν νέες συμβάσεις ή συμφωνίες με ρωσικούς δημόσιους φορείς ή σχετικούς φορείς στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων.
  • Αντιμετώπιση διαφόρων αλληλεπικαλύψεων μεταξύ περιορισμών εξαγωγών για είδη διπλής χρήσης και προηγμένων τεχνολογιών και άλλων διατάξεων.
  • Επέκταση σε όλα τα επίσημα νομίσματα της ΕΕ των απαγορεύσεων εξαγωγής τραπεζογραμματίων και πώλησης κινητών αξιών.

Η Επιτροπή χαιρετίζει επίσης το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε επιπλέον 217 φυσικά πρόσωπα και 18 οντότητες . Αυτό περιλαμβάνει και τα 179 μέλη των λεγόμενων «κυβερνήσεων» και «κοινοβουλίων» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Συνολικά, από το 2014 έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 1091 φυσικά πρόσωπα και 80 οντότητες.

Οδηγίες για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης οδηγίες στις 5 Απριλίου για τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με την αξιολόγηση και την πρόληψη απειλών για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της ΕΕ από ρωσικές και λευκορωσικές επενδύσεις. Η καθοδήγηση υπογραμμίζει τον αυξημένο κίνδυνο από επενδύσεις που υπόκεινται στην επιρροή της ρωσικής ή της Λευκορωσικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ζητεί στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών που συμμετέχουν στον έλεγχο επενδύσεων και εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την επιβολή των κυρώσεων. Τα κράτη μέλη καλούνται να δημιουργήσουν επειγόντως ολοκληρωμένους μηχανισμούς ελέγχου των επενδύσεων εάν δεν το έχουν κάνει ήδη. Καλούνται επίσης να επιβάλουν κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για να αποτρέψουν την κατάχρηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ από επενδυτές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ιστορικό

Η σημερινή συμφωνία βασίζεται στα εκτεταμένα και άνευ προηγουμένου πακέτα μέτρων που έχει λάβει η ΕΕ ως απάντηση στην επίθεση της Ρωσίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και στις αυξανόμενες θηριωδίες εναντίον αμάχων και πόλεων της Ουκρανίας.

Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της επιβολής των κυρώσεων της ΕΕ σε ολόκληρη την Ένωση. Η ΕΕ είναι ενωμένη στην αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και τον λαό της μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, μεταξύ άλλων μέσω πρόσθετης πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο